Bilanţ negru al ISU pentru perioada ianuarie – noiembrie 2017: 555 de incendii, 33 răniţi şi 6 persoane decedate

Redactia -

Bilanţ negru al ISU pentru perioada ianuarie – noiembrie 2017: 555 de incendii, 33 răniţi şi 6 persoane decedate

În perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2017, în Prahova, s-au produs în medie 555 de incendii la locuinţe în urma cărora circa 33 de persoane au fost rănite, iar alte 6 şi-au pierdut viaţa, potrivit statisticilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al județului Prahova.

Acest tip de incidente, care se transformă de cele mai multe ori în tragedii, pot fi cu uşurinţă evitate dacă apelăm la personal specializat-coşari, întrucât obturarea coşurilor de fum continuă să fie cea mai des întâlnită cauză a incendiilor produse în locuinţele românilor. Acesta este și mesajul principal al campaniei de informare ce va fi derulată în perioada următoare de I.G.S.U, în cadrul parteneriatului „Împreună pentru Siguranţă”, încheiat în anul 2012.

Despre parteneriatul „Împreună pentru siguranţă” încheiat în luna septembrie 2012, parteneriatul a condus la derularea la nivel naţional a mai multor campanii comune de informare şi conştientizare a cetăţenilor privind riscurile la care se expun în cazul utilizării necorespunzătoare a energiei.

Astfel, în ultimii cinci ani au fost derulate campaniile: “F.O.C – Flăcările Omoară Copii” (lansată în septembrie 2012), destinată conştientizării pericolelor la care sunt expuşi copiii lăsaţi singuri sau nesupravegheaţi în casă, urmată de “R.I.S.C.- Renunţă! Improvizaţiile sunt Catastrofale!” (lansată în noiembrie 2012), respectiv „R.I.S.C. – Siguranţa NU e un joc de noroc!” (decembrie 2013).

Acestea şi-au propus nu doar să informeze şi să sensibilizeze populaţia, ci şi să schimbe, în timp, comportamentul legat de utilizarea corectă a surselor de energie.

 

Anul trecut, pornind de la necesitatea reducerii numărul de victime şi a pagubelor materiale, a fost iniţiată, sub egida R.I.S.C., campania de informare preventivă a populaţiei cu sloganul „Mai bine previi, decât să nu fii!”, pentru adoptarea unei atitudini proactive, prin sensibilizarea opiniei publice în vederea montării detectoarelor de incendiu în locuinţa proprie.

Este foarte important nu doar să curăţăm coşurile de fum, ci să le şi verificăm, fiindcă în multe cazuri neetanşeizarea sistemului de evacuare a gazelor arse generează intoxicaţii cu monoxid de carbon și, anual, zeci persoane au de suferit. De asemenea, aparatele de gătit nu trebuie folosite pentru încălzirea locuinţei. Acestea trebuie utilizate potrivit destinației de bază și supravegheate permanent, pe parcursul folosirii lor. Totodată, pentru evitarea oricăror potențiale pericole, este recomandată montarea detectoarelor de gaz în instalaţiile interioare de utilizare, precum şi a detectoarelor de incendiu.

Conform ISU Prahova, în perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2017, în Prahova au avut loc peste 555 de incendii. Principalele cauze generatoare a situațiilor de urgență rămân instalaţiile electrice defecte sau improvizate (174), coşurile de fum defecte sau necurăţate (147) şi mijloacele de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate (37). Întrucât prima cauză principală a producerii incendiilor este cea de natură electrică, recomandăm consumatorilor să realizeze lucrările de verificare şi reparare a instalaţiilor electrice, doar cu personal autorizat. Totodată, este absolut necesar ca toate componentele ce prezintă defecţiuni (contacte slăbite, comutatoare, prize, tablouri uzate) să fie înlocuite imediat, iar remedierea acestora să se facă fără improvizații.