Bilet unic metrou – RATB în Bucureşti. Iată tarifele

Redactia -

Bilet unic metrou – RATB în Bucureşti. Iată tarifele

La propunerea Primarului General, Gabriela Firea, Consiliul General al Municipiului București a aprobat proiectul de hotărâre privind ‘privind implementarea pe raza Municipiului București a biletului unic de călătorie Metrorex S.A. — RATB, parte din integrarea tarifară a sistemului de transport public’. Proiectul a fost votat cu 32 de voturi (PSD, ALDE și PMP) și 6 abțineri (PNL). Deși prezenți în sediul PMB, consilierii USR au absentat de la ședința Consiliului General.

La începutul ședinței, Primarul General, Gabriela Firea, a declarat: ‘ Așa cum am afirmat în repetate rânduri, modernizarea transportului public de călători în București este o prioritate pentru acest mandat, iar introducerea titlurilor unice de călătorie, care pot fi folosite atât pe mijloacele de transport ale RATB cât și la metrou reprezintă un pas esențial în această direcție.

La recenta întâlnire pe care am avut-o cu domnul ministru al Transporturilor Felix Stroe, am convenit ca această primă etapă a proiectului va fi implementată începând cu data de 10 decembrie’.

Urmează abonamentul comun RATB și Metrorex

Primarul General a mai explicat că în prima etapă vor fi valabile și abonamentele care au fost deja achiziționate de cetățeni, atât de la RATB cât și de la Metrorex, iar în etapa a doua se dorește implementarea unui tichet/abonament unic, cu care să se poată călători și cu mijloacele de transport în comun ale RATB, dar și cu metroul.

Primar General, Gabriela Firea: ‘Acest proiect face parte din Planul de Dezvoltare Durabilă, care a fost aprobat încă de anul trecut de CGMB. Speram că, după implementarea acestui proiect, să avem, în cel mai scurt timp, și alte proiecte care să ofere cetățenilor din Capitala un transport public civilizat, predictibil și la standarde europene’.

Concret, actului normativ aprobat, vor exista 3 tipuri de titluri de călătorie, pe carduri ‘ultralight’, de unică folosință, după cum urmează:

1. Bilet unic valabil 60 de minute = 5 lei

2. Bilet cu 10 călătorii de câte 60 de minute = 34 de lei

3. Abonament de o zi cu călătorii nelimitate = 17 lei

O mențiune importantă: valabilitatea de o oră a biletelor (călătoriilor) se referă la intervalul dintre prima validare și ultima. Practic, în minutul 59 de valabilitate al biletului se poate începe o nouă călătorie, biletul fiind valabil până la finalizarea acesteia, indiferent de durata ei.

După câteva săptămâni de funcționare în această formulă, se poate lua decizia, în funcție de opiniile călătorilor, modificării intervalului de valabilitate, de exemplu la 90 sau 120 de minute.

Biletele unice vor putea fi achiziționate la toate punctele de vânzare ale RATB și Metrorex, inclusiv la cele automate.

Atât RATB și Metrorex vor continua să vândă abonamente și titluri proprii de călătorie, la fel ca până acum, într-o etapă viitoare urmând a fi integrate și acestea în sistemul unic.