Numai o victorie, șase rezultate de egalitate și o înfrângere – acesta a fost bilanțul FC Petrolul din meciurile amicale de iarnă! Nu or conta partidele fără puncte, dar chiar așa „palmares” pentru un lider detașat?!?

Dragos Trestioreanu -

Numai o victorie, șase rezultate de egalitate și o înfrângere – acesta a fost bilanțul FC Petrolul din meciurile amicale de iarnă! Nu or conta partidele fără puncte, dar chiar așa „palmares” pentru un lider detașat?!?

În pauza competițională de iarnă, după reluarea pregătirilor, FC Petrolul Ploiești, liderul Ligii a II-a, desprins la șapte puncte de al doilea loc promovabil direct, și la nouă, respectiv 10 de cele de la barajul de accedere în primul eșalon, a bifat patru meciuri amicale interne și tot atâtea în cantonamentul extern. În țară, nu s-a câștigat vreun test, deși s-a combătut cu trei echipe care aproape sigur vor fi în play-out-ul L2 (Astra Giurgiu, Unirea Slobozia și Politehnica Iași), numai ialomițenii mai având șanse teoretice, și cu una de pe locul 4 al ierarhiei Seriei a III-a din Liga 3 (Farul Constanța 2). Bizar este că „linia de clasament internă” a fost: 4 0 3 1 1-3!!! Deci, nicio victorie și numai un singur gol marcat, în patru meciuri!!! Asta în condițiile în care, în Antalya, s-a marcat mult și s-a câștigat și un meci, în dauna unei echipe din Rusia (Liga a III-a), după cinci goluri marcate și unul încasat. În rest, fără eșec, au mai fost trei remize, toate cu gol marcat, câte unul cu divizionarele secunde din Ucraina, respectiv Rusia, și trei – cu una din Cehia. Bref:  4 1 3 0 10-6. Puteam adăuga și reușita din jocul anulat dupa 10 minute, din cauza unei furtuni, de la Lara, contra singurei prim-divizionare din tot programul amicalurilor de iarnă, cea din Serbia. Per total ar fi, fără golul înscris în jocul suspendat definitiv, astfel: 8 1 6 1 11-9.

La prima vedere, ar trebui să surprindă cele nouă reușite ale adversarelor în poarta Petrolului. Însă, mai degrabă, aș afirma și că o medie de aproape 1,4 reușite/meci nu ar fi deloc lăudabilă pentru liderul eșalonului secund autohton. Evident, în condițiile în care, atunci când s-a tras cortina în 2021, după 16 partide, FC Petrolul se lăuda cu al doilea atac (2,18 goluri marcate/joc) – pentru că nu jucase încă cu biata Unirea Constanța, „bătută măr” de FC Buzău (primul atac din L2) – și cu prima apărare (0,31 goluri primite/meci). Desigur, a fost vorba despre meciuri oficiale, în care miza este cu totul alta decât într-unul amical, de pregătire. În lumina acestor date statistice, oricât s-ar zice că în teste nu ar conta rezultatele, ci numai antrenamentul făcut, așa ceva declarându-se în cazul eșecurilor sau al remizelor, pe când în cel al succeselor, știți clișeul: „victoriile aduc victorii”, nu trebuie să se ascundă nimeni după deget și să ignore totuși că bilanțul a fost slăbuț! Tocmai în acest context, a surprins că staff-ul tehnic încă a mai făcut „experiențe”, optând la ultimele două meciuri amicale – cele de la Strejnicu, de vineri, împotriva Politehnicii Iași (0-2), respectiv de la Blejoi, de sâmbătă, cu Farul Constanța 2 (0-0) – asupra unor formule diferite de echipă. Asta în situația în care – nu cred să greșesc – încă din Turcia trebuia repetat cu formula gândită pentru restartul de la Timișoara. Firește, dacă tot se bate monedă pe omogenitate.

Sigur, în două zile consecutive și cu numai cinci înainte de partida oficială din Banat, ar fi fost mai dificil să se folosescă același „11”. Atunci, nu trebuia să se fi riscat cu acest program dens, fără a se cunoaște ziua exactă a primei confruntări din campionat. Chiar dacă au fost recuperați toți accidentații, va fi apt de joc bănuiesc, joi, și Vedran Vrhovac, cel cu arcada spartă de către un nou ieșean, cine crede că va fi ușor cu SSU Poli, chiar dacă a pierdut, recent, ultimul test de acasă cu o divizionară C, se înșeală profund. Va fi greu și la Techirghiol, chiar, contra Unirii, care are acum altă față. Ce să mai vorbesc despre disputa cu FC Buzău, echipă care se bate să rămână pe loc de play-off! Trei meciuri mai sunt din sezonul regular, trei jocuri dificile, fără doar și poate. Valentin Țicu și coechipierii săi nu trebuie astfel să se culce pe o ureche că au obținut deja calificarea în play-off și că au un ecart semnificativ față de contracandidatele la promovare. Fără un bilanț bun în ultimele trei dispute, „mini-turneul” din play-off (10 etape) poate deveni unul deloc la îndemână. Dacă nu a contat „palmaresul” din amicaluri, iar jucătorii stau bine cu pregătirea și moralul pentru campionat, așa cum a asigurat Eugeniu Cebotaru, motivatorul numărul unu din echipă, dovada trebuie oferită pe „Dan Păltinișanu”, joi seară, de la ora 20.00. Acolo unde, o victorie ar confirma ce spune antrenorul principal al „lupilor” că, într-adevăr, „nu contează rezultatele din meciurile amicale”! Totuși, oare, nu ar fi bine să se apeleze la singurul creator cu adevărat din echipă, aflat încă la Ploiești? Măcar în play-off! Zic și eu…

Foto: www.fcpetrolul.ro (www.sportpictures.eu – Răzvan PĂSĂRICĂ) și Ionuț PANĂ