Blestemul locului 2 „iernează” pe arena Ilie Oană. Doar remiză cu Concordia, pentru „lupi”!

Redactia -

Blestemul locului 2 „iernează” pe arena Ilie Oană. Doar remiză cu Concordia, pentru „lupi”!

După ce CS Universitatea Craiova a făcut 0-0 pe terenul ocupantei locului secund din ierarhia Ligii I, CFR Cluj, având chiar câteva oportunități mari de a marca, Petrolul putea termina turul în locul ardelenilor, singura condiție fiind să câștige, la orice scor, ultimul meci din acest an, cel cu Concordia Chiajna, din etapa a XVII-a, de pe stadionul Ilie Oană. Cum oaspeții s-au prezentat la Ploiești din postura de ocupanți ai poziției a XIV-a, una retrogradabilă la finele întrecrerilor, se anticipa că – în pofida faptului că joacă mai bine pe teren străin, decât pe cel sintetic de la Chiajna – singura întrebare la care mai trebuia dat un răspuns era… cu ce rezultat urma să se impună trupa lui Gigi Mulțescu. Stupoare însă pe arenă, Dyulgerov a centrat de pe dreapta, Pena a deviat cu capul în diagonală, Florea a scăpat de sub supravegherea lui Alcenat, dar a tras cu ochii închiși în Pecanha, ieșit la blocaj, în careul mic, pe dreapta. Era secunda 27! Deoarece, după doar patru minute, a venit deschiderea scorului de către „lupi” – lovitură liberă de pe stânga executată de Teixeira, respingere greșită cu capul a lui Lovin, presat de Pastorini, și voleu de la 8 metri al lui Astafei (foto sus, în duel cu Ricardo Alves; www.fcpetrolul.ro), lângă bară -, semnalul băieților lui Marius Șumudică (foto jos; www.fcpetrolul.ro) nu a fost luat prea în serios. Și astfel am asistat la o sarabandă de ocazii, când la o poartă, când la alta, în cea mai frumoasă repriză desfășurată pe „Ilie Oană”, în turul de campionat. Dacă Tamuz (20 și 45+1), Filip (11, 28 și 36), de Lucas (39) și Teixeira (40) fie l-au făcut mare pe portarul Râmniceanu, fie nu și-au cadrat de puțin șuturile sau reluările, raportul ocaziilor de gol din prima jumătate a întâlnrii a fost totuși egal, 7-7, Pena (18, 31 și 43), Purece (21) și tot cel din urmă, împreună cu Florea, în aceeași fază, din minutul 38, „imitându-i” pe găzari. Cu excepția faptului că „alb-verzii” au mai și marcat, chiar o dată în plus față de petroliști, plecând la vestiare în avantaj de un gol. Când s-a terminat primul sfert de oră al partidei, Lovin l-a găsit cu o pasă bună pe Dina, la 17 metri, în poziție centrală, tatonat de Ipsa olteanul l-a făcut din preluare și apoi a șutat perfect, din întoarcere, în stânga lui Pecanha, al cărui plonjon disperat a fost inutil. Gluma s-a îngroșat 10 minute mai târziu, atunci când Florea și Pecanha au ajuns iar față în față, aproape de linia de fund a terenului, în suprafața de pedeapsă, cel dintâi a apucat să „înțepe” mingea, care s-a dus în afara terenului, însă – venit la blocaj prea târziu – portarul brazilian l-a busculat pe mijlocașul de bandă stângă al Concordiei. Cel care a și transformat penaltiul (foto mijloc, dreapta; www.fcpetrolul.ro) just acordat de către centralul Cătălin Popa. Purtătorul tricoului cu numărul 11, din tabăra oaspeților, a șutat liniștit pe mijlocul porții, după ce l-a văzut pe goal-keeper-ul Petrolului pornind spre bara din dreapta a buturilor sale.

2_ddd_micaLa 1-2, scor neașteptat și având în fața ochilor prestația neașteptat de bună a Concordiei din prima parte, grație unui prim „11” ce i-a luat prin surprindere – Dyulgerov titular ca fundaș dreapta, Dragarski lângă el, ca fundaș central, Alexandru Stan mutat pe stânga defensivei, Lovin cu banderolă și urcat la închidere, deși Șumudică a declarat că… nu a folosit vreun mijlocaș central, mizând totul pe ofensivă, cu două vârfuri de atac, Dina și Pena -, „galben-albaștrii” și-au dat seama că, la reluare, trebuiau să facă tot posibilul să egaleze cât mai repede. Asta, evident, pentru a avea timp mai mult să forțeze victoria. Așa s-a și întâmplat, după ce Peteleu – intrat în locul lui Beța, scos de pe teren din cauza primirii unui cartonaș galben – a aruncat balonul de la margine spre Teixeira, portughezul l-a preluat, a înaintat pe banda stângă pe lângă Dyulgerov, a intrat în careu, l-a evitat pe Lovin, iar apoi a șutat pe jos, de la 12 metri, la colțul scurt, Râmniceanu încercând să intervină cu piciorul, dar din ricoșeu mingea s-a dus sus, în plasă. Era minutul 61, dar ciudat, autorul golului nu s-a bucurat mai deloc de reușita lui (foto mijloc, stânga, al treilea de la stânga la dreapta, felicitat de Toto Tamuz, Juan Albin, Ioan Filip și Andrei Peteleu; www.fcpetrolul.ro). Până la ultimul fluier al lui Popa au mai fost alte 33, timp destul, deci, pentru obținerea unui succes. Unul care nu a mai venit, pentru că s-a… pus indigoul pe prima repriză, irosindu-se bune oportunități de a înscrie, nu o dată fiind totuși „de vină” Râmniceanu, cel care a avut din nou câteva intervenții foarte bune. Ocaziile au alternat iar, parcă după scenariul primelor 45 de minute, mai mari fiind cele ale Petrolului: de Lucas (48), Tamuz (50), Teixeira (63) și Albin (75). Totuși ultimele trei faze periculoase ale jocului i-au avut în prim-plan pe ilfoveni, care au terminat mitanul așa cum îl începuseră, după Serediuc (49) și Boldrin (53), Lovin (85), același mijlocaș brazilian (87) și Alexandru Stan (90) dându-i emoții lui Pecanha. Tabela de marcaj a rămas fixată însă pe 2-2 și astfel Petrolul a ratat a treia șansă de a trece pe treapta a doua a prodiumului, ocuparea locului secund fiind parcă un blestem pentru găzari. În plus, odată cu reușita fostului petrolist Dina, invincibilitatea lui Pecanha a luat sfârșit după 788 de minute!

3_sss_micaEchipa lui Mulțescu a părut cam obosită, unii dintre jucători nu și-au mai egalat evoluțiile din alte meciuri, nu a mai existat acea posesie zdrobitoare cvasi-obișnuită, defensiva a fost surprinsă de prea multe ori pentru un meci de pe teren propriu, ratările au devenit deja cronice – iată „ingredientele” unui alt semieșec acasă, care a pus capac visul suporterilor înflăcărați ai Petrolului de a-și vedea favoriții iernând pe locul de imediat de sub Steaua. S-a rămas pe a treia treaptă, la un punct de CFR, respectiv la nu mai puțin de 10 de lider, soarta viitoarei campioane cam fiind deja stabilită, mai rămânând de forțat adjudecarea Cupei României-Timișoreana, echipele de pe podium fiind calificate în semifinale, ca și Universitatea Cluj, de pe locul 11. Pregătirea sezonului de primăvară va debuta pe 12 ianuarie 2015, după trei zile fiind programată plecarea în cantonamentul din Turcia. Cel puțin, așa arată planul de-acum, antrenorul „lupilor” neputând însă face și alte declarații față de viitorul lotului actual, dar și al său, arătând spre conducere, cea care va decide ce se va ataca în retur și cu cine.

PETROLUL: Pecanha 6.5 – Alcenat 6, Ipsa 6, Satli 6, Beța 6 (59 – Peteleu 6) – I. Filip 6, Pablo de Lucas 6 (90+3 – Mustivar) – Pastorini 6 (46 – Albin 6), Teixeira (cpt) 8, Astafei 7.5 – Tamuz 6. Antrenor: Gheorghe Mulțescu.

CONCORDIA: Râmniceanu 7 – Dyulgerov 6, Dragarski 6.5, Ricardo Alves 6.5, Al. Stan 6 – Lovin (cpt) 7 – Purece 5.5 (46 – Serediuc 6.5), Boldrin 7, D. Florea 8 (66 – N. Roșu 6) – Dina 7.5, Pena 6.5. Antrenor: Marius Șumudică.

Au arbitrat: Cătălin Popa 7 (Pitești) – Iulian Radu 7 și Vlad Bârleanu 7 (ambii din București).

Arbitru de rezervă: Dan Grigore Botescu (București).

Observatori: Marian Ivan (Ghimbav), pentru joc, și Marian Salomir (Cluj), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: Satli (33 și 84), Boldrin (37), Ricardo Alves (45), Beța (53), Astafei (56), Al. Stan (73), Albin (88), Râmniceanu (90+4).

Cartonaș roșu: Satli (84).

Venit la conferința de presă de după meci, antrenorul oaspeților a avut un discurs spumos, așa cum obișnuiește de altfel, începând cu elogii la adresa celor pe care, chiar dacă îl huiduie sau 4_ddd_micafluieră, îi admiră, declarând că, „având în spate așa suporteri, o astfel de atmosferă și un stadion minunat, te simți cu adevărat antrenor. Și,da, mi-ar plăcea, într-o zi, să ajung la Petrolul”! De altfel, a mai mărturisit că, „dacă mă tai la braț, prin vene îmi curge sânge vișiniu, de rapidist, dar îmi pare tare rău că o echipă ca aceasta din Ploiești nu se află mai aproape de lider, să poată lupta cu șanse pentru titlu, fiind cunoscut anti-stelismul meu. Și de pierderea invincibilității lui Pecanha mi-a părut rău, dar noi am venit aici să jucăm pe atac”! Șumudică a mai spus că a fost sigur că echipa lui nu va pierde în fața Petrolului, alegând astfel calea jocului ofensiv, fiindcă altfel ar fi avut de suferit. A regretat că turul s-a încheiat tocmai când jucătorii lui se aflau în formă. Unii despre care a zis că au salarii de 2.000 de euro, marea majoritate, puțini având 4-5.000 sau peste această sumă lunară pe ștat! Pe tehnicianul oaspeților l-a urmat la sala de conferințe un Gigi Mulțescu epuizat după acest duel, debutând prin a spune că, „după dechiderea scorului, i-am băgat în meci, în loc să mai marcăm încă o dată”. A vorbit despre absența lui Geraldo, apreciat drept stâlpul defensivei, care i-a lipsit mult, și despre ratările care nu se mai terminau. Însă, a fost și mulțumit că echipa lui a fost una ofensivă. Iar asta mereu, indiferent de adversar. Din păcate, și una ce a pierdut pași importanți în fața unor formații mai slab cotate, îndeosebi pe propriul teren. „Cu cele șase puncte pierdute acasă cu Oțelul și Concordia, plus în deplasare la Dinamo, eram undeva mai în coasta Stelei, fiind altceva pentru retur” – a încheiat cel căruia i se zice și Turcul.

Înainte de ieșirea echipelor pe teren, s-a păstrat un moment de reculegere în memoriia celui care a fost Ion Radu, ex-președinte executiv al SC FC Petrolul în anul în care s-a cucerit pentru a doua oară Cupa României, 1995, fotografia celui dispărut din viață săptămâna trecută apărând atunci pe cele două tabele de marcaj. Din nou cu peluzele închise, la început ambele fiind pustii, apoi venind și câțiva suporteri ai Concordiei, cu tribuna a doua pe trei sferturi plină, cu ambele sectoare de la tribuna I full, dar și la „0”, ca de obicei, cu destule locuri neocupate, s-a încheiat anul 2014 pentru Petrolul. Echipă ai cărui jucători au fost aplaudați la final, însă altfel ar fi arătat despărțirea dacă s-ar fi făcut de pe locul 2. Poate în 2015, de ce nu?