Bănățenii au venit să joace… handbal la Ploiești și au scos o remiză albă demnă de eșaloanele sătești

Redactia -

Bănățenii au venit să joace… handbal la Ploiești și au scos o remiză albă demnă de eșaloanele sătești

Nici Săgeata Năvodari, care a apărut pe arena Ilie Oană exclusiv să nu ia multe, așa cum se zice în jargonul fotbalistic, nu și-a bătut joc în așa hal de sportul rege precum o altă nou-promovată, ACS Poli Timișoara. Echipă care a fost, culmea, și lider în Liga I, pe vremea când era lăudată pentru jocul frumos și eficient! De vină e posibil să fi fost și schimbarea de antrenor, Valentin Velcea – trecut director tehnic de fațadă și fiind văzut plimbându-se pe la lojele de la etajul al treilea al stadionului din Ploiești – lăsându-i locul unui tehnician, Aurel Șunda, care a antrenat mai mult prin eșalonul secund în ultimii ani, acolo unde… scopul scuză mijloacele, aproape etapă de etapă. Într-un moment de evebntuale remușcări, Șunda a și declarat la conferința de presă de după partida cu Petrolul, încheiată cu scorul de 0-0, că așa a și fost: „Recunosc că scopul scuză mijloacele„. Moment când a devenit ținta ironiilor jurnaliștilor prezenți într-o sală pe care a părăsit-o, după vreun sfert de oră, cu un car de nervi, pe care și-i dismulase înăuntru, cât a putut de mult.

Grupare cu un lot de mijlocul clasamentului  primului eșalon, cu trei absențe din „11”-le de bază, Ovidiu Petre, Florin Nohai și Nicolas Gorobsov, dar cu înlocuitori de același nivel, ACS Poli s-a așezat, încă din minutul unu, pe trei-patru rânduri în fața porții lui Nuno Claro, portughezul fiind uns căpitanul „redutei”, în absența fostului stelist poreclist „Ceasul”. Cei 10.000 de spectatori care au venit luni seară pe „Ilie Oană” au  avut astfel parte de un deja-vu, însă coșmarul l-a depășit pe cel din confruntarea cu Săgeata, „autobaza” bănățeană dovedindu-se de nebătut, grație unei forme fizice de invidiat. Dar, doar atât a impresionat, pentru că nu era vorba despre… atletism, ci de fotbal! Drept dovadă, portarul Petrolului, Pecanha, a șomat tot meciul, neavând decât puține emoții atunci când – la o minge de niciunde – internaționalul de tineret Belu-Iordache, fundaș dreapta de meserie, așezat acum ca închizător, s-a trezit singur la centrul terenului și a luat-o la fugă spre buturile gazdelor, însă a fost ajuns și blocat în careul mare de Guilherme, după un sprint al brazilianului aplaudat de întreaga asistență. Era minutul 86, și urâta Poli a fost atât de aproape să fi plecat cu toate cele trei puncte de la Ploiești! Până atunci însă, fusese supusă unui asediu non-stop, goal-keeper-ul portughez devenind omul meciului după intervențiile numeroase fericite ale sale, printre care cea mai importantă a fost cea de la penaltiul executat de Dore (67), după ce tot congolezul îl obținuse cu destulă dibăcie. Nuno Claro a făcut de toate – a apărat tot, a protestat adesea și a tras de timp cât pentru trei meciuri! În prima repriză, găzarii l-au amenințat, serios, din minutul 6 și până cu 300 de secunde înainte de pauză. Pe rând Teixeira, Dore (8 și 24), Pablo de Lucas (9, 16 și 32), Albin (19), din nou Teixeira (21), Romario (32 și 33) și iar Teixeira întrebuințându-l pe bravul apărător al buturilor timișorenilor, numai al doilea trasor al închizătorului brazilian nefiind cadrat de puțin. S-a mers astfel la vestiare cu un nemeritat scor alb, dar cu speranța că, până la urmă, „cazemata” din Banat urma să fie fi străpunsă într-un fel. La capitolul „pierderi” neplanificate, trebuie pusă și ieșirea de pe teren a uneia dintre mințile limpezi ale Petrolului, internaționalul uruguayan Albin, căzut victimă a unei întinderi musculare (39), antrenorul Cosmin Contra rugându-se peste noapte ca rezultatul ecografiei de marți, 5 noiembrie 2013, să nu releve chiar o ruptură de mușchi! Un diagnostic ce ar conduce la încheierea sezonului din acest an pentru purtătorul tricoului lui Jeremy Bokila! Venit la clubul „lupilor” odată cu Albin, înlocuitorul acestuia, spaniolul Walter Fernandez, a fost o cu totul altă… mâncare de pește, una cu prea puțină sare și mai deloc piper.

La reluare, s-a jucat după același scenariu, cu mențiunea că un alt echipier cerebral al Petrolului, Teixeira, s-a stins încet-încet și a trebuit să fie substituit, după o oră de joc, de Camara, din nou o cruntă deziluzie. De subliniat că lusitanul fusese incert înainte de primul fluier, la exercițiile de încălzire rezerva Morar pregătindu-se și el, pentru a intra la nevoie, dacă ex-rapidistul ar fi cedat. Pierzând din luciditate și nebeneficiond nici de o zi prea grozavă pe plan ofensiv a fundașilor de bandă, Alcenat și Guilherme, cu de Lucas și Romario (foto, în dreapta, atacându-l pe timișoreanul Szekely, priviți de Benga; www.prosport.ro) stingându-se, și ei, ca o lumânare, cu Dore și, mai ales, Camara neinspirați în fața porții și doar cu Boudjemaa abil la câteva centrări, șansele petroliștilor de a marca măcar un gol s-au redus treptat, culminând cu irosirea mai sus-amintitei lovituri de pedeapsă. Într-un final în care oaspeții s-au tăvălit, au mers agale să repună baloanele ieșite din spațiul de joc ori le-au bubuit prin tribune, cele șase minute și ceva disputate în plus nu au fost suficiente pentru obținerea celor trei puncte atât de necesare, ulterior înfrângerii de pe teren propriu a Pandurilor și a semieșecului de la Brașov al Stelei, în fața „lanternei roșii”, Corona. Au fost irosite două puncte, acasă, în fața unor echipe de pluton, așa că, la Vaslui, vineri, de Ziua Sfinților Mihail și Gavril, va trebui, cum-necum, să fie recuperate, punând – evident – încă unul în plus. Misiune grea, dar nu imposibilă, chiar după succesul neașteptat din Gorj al trupei antrenate de Liviu Ciobotariu, forțată să recupereze din mers cele 8 puncte de penalizare.

PETROLUL: Pecanha (fără notă, nu a avut ce apăra) – Alcenat 6, Hoban 6.5, Benga 6, Guilherme 6.5 – Pablo de Lucas 6.5 (80 – Morar), Romario 6.5 – Boudjemaa (cpt) 6.5, Albin 6.5 (39 – Walter Fernandez 6), Teixeira 6.5 (62 – Camara 4.5) – Dore 5. Antrenor: Cosmin Contra.

ACS POLI: Nuno Claro (cpt) 9 – Petrovic 6, Scutaru 6.5, Șeroni 6.5, Nicola 6 – Bărbuț 5.5 (74 – Al. Popovici 5), Belu-Iordache 5, Trandu 5.5, Fl. Nanu 6 (81 – Bălace) – Keita 5, Szekely 5 (60 – Furtado 5). Antrenor: Aurel Șunda.

Au arbitrat: George Rădulescu 6.5 (București) – Octavian Șovre 7 (Oradea) și Daniel Mitruți 7 (Craiova).

Arbitru de rezervă: Andrei Florin Chivulete (București).

Observatori: Bogdan Niculae (București), pentru joc, și Dan Victor Berbecaru (Râmnicu Vâlcea), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: Trandu (45), Alcenat (49), Nuno Claro (67), Keita (72 și 83).

Cartonaș roșu: Keita (83).

La conferința de presă de după meci, antrenorul „lupilor” s-a declarat mulțumit de atitudinea jucătoilor săi, de ambiția lor de a forța victoria într-un meci în care adversarii au refuzat a da o șansă fotbalului, dar și nemulțumit de rezultatul final nedrept pentru o trupă care a atacat la foc continuu, și-a creat nenumărate ocazii de a marca, a avut și o bară, în repriza secundă, la șutul de la 25 de metri al lui Hoban (78), dar nu a reușit și golul victoriei. Cosim Contra s-a arătat preocupat de situația lui Albin, considerându-l un jucător important pentru Petrolul, ca și de starea fizică a lui Teixeira, sperând că acesta din urmă va putea fi recuperat pe deplin până la ora disputei cu FC Vaslui. În pofida remizei albe, petroliștii au beneficiat din nou de un public admirabil, galeria dând tonul la încurajări și cântece de-a lungul întregii confruntări. De altfel, și omologul lui Contra i-a lăudat pe suporterii „galben-albaștrilor” și a declarat că echipa lor favorită își merită poziția de pe podiumul Ligii I.