Bilanţul inundaţiilor în Prahova: un mort şi 13 localităţi afectate

Redactia -

Bilanţul inundaţiilor în Prahova: un mort şi 13 localităţi afectate

 In ultimele zile, judetul Prahova a fost sub incidenta codului portocaliu hidrologic (incepand cu 19.04.2014 – ora 16.00, privind raurile Prahova, Teleajen si Cricovul Sarat) si codului rosu hidrologic (incepand cu 20.04.2014 – ora 15.00, privind raurile Prahova si Teleajen).

          Codul rosu a fost ridicat in data de 20.04 2014, incepand cu ora 23.00, cand s-a revenit la cod portocaliu, ce a fost ridicat azi, 21.04.2014, la ora 06.00.

          Situatia a fost monitorizata continuu in teren de conducerile Institutiei Prefectului, Consiliului Judetean si Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, ale carui efective au fost gata sa intervina in punctele considerate a fi de risc major la inundatie.

          Cu toate ca au fost afectate proprietati aflate in 13 localitati, echipajele ISU fiind chemate sa intervina pentru evacuarea apei din 16 gospodarii insumand aproape 18.000 mp, 8 locuinte, 8 beciuri si o anexa gospodareasca, pagubele se poate considera ca nu au fost importante.

          Din pacate, a fost inregistrat un deces prin inecare in comuna Bucov, datorat, se pare, actiunii imprudente a unui barbat in varsta de 39 de ani care a alunecat in albia paraului Bucovel in data de 20.04.2014. Corpul acestuia a fost gasit azi dimineata, la ora 06.30, de catre echipajele ISU, la 300 de metri aval de locul accidentului.

          Deoarece lacul Paltinu avea un grad ridicat de umplere (94%), iar afluentii aduceau debite superioare cantitatii de apa uzinata, ieri, la ora 17.00 s-a hotarat deschiderea golirii de fund a barajului, pentru evacuarea unui debit suplimentar de 12 mc/s. In prealabil, a fost instiintata populatia din zona.

          Astazi, cantitatea de apa evacuata prin golirea de fund a barajului a fost marita, incepand cu ora 11.00, la 33 mc/s, ISU actionand concomitent, preventiv, la monitorizarea cotelor raului Doftana.

          Cu toate ca situatia este in curs de a reintra in normalitate, neanuntandu-se in perioada urmatoare fenomene meteorologice sau hidrologice periculoase, Institutia Prefectului, Consiliul Judetean si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta sunt in continuare in stare de alerta, in vederea prevenirii oricaror incidente.