Banii bogătaşilor sunt în siguranţă : Senatul a respins taxa pe marile averi

Redactia -

Taxa pe marile averi a fost respinsă ieri de Senat în cadrul unei şedinţe aprinse. La finalul acesteia,  doar 106 parlamentari s-au exprimat în favoarea legii, în ciuda faptului că, înainte de momentul votului, susţinerea proiectului părea destul de mare.

Impozitarea taxelor pe marile averi a fost propusă prima oară de UNPR,  fiind considerată una dintre principalele măsuri sociale ale acestui partid. Atât Gabriel Oprea, cât şi numeroase nume din teritoriu, au susţinut în ultimele luni necesitatea proiectului, care urma să aducă la bugetul de stat o sumă de aproximativ 3 miliarde de euro.  

Cu 101 de voturi împotrivă şi 20 de abţineri, legea are o şansă scăzută de a fi pusă în aplicare în viitorul apropiat, în ciuda faptului că UNPR şi voci din PSD au anunţat continuarea luptei pentru aplicarea măsurilor acesteia. Senatorul Dan Şova, din partea PSD, a propus chiar ridicarea taxei de la 1 la 10%, în condiţiile în care, susţine el, oligarhiei economice a ţării trebuie să i se diminueze din privilegii.

În urma votului, s-a văzut o scindare a dreptei şi stângii din politica românească. Reprezentanţii PNL, deşi parteneri de guvernare în cadrul guvernului Ponta, au protestat vehement împotriva legii, considerând-o o formă grosolană de discriminare împotriva unei clase de cetăţeni.  PDL-ul a votat la rândul său majoritar împotriva proiectului de lege, în ciuda faptului că diverse protocoale anterioare cu UNPR confirmau, în aparenţă, disponibilitatea acestui partid de a sprijini ideea foştilor colegi de guvernare.

Voci din teritoriu şi-au exprimat deja nemulţumirea cu privire la respingerea taxei pe marile averi. Candidatul UNPR la Preşedinţia Consiliului Judeţean Prahova, Daniel Niculae, a acuzat încălcarea vechilor pacturi şi promisiuni realizate de diversele partide, atât în ceea ce priveşte PDL, cât şi în cazul deputaţilor Puterii care au pus mai presus interesul privat faţă de necesitatea de redresare economică a ţării. El explică, pe pagina sa de facebook, faptul că trecerea acestei legi a reprezentat condiţia susţinerii de către UNPR a guvernului Ponta şi speră într-o mai bună coagulare a stângii în vederea garantării protecţiei sociale pentru cei defavorizaţi.