Blestemul ultimelor meciuri din ultima etapă a… ultimelor sezoane – nicio victorie pe teren propriu a Petrolului! Acum s-a pierdut cu o promovată în L1

Dragos Trestioreanu -

Blestemul ultimelor meciuri din ultima etapă a… ultimelor sezoane – nicio victorie pe teren propriu a Petrolului! Acum s-a pierdut cu o promovată în L1

24 iunie 2017. Petrolul joacă, pe arena Ilie Oană, manșa a doua a barajului de promovare în Liga a III-a, contra echipei Dentas Tărtășești, campioana județului Dâmbovița. Era ultimul meci al sezonului 2016-2017. Deși, la Răcari, în cea dintâi manșă, pe 20 iunie, câștigase cu scorul de 3-0, acasă i-a fost mai greu și nu a putut învinge în fața unui stadion plin, cuprins într-o scenografie senzatională, 3D, avându-i drept protagoniști pe faimoșii suporteri ai „lupilor”. A fost însă 2-2, dar nimic nu a putut împiedica desfășurarea unei mari sărbători, noul Petrolul intrând, de-atunci, la organizarea meciurilor, sub pulpana FRF.

26 mai 2018. Petrolul joacă, pe arena Ilie Oană, ultimul meci din ediția  2018-2019 a campionatului Ligii a III-a. Era virtual promovată în Liga a II-a și arena era din nou full și, totodată, locul unei mărețe, din nou, scenografii 3D. Și totuși, „galben-albaștrii” – cu președintele executiv Cristi Vlad la ultimele sale minute pe teren, din carieră! – au pierdut în fața unei echipe fără vreo presiune, neavând niciun obiectiv performant, SC Popești Leordeni: 0-2!

1 iunie 2019. Petrolul joacă tot pe „Ilie Oană”, dar cu numai vreo 2.000 de suporteri în tribune. Nicio scenografie! Mai erau numai puține speranțe la un miracol, care să-i ducă pe Marinescu & Co. la barajul de promovare în primul eșalon. Ar fi trebuit pentru așa ceva ca Petrolul să câștige în fața unei deja promovate, Academica Clinceni, iar la Cluj, „U” să nu treacă de abia scăpata de la retrogradare Pandurii Târgu Jiu. Dar dacă, în minutul 8, „lupii” erau conduși după golul lui Buziuc, iar în Ardeal, „șepcile roșii”, Goga mai precis, deschideau scorul după doar 120 de secunde, ce putea fi mai rău? Și-a mers din rău în mai rău, același Buziuc mărind ecartul ilfovenilor la două lungimi, când mai erau tot 120 de secunde, dar până să se scurgă prima jumătate de oră a confruntării. Reducerea handicapului, în urma penaltiului obținut de Rusu și transformat de Marinescu, a readus prea puțin speranțele, câtă vreme, la Cluj, acel 1-0 rămăsese bătut în cuie la pauză. Cu 1-2 la Ploiești și 1-0 pe „Cluj Arena”, nu mai era loc de niciun comentariu, ce mai!

La reluare, ocaziile mari irosite de ploieșteni au fost amendate, în minutul 72, de către un  fotbalist în vârstă de 18 ani, născut în Germania, la Pforzheim, și având dublă cetățenie, italiană și română, adică Salvatore Marrone. Cel care, de la 30 iunie 2019, își încheie împrumutul la Academica Clinceni și se va întoarce la… FCSB. A fost primul lui gol în L2, în repriza secundă mai jucând un străin, nord-macedoneanul Mihailo Mitrov, venit tot pe filiera clubului lui Gigi Becali. În schimb, unul dintre străinii Petrolului, Chrysovalantis Kozoronis, era deja acasă, în Grecia, acolo unde se pregătește să ajungă definitiv și compatriotu-i Georgios Sarris. Iar armeanul Edgar Malakyan – care are o poveste ciudată! – poate că își făcea bagajele la ora meciului, nefiind reținut în lot, în care nu avea cum să mai fie inclus nici Alexandru Stoica, acesta renunțând înainte de termen la detașarea la Ploiești de la câștigătoarea Cupei României, Viitorul Ovidiu. Revenind la mitanul secund, după ce a obținut lovitura  de pedeapsă, Rusu a și marcat, fiind beneficiarul unui assist fericit al debutantului Mario Bratu – semi-foarfecă spectaculoasă, cu mingea ajungând la cel care a stabilit, de la 10 metri, din prima, scorul final, în minutul 83: 2-3! Nici nu a mai contat că același Goga făcuse de 2-0 în minutul 58, la Cluj!

După ultimul fluier al lui Horia Gabriel Mladinovici, care a fost  asistat de și mai… înalții  Daniel  Mitruți și Marius Marchidanu, petroliștii au sperat că pot să-ia la revedere de la suporteri la fel ca la meciurile în care câștigau. Însă, au avut o surpriză total neplăcută, ultrașii de la P1 respingându-i cu deja bine cunoscutul… „Nu meritați tricoul Petrolului să îl purtați”! Așa că au plecat apoi nu spre T2 – fanii de acolo având un show superb în ultimele minute ale meciului! -, ci spre centrul terenului, parcă acuzând aceeași teamă din urmă cu un minut sau două! Mai cu ceva curaj au ajuns la P2, oferind cadou acolo câteva tricouri, Chindriș – chiar două, de parcă ar fi dorit să-și ia… un la  revedere definitiv de la suporteri-prieteni! În holul mare de la tribuna oficială, Cătălin Mulțescu încerca să le explice unor simpatizanți de ce s-a ratat măcar calificarea la baraj, iar în zona vestiarelor, Marinescu și Rusu, pe de o  parte, și Buziuc și Marrone, pe de alta, se chinuiau să dea probe de urină ofițerilor de la Centrul Antidoping, marcatorii fiind cei aleși de către aceștia. Trecând pe acolo, coechipierii lui  „Marin” își luau la revedere de la căpitan, unii până la reluarea pregătirilor, alții – până se vor mai întâlni pe teren, ca adversari, sau în viața de dincolo de stadioane. Nu departe, Gigi Mulțescu nu se gândea mai deloc la vacanța ce urmează, ci mai mult la decizia continuării activității la Ploiești și la numirea viitorului președinte executiv, care pare a fi picat în sarcina… societății de management și marketing ce-ar putea s-o conducă pe FC Petrolul în sezonul următor de eșalon secund! Oricum, nu mai este chiar mult până se va afla cine, ce și cum! Bref, a trecut nefericit un an competițional, numai locul 4, dar poate că va fi altfel în următorul, de ce nu?

FC PETROLUL: Lungu 6 – Olaru 5.5, Ghinga 4, Cazan 5, Ţicu 5.5 – Chindriş 6, Puşcaş 6 (46 – Ştefănescu 6.5) – Rusu 7.5, Marinescu 6.5 (cpt; 76 – Saim Tudor), Moldoveanu 6 (82 – Bratu) – Arnăutu 6.5. Colectiv tehnic: Gheorghe Mulţescu (antrenor principal), Daniel Timofte (antrenor secund), Cătălin Mulțescu (antrenor al portarilor), Yuksel Yeșilova (preparator fizic).

ACADEMICA: Vâlceanu 7 – Gliga 6, Găină 6.5, Patriche (cpt) 7, Dobrescu 7 – Şut 6 (63 Marrone 7.5), Barbu 7 – Dumitru 7, Paţurcă 6 (46 – Mitrov 6.5), Horşia 7 (57 Ion 6.5) – Buziuc 8.5. Colectiv tehnic: Ilie Poenaru (antrenor principal), Costin Curelea (antrenor secund), Adrian John Ene (antrenor al portarilor), Alexandru Petcu (preparator fizic).

Au arbitrat: Horia Gabriel Mladinovici 7 (Bucureşti) – Daniel Mitruţi 7 (Craiova) şi Marius Marchidanu 7 (Brăila).

Arbitru de rezervă: Marius Chiţu (Târgovişte).

Observatori: Traian Marcu (Sibiu), pentru joc, și  Bogdan Zanfirescu (Botoșani), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: Olaru (25), Chindriș (35), Gliga (67), Buziuc (78), Țicu (86).

Foto: www.fc petrolul.ro (Cristi STAVRI)