Bătălie pentru locul 1, înaintea Final Four-ului de promovare în Liga Națională de baschet masculin

Dragos Trestioreanu -

Bătălie pentru locul 1, înaintea Final Four-ului de promovare în Liga Națională de baschet masculin

De la eșecul suferit la Iași, în fața Politehnicii, scor: 65-80, în turul fazei semifinale a Diviziei A de baschet masculin, CSM Ploiești a mers din victorie în victorie, ultima etapă găsind-o în postura de lider, la o lungime în fața învingătoarei sale de-atunci. Calificate deja la Final Four-ul de promovare în Liga Națională, CSM și Politehnica se vor întâlni vineri, 13 mai 2016, de la ora 17.00, la sala Olimpia, pentru un derbi al orgoliilor, a cărui câștigătoare va termina această fază în fruntea ierarhiei.

Dacă formația gazdă a partidei de mâine are în efectiv numai baschetbaliști români, majoritatea tineri și talentați, conduși din teren de fostul internațional Andrei Căpușan și de pe margine de antrenorul principal Eugen Ilie, asistat de Cătălin Ștefănescu, alături fiindu-le, pe bancă, coordonatorul secției de profil a clubului, Dacian Vanc, cea oaspete numără în lot și doi jucători străini. Este vorba despre americanii Demetrius Philips (26 de ani, 2,08 metri, pozițiile 5 sau 4, fost component al unei echipe de prim eșalon din Danemarca, țară în care a mai bifat prezențe și la alte cluburi) și Jermale Jones (30 de ani, 1,86 metri, pozițiile 1 sau 2, ex-jucător al unei formații de liga a doua din Luxemburg, trecut și prin eșaloanele secunde din Germania). Cei doi yankei, de altfel, au fost principalii realizatori ai oaspeților de mâine, în partida disputată la Iași. Deci, cheia succesului pentru ploieșteni va fi puterea lor de a-i anihila pe Philips și Jones, în primul rând. Dar și ceilalți componenți ai lotului pregătit de Petre Măgurean și Viorel Nănescu trebuie tratați cu maximă seriozitate.

Cu un ansamblu tot mai bine pus la punct, cu un tandem tehnic priceput, cu susținerea morală a președintelui de onoare al secției de baschet din cadrul CSM Ploiești, Cătălin Burlacu, Vlad Dumitrescu și coechipierii lui se pot impune la capătul acestui meci, dovedind, de altfel, în doua rânduri, la „Olimpia”, în acest campionat, că au forța și sângele rece de a decide în favoarea lor chiar și confuntări împinse în prelungiri. De altfel, progresul înregistrat de către o echipă tânără, în care strălucesc Sebastian Ionescu, Marius Ciotlăuș și Amedeo Casale, dar nu doar ei, decisiv fiind adesea și „veteranul” Căpușan, este cât se poate de clar. Iar, omogenizarea unui efectiv restructurat masiv înaintea intrării în faza semifinală a fost factorul important în privința unor prestații absolut de apreciat. Îmbucurător este și că iubitorii sportului jucat la panou vin la sală în număr din ce în ce mare, de încurajări și aplauze având nevoie „alb-albaștrii”de la CSM. Și mâine, și – mai ales – în eventualitatea în care clubul sportiv al municpalității va câștiga licitația pentru organizarea Final Four-ului, din perioada 27-29 mai. Alegerea gazdei ultimei faze a competiției se va face luni, 16 mai, la sediul Federației Române de Baschet. Se anticipează că, în afara Ploieștiului și al Iașiului, în Final Four vor mai ajunge BCM Olimpic Baia Mare și Timba Timișoara, fosta echipă a lui Eugen Ilie și a lui Căpușan, Casale și Tudor Gârbea, Știința București, având o misiune foarte dificilă de a se impune pe terenul formației maramaureșene, neînvinsă acasă în faza semifinală.

Foto: www.csamploiesti.ro