Când să zicem că există viață și după Tamaș, două erori defensive au dărâmat munca din trei sferturi de meci contra CSU, la Craiova! Blestemul continuă, dar înlocuitorul solicitantului rezilierii a făcut totuși un meci bun!

Dragos Trestioreanu -

Când să zicem că există viață și după Tamaș, două erori defensive au dărâmat munca din trei sferturi de meci contra CSU, la Craiova! Blestemul continuă, dar înlocuitorul solicitantului rezilierii a făcut totuși un meci bun!

Săptămâna aceasta, am citit mult din tot ce s-a scris în presă și pe rețelele de socializare în legătură cu scandalul iscat de limbajul grobian al lui Gabriel Tamaș la adresa suporterilor, conducerii și antrenorului Petrolului. Dintre multele explicații și păreri, am reținut una, care chiar m-a făcut curios pe termen foarte scurt. M-am întrebat dacă era doar răutate sau chiar realitatea? Mai exact, un comentator, erijat în specialist, deși specialiștii sunt altundeva mai mult decât pe… Facebook, a dat verdictul: Mathaus a fost adus ca rezervă a lui Tamaș, ci nu ca înlocuitor al acestuia! Bizar verdict, câtă vreme nu sunt deloc convins că fotbalistul din Insulele Capului Verde fusese urmărit în prea multe meciuri de când joacă în prima ligă din România.

Iată și concluzia trasă după meciul din Bănie: într-un meci în care câțiva titulari și, mai ales, rezerve ale Petrolului au părut – Doamne, păzește! – încălțate invers, Mathaus chiar a jucat bine. Nu i se poate imputa golul înfrângerii, scorul final fiind de 1-2 (0-0), lobul lui Roguljic, atacat cu succes de abilul Rivaldinho, fiind unul perfect. Dar a fost și facilitat de marcajul prea larg al unui mai nou-intrat. În rest, fundașul central capoverdian, care a ocupat fosta poziție de până acum a lui Mejers, trecut inspirat în centru, a rezolvat cu brio destule faze ofensive ale craiovenilor. A pasat 90% numai pe om, a fost un stâlp al apărării, a confirmat. Ca minus față de cel plecat: mingile lungi, dar și adesea, e adevărat, nefructificabile de către coechipieri ale aceluia! Deci, cred că va exista totuși viață și după Tamaș! Nu a fost ieri, nu va fi, poate, nici joi, cu Sepsi, dar cu Argeșul și la FC  Voluntari sigur va fi!

Nu vreau să se creadă că mă dau viteaz după război, mai ales unul pierdut, „la mustață”, totuși, și să mă laud că, greșind numai numele unui singur titular, am ghicit 99% formula câștigătoare de până în minutul 76 a Petrolului, din Bănie. Nu, Nae Constantin chiar a gândit un „11” bun. Nu avea de unde să intuiască, dar cine se aștepta la așa ceva, că doi fotbaliști cu experiență aveau să joace modest de tot. Cu excepția fazei golului, Irobiso a fost… altul decât până acum, iar Jair a pasat oriunde, și afară, și la adversar, numai la coechipieri, nu. Bașca, a irosit duel direct unul după altul. Pe brazilian l-aș cauționa însă, deoarece postul din bandă nu i se potrivește, precum cel din centru. Până s-a încălzit, Seto a părut apăsat de banderolă, altădată binemeritată răsplată la un alt club, aflat acum pe moarte. În rest, nu prea ar fi fost de reproșat, din echipa de bază, iar asta în condițiile aceleiași strategii dintotdeauna a lui Nae: apărare, apărare, apărare! Oare, ar fi fost chiar mai bine să se fi ieșit la joc? Vă spunea ceva, apoi, un rezultat precum cel din meciul de joi al învingătoarei de la Ploiești? CSU are jucători de contraatac și de gura porții, iar rezervele folosite sunt fotbaliști de top, la care clubul găzarilor nici nu poate măcar visa. Nu am să înțeleg totuși niciodată de ce unul precum Roguljoc – îmi plac la nebunie fotbaliștii care ridică privirea în orice condiții, pentru a vedea cum să continue fazele cât mai bine – nu este titular. O fi numai o „armă secretă”, pentru că, oricât de târziu ar intra pe teren, fie el direct, fie prin assisturi, rezolvă meciuri? Cum a făcut-o și ieri seară, de altfel! De aceea, nu trebuie făcută nicio comparație între o grupare care atacă titlul de câțiva ani, câștigă Cupa României, cheltuind mult și, deocamdată, degeaba în campionat, și o alta, fără bani, fiind și nou-promovată.

Însă, cu privire la remontada trupei lui Mirel Rădoi este totuși de discutat. În ordine cronologică, la o fază fixă, venită parcă prea repede de la reluare, în minutul 58, cornerul lui Bratu, din stânga, foarte bine executat de către „underul” ce-a făcut un meci bun, de data asta, reluarea omniprezentului Huja, în mare progres, a fost salvată miraculos de debutantul… Arlauskis. Dar a fost fructificată pe respingere, tot cu capul, de Irobiso, de deasupra lui Raul Silva și Bancu, sub privirile lui Crețu. „Craiovei lui Rotaru” i-au trebuit aproape 20 de minute să foțeze, apoi, egalarea și, ulterior, alte 24, pentru victorie. Dar, cum a obținut-o și, mai ales, când? Prima înlocuire, a lui Bratu cu Tucaliuc, „under pe under”, în condițiile în care cel dintâi era totuși în joc, așa cum se spune în limbajul fotbalistic, a venit cu 12 minute înainte de egalare. Următoarele două, de la intrarea în ultimul sfert de oră, au venit cu… ghinionul, mai precis cele ale lui Velisar cu Țicu (oare, de ce, câtă vreme primul jucase bine, fiind și cel care a scos cornerul din care a venit golul Petrolului?) și Irobiso cu Ivanovski (absolut normală, nigerianul tocmai făcuse faultul din care, în urma loviturii libere corect dictată, s-a făcut scor de remiză, bașca primise și singurul avertisment al oaspeților, din tot meciul). Ultimele tot atâtea înlocuiri au fost făcute târziu, minutul 85, dar cred că la trecerea timpului: a unui Dumitriu foarte bun cu altădată integralistul Cebotaru și a unui Jair, la cel mai slab meci al său la Petrolul, cu Grozav. Ei bine, în cele opt minute rămase din joc, pe cei doi din urmă nici nu i-am zărit!!! Totuși, nu ei au fost implicați la reușita de 2-1 pentru CSU Craiova a lui Rivaldinho.

La lovitura liberă din minutul 76, executată pe lângă zid, de la vreo 25 de metri, de Roguljic, șut plasat, cu pământul, Vâlceanu a fost surprins, a plonjat și a respins direct în piciorul lui Câmpanu. Cel care nu putea refuza cadoul, căci cadou a fost, pasă pe șut în careul mare, ce să mai, pentru 1-1! Apoi, când s-a intrat în al doilea minut al prelungirilor – blestemul acestora nu se mai termină! – Țicu a fost depășit ușor, pe dreapta, de Vătăjelu, care i-a pasat în apropiere aceluiași Roguljic, ex-căpitanul a „strâns” târziu, obligându-l pe Huja să-și părăsească zona, pentru a-l bloca pe croat. Însă, a fost prea târziu. Fotbalist rasat, rezerva craiovenilor a centrat perfect, înalt, Vâlceanu nu a avut curaj să iasă, Pashov era mai departe, Mathaus nu putea sări atât de sus… și gata: 1-2! Reușită cu capul, din plonjon, repet, a lui Rivaldonho! Așa s-a încheiat meci în care totuși Ivanovski – la pasa superbă, din dreapta, la întâlnire, a lui Dumitriu – putea face el de 2-1 și nu mai pierdea echipa lui, cu același rezultat!

La final, pentru că galeria destul de numeroasă venită să îi susțină fusese plasată sus de tot, într-un colț întunecat de tribună, „lupii” au urcat să le mulțumească, dovedind că nu toți se… pe suporteri! Dar numai Irobiso și Meijers s-au apropiat și au dat mâna sau au vorbit cu ultrașii, restul coechipierilor rămânând la ceva distanță, pe scări! Urmează, săptămâna viitoare, două meciuri, ambele acasă și de la aceeași oră, 18.45. Primul – joi, 20 octombrie 2022, în grupele Cupei României, cu Sepsi Sfântu Gheorghe, al doilea, luni, 24 octombrie, în Superligă, cu FC Argeș. Trebuie neapărat ca atunci să se rupă blestemul, ghinionul, sau ce-o fi, și să se stopeze astfel seria de cinci meciuri consecutive pierdute. Un așa bilanț cum nu are nicio altă formație din primul eșalon, în ultimele tot atâtea runde. FC Petrolul este pe locul 8, poate cădea pe 9, dacă UTA nu va pierde la FCSB, dar e mai greu de crezut, și încă este pe o virtuală linie de plutire în ierarhie. Însă, dacă situația de-acum – cu scandal, eșecuri la foc continuu și cu Nae Constantin, după meciul contra CSU Craiova, încă mai dând explicații despre înregistrarea convorbirii telefonice cu Tamaș – va prolifera, atunci căderea pe toboganul imaginar poate fi una fără limită. Și-o să fie mare păcat!

Foto: www.gsp.ro, www.prosport.ro și www.digisport.ro