Blejoiul lovit de tsunami! Gol după gol, în repriza a doua! Petrolul ’52 a luat viteză maximă

Dragos Trestioreanu -

Până sâmbătă, 18 martie 2017, ora 19.00, CS Blejoi a fost cel mai dificil concurent al Petrolului ’52. A mers cap la cap aproape tot turul, alternând la șefia Ligii A Prahova cu găzarii, a pierdut în ceasul al… 13-lea titulatura de campioană de toamnă, pentru un singur gol marcat mai mult de către ploieșteni, dar a și primit – e adevărat – mai multe goluri decât trupa „galben-albaștrilor”. O nucă tare de tot, ce mai! Era apreciată chiar, la un moment dat,  drept cea mai bună formație din eșalonul de elită județean!

În prima repriză a derbiului, Blejoiul și-a onorat „brandul”, începând meciul sus, făcând un marcaj la sânge, nu și-a adus „autobaza” ca s-o plaseze în fața lui Adrian Gheorghe, a trecut des de mijlocul terenului, dar parcă dincolo de 16 metri iarba ardea! Totul se năruia astfel odată cu intrarea în careul mare. Motiv pentru care, a avut doar o singură ocazie mare de gol, venită în final de prim mitan, atunci când Ionuț Marinică a ieșit instant dintre buturi și l-a blocat pe golgheterul Cosmin Lambru, în „6 metri”. În rest, contraatacuri irosite fie prin egoism, fie prin limite de exprimare în joc. Totuși, a fost o repriză în care oaspeții au creat ceva probleme liderului. Un lider care a ratat iar mult, cine altul decât Adrian Vintilă dându-i mari bătăi de cap lui Tavi Grigore, ca și tuturor celor peste 6.000 de petroliști frenetici din tribune și peluze. Însă, tot Vintilă a deschis scorul în minutul 41, primind atunci cadou un balon după un duel aerian cu Ionuț Filip! Cu 0-1 la pauză, Blejoiul nu era scoasă însă din cărți, dar nici nu știa ce avea s-o aștepte în partea secundă a derbiului!

1 digisport.roA fost repriza în care surpriza pregătită de Răzvan Vlad mentorului său de pe banca „galben-albaștrilor”, trecerea de la clasicul 1-4-2-3-1 la 1-4-1-4-1, adică exact modulul uzual al gazdelor, unul rodat și pararodat, a fost ca un bumerang. Fără construcție, jucând numai din elan și entuziasm, dar sperând mai ales la un noroc, Blejoiul s-a înecat minut după minut. Asta de parcă ar fi venit tsunamiul peste jumătatea de teren a sa. Schimbările – făcute parcă și prea târziu, și în disperare de cauză – nu au împiedicat cu nimic dezastrul. Petrolul a dominat „da capo al fine” mitanul al doilea și a tot marcat, până s-a oprit la un scor pe care nici cel mai riscant parior nu l-ar fi anticipat și jucat, evident. S-a terminat 5-0, după alte patru goluri bifate de Dragoș Gheorghe (53), Georgian Păun (75), Claudiu Tudor (77, dintr-un penalti obținut tot de el și provocat de omologul cu banderolă al Blejoiului, Ionuț Filip) și Ilie Dumitrescu (88). Însă, putea fi chiar și mai mult, blejoienii nemaipericlitând deloc buturile lui Marinică.

Cu o defensivă depășită, cu un mijloc cvasi-inexistent și cu un atacant împins lăsat fără baloane utile, mingea lungă și faza a doua nepotrivindu-i-se deloc lui Lambru, aflat ca într-o menghină care l-a tot strâns: Jean Prunescu-Daniel Chiriță, imperiali amândoi, CS Blejoi nu putea spera la ceva. O laudă în plus pentru Prunescu, admirabil în sacrificiul său de a continua meciul, după ce s-a lovit cap în cap cu Cristian Vasile și a suferit o plagă, necesitând apoi un bandaj uriaș.

6 digisport.roDe ce a pierdut Blejoiul la un scor atât de sever? 1. Pentru că Petrolul ’52 este cu mult mai bună în 2017, de departe cea mai bună din întreaga competiție; 2. Pentru că, atunci când nu poți avea posesie, trebuie să ai măcar contraatacuri eficiente, iar dacă nu le ai nici pe acestea, Petrolul te face praf; 3. Pentru că, pe „Ilie Oană”, mai ales atunci când sunt peste 6.000 de suporteri petroliști, de la imn și până la ultimul fluier nimeni nu poate rezista psihic și clachează: 4. Pentru că, pe aceeași arenă, terenul e și mai lung și mai lat decât pe oricare alt stadion din județ, condiția fizică spunându-și cuvântul; 5. Pentru că nu te poți lupta 90 de minute cu fotbaliști care se antrenează de cinci ori pe săptămână, crezând că-i poți învinge dacă ai făcut doar două ședințe de pregătire; 6. Pentru că Petrolul ’52 are un play-maker, Claudiu Tudor, căruia – glumind – îi tot caut un meci mai slab și nu-l găsesc deloc; 7. Pentru că, atunci când căpitanul Petrolului are un „locotenent” precum Georgian Păun, cel cu gleznă fină, e imposibil să găsești antidot; 8. Pentru că Petrolul are o idee tactică limpede, pe care o știu și copiii care tot vin la stadion să se bucure de spectacol și goluri multe; 9. Pentru că Petrolul are un atacant, Adrian Vintilă, care ratează enorm, în faze de generic TV, dar care și marchează, fiind non-stop în mijlocul tuturor acțiunilor fierbinți care se derulează de la 16 metri spre buturile adverse; 10. Pentru că risc să pariez că Petrolul ’52 nu va mai pierde niciun joc până la finalul campionatului, iar care adversară va lua mai puțin de patru-cinci goluri, aceea va trebui să-i mulțumească divinității.

De ce a învins la așa un scor Petrolul? Foarte simplu: pentru că a avut răbdare până să schimbe tabela pentru prima oară, pentru că nu și-a pierdut capul, pentru că a contruit cu migală, pentru că și-a creat multe ocazii și pentru că a fost convinsă că va veni și golul, iar apoi și… golurile! Iar când, în trei meciuri la rând, dai 17, fără să primești vreunul și fără a mai pune la socoteală și acel 9-0 de la Mizil, din Cupa României, succesele la scor nu sunt rodul hazardului. Ele sunt rezultatul unui joc bine gândit și pregătit, al unor automatisme obținute grație tocmai celor cinci antrenamente săptămânale. Deși combate într-un fotbal amator, ACS Petrolul ’52 este deja o echipă profesionistă. O echipă care, în derbi, a marcat cinci goluri prin… cinci fotbaliști, patru titulari și o rezervă utilizată, cu toții de profil ofensiv. Acest joc este fără îndoială meritul lui Tavi Grigore, tehnician cu licență PRO care a făcut minuni pe la echipe mici, iar acum clădește viitorul noului Petrolul. Deja, fundația e gata, a început și parterul, urmează etajul. Vila va fi gata abia în Liga a II-a, dar va fi una de lux! Când vor veni și investitorii serioși și potenți, atunci se va putea visa chiar și la un… „zgârie-nori”!

PETROLUL ’52: I. Marinică 7 – R. Catană 7.5, Prunescu 8, D. Chiriță 8, Velisar 7.5 – Vl. Butufei 7 – N. Popescu 6.5 (68 – I. Dumitrescu 7.5), Cl. Tudor (cpt) 8.5, G. Păun 8 (86 – Al. Radu), Dr. Gheorghe 7.5 (70 – Alecsandru 7) – Vintilă 7 (80 – D. Iancu). Antrenori: Octavian Grigore (principal), Gheorghe Liliac (secund).

CS BLEJOI: Ad. Gheorghe 4 – Cl. Stoica 4.5 (72 – Rudaru 5), V. Iordache 5, I. Filip (cpt) 4, Șt. Stanca 4.5 (80 – Sterie) – Enciu 5 – Ruptureanu 5, Cr. Vasile 4.5, Vl. Badea 5.5, M. Anghel 5 (57 – Fl. Badea 5) – Lambru 5. Antrenori: Răzvan Vlad (principal), Emil Coșieru (secund).

Au arbitrat: Ovidiu Petru Oprea 6.5 (Ploiești) – Cristian Gabi Lefter 7 (Urlați) și Andrei Sotir 6.5 (Ploiești).

Observator AJF: Mihail Ionescu (Ploiești).

Cartonașe galbene: Cr. Vasile (20), I. Filip (26), G. Păun (44), Vl. Butufei (45+1), Dr. Gheorghe (54), Ruptureanu (61), Cl. Stoica (66), Rudaru (80).

8 digisport.roLovitura de începere onorifică a derbiului a dat-o una dintre fostele glorii ale Petrolului, Petre Butufei, care i-a pasat mingea… fiului său, Vladimir! Tot Petrică Butufei l-a premiat, în pauză, pe un puști,Robert, care a primit, fericit, drept cadou o bicicletă. Înainte de primul fluier, announcerul arenei Ilie Oană, profesorul de franceză Mircea Baganagiu, a citit un text omagial în cinstea Seniorului Mircea Ionescu Quintus, marele petrolist de-o viață împlinind vârsta de 100 de ani chiar în ziua derbiului! A fost un text însoțit de aplauzele continue ale întregii asistențe.

Etapa viitoare, Petrolul ’52 se va deplasa pe terenul echipei AFC Brebu, iar secondanta din ierarhia la zi, rămasă de-acum la trei lungimi în urmă și cu un golaveraj mai slab, CS Blejoi, va primi vizita formației CSO Tricolorul Breaza, ambele meciuri fiind programate în cadrul etapei a XIX-a a campionatului Ligii A Prahova.

Foto (sub titlu): FC Petrolul Facebook

Foto (în text): www.digisport.ro