Beneficii ale jocurilor video pentru copii

Daniel Dimache -

Beneficii ale jocurilor video pentru copii

 

Jocurile video adecvate vârstei, jucate cu moderație, pot ajuta copiii mici să se dezvolte din punct de vedere educațional, social și fizic.

În calitate de părinți, avem tendința de a ne concentra mai mult pe potențialele pericole decât pe beneficiile jocurilor video. Dar, din moment ce aceste jocuri pentru copii sunt o parte normală a copilăriei moderne, este bine de știut că jocurile video pot fi un instrument puternic pentru a-i ajuta pe copii să își dezvolte anumite abilități de viață.

Înțelegerea beneficiilor îi poate ajuta pe părinți să aleagă jocuri pentru copii adecvate pentru petrecerea timpului liber, îi poate ajuta pe educatori să caute modalități de a completa predarea în clasă și îi poate ajuta pe dezvoltatorii de jocuri să creeze jocuri care să învețe.

În 2010, o lucrare de cercetare denumită „Motivațiile copiilor pentru jocurile video în contextul dezvoltării normale”, publicată în Review of General Psychology, a inclus rezultatele unor studii de la Harvard Medical School și date de sondaj compilate în urma intervievării a peste 1.000 de elevi din școlile publice. Pe baza cercetărilor, iată câteva motive pentru care jocurile video pot fi benefice pentru creșterea și educația copilului dumneavoastră.

Jocurile video pot învăța abilități de rezolvare a problemelor

Jocurile video pentru copii pot ajuta la dezvoltarea creierului copiilor. De exemplu, Legend of Zelda. Copiii trebuie să caute, să negocieze, să planifice și să încerce diferite abordări pentru a avansa. Multe alte jocuri tip puzzle implică planificarea și rezolvarea problemelor, cum ar fi Bakugan: Defenders of the Core lansat, în perioada desfășurării cercetării.

În plus, „modding-ul”, procesul prin care jucătorii personalizează aspectul personajului lor și dezvoltă noi niveluri de joc, le permite, de asemenea, o exprimare creativă, o înțelegere profundă a regulilor și structurii jocului și noi modalități de evidențiere a personalităților și intereselor. Așadar, chiar dacă jocurile video nu sunt etichetate ca fiind „educaționale”, ele îi pot ajuta pe copii să învețe să ia decizii, să folosească strategii, să anticipeze consecințele și să își exprime personalitatea.

Jocurile video pot inspira interesul pentru istorie și cultură

Conținutul anumitor jocuri video îi poate încuraja pe copii să citească și să cerceteze. De exemplu, jocuri pentru copii și adulți precum Age of Mythology, Civilization și Age of Empires pot stârni interesul unui copil pentru istoria lumii, geografie, culturi antice și relații internaționale, mai ales dacă părinții sunt atenți la oportunități.

Pentru a-i cita pe cercetătorii David Shaffer și James Gee: „Când copiii au părinți care îi ajută să transforme Age of Mythology într-o insulă de expertiză, legându-l de cărți, site-uri de internet, muzee și mass-media despre mitologie, culturi și geografie, copiii capătă o gamă largă de limbaj complex, conținut și conexiuni care servesc drept pregătire pentru învățarea viitoare de un tip extrem de complex și profund.”

Mai mult, aceste jocuri le permit adesea copiilor să proiecteze și să schimbe hărți sau alt conținut personalizat, ajutându-i să dobândească abilități creative și tehnice în timp ce se distrează.

Jocurile video îi pot ajuta pe copii să-și facă prieteni

Spre deosebire de părinții lor, cei mai mulți copii mici văd jocurile video ca pe o activitate socială, nu ca pe una izolatoare. Jocurile video creează un teren comun pentru ca cei mici să își facă prieteni, să petreacă timp împreună și să ofere timp structurat cu prietenii.

În cadrul cercetării, grupurile de discuție ale băieților adolescenți au declarat că jocurile au fost un subiect frecvent de conversație între colegii lor. De exemplu, un băiat a dezvăluit că colegii săi de la școală vorbeau mai ales despre „fete și jocuri”.

În plus, cercetarea a constatat că copiii cu dificultăți ușoare de învățare au fost predispuși să aleagă „să-și facă prieteni noi” ca motiv pentru care au jucat jocuri video.

Jocurile video pot încuraja exercițiile fizice

În cadrul cercetării, jucătorii (în special băieții) au vorbit despre faptul că învață noi mișcări din jocurile video sportive și le exersează pe terenul de baschet sau pe skateboard. Unii s-au apucat de sporturi noi după ce le-au fost prezentate în jocurile video.

După cum a dezvăluit un băiat într-un grup de cercetare: „În jocurile reale, care sunt în mare parte jocuri sportive, îi vezi făcând jocuri uimitoare. Dacă ieși afară și le încerci și continui să exersezi, ai putea deveni mai bun.”

Cercetările au arătat că jucarea unor jocuri video sportive realiste (cu excepția luptelor din turnee) a dus la o creștere a timpului petrecut făcând sport și exerciții fizice în viața reală.

Jocurile video pot promova bucuria competiției

Este normal și sănătos pentru copii să concureze cu colegii lor, în timp ce se întrec pentru statut și recunoaștere. În sondajele, studiile și în grupurile de discuții cu tineri adolescenți, „Îmi place să concurez cu alți oameni și să câștig” a fost unul dintre cele mai populare motive pentru a juca jocuri pentru copii – din nou, în special pentru băieți.

Jocurile video sunt un loc sigur pentru a-și exprima aceste impulsuri de competiție și le pot oferi copiilor care nu preferă sportul o șansă de a excela.