Bogdan Pătraşcu rupe plasa şi Astra marchează din nou după aproape 500 de minute de secetă

Redactia -

A fost nevoie să fie transferat, mai pe la spartul târgului, de la Dinamo Bucureşti, mijlocaşul Bogdan Pătraşcu, care a întrerupt o serie neagră de 496 de minute fără gol pentru Astra. Fostul component al câtorva echipe din fotbalul italian a marcat un eurogol, în minutul 16 al meciului de luni, 12 martie 2012, care a încheiat etapa a XX-a. El a şutat din voleu, de la 25 de metri, direct în vinclul porţii lui Alberto Cobrea, de la CS Mioveni. Însă validarea reuşitei mai noului „drac” a durat câteva secunde, până ce tânărul debutant clujean Horaţiu Feşnic (22 de ani), arbitru promovat de la Liga a III-a în primul eşalon, s-a consultat cu mai experimentatul asistent de la tuşa unu, bucureşteanul Eduard Florin Ungureanu, în urma protestelor ploieştenilor. Iar asta deoarece mingea trecuse ca un bolid prin plasă, la vinclu şi s-a dus în spatele buturilor, derutându-l pe central. Meciul s-a întrerupt vreo trei minute, organizatorii rezolvând problema, plasa fiind ruptă chiar în două locuri! Partida dintre Astra şi CS Mioveni debutase deja cu o „bombă”, echipierii „lanternei roşii” deschizând scorul la Ploieşti încă din secunda 15, atunci când Nicolae Zuluf a şutat perfect la colţul lung, învingându-l pe Silviu Lung jr, rămas fără replică. Dar, după un sfert de oră, a venit acel gol superb al lui Bogdan Pătraşcu, iar în minutul 23, gazdele au răsturnat scorul de pe tabelă, graţie unei alte reuşite care a suscitat discuţii din partea oaspeţilor, de data aceasta. Portughezul Rui Miguel a executat o lovitură de la colţul terenului, de pe stânga, Ovidiu Mihalache a deviat balonul, cu capul, în bara de la colţul lung, acolo de unde a revenit la 8 metri, în unghi de 45 de grade, dreapta, fundaşul central Valerică Găman reluând-o cu sete, iar Ionuţ Voicu a respins-o cu mâna, aflat dincolo de linia porţii (captură „DigiSport 1”). A fost un gol perfect valabil.

După pauză, în minutul 58, Astra s-a distanţat de adversara sa, printr-o altă execuţie de excepţie. Nigerianul Kehinde Fatai a fost împiedicat din drumul săi vijelios spre  buturile tânărului şi talentatului Cobrea, de către Mihai Olteanu, căpitanul oaspeţilor primind atunci un cartonaş galben şi, apoi, pe cel roşu, spre stupefacţia întregii asistenţe, dar mai ales a taberei argeşene. În urma protestelor vehemente ale jucătorilor de la CS Mioveni, arbitrul Feşnic s-a consultat cu rezerva sa, Eduard Constantinescu, din Craiova, care l-a salvat de la încă o greşeală impardonabilă, Olteanu nemaifiind avertizat până atunci. Centralul a revenit asupra deciziei de eliminare, a dictat lovitură liberă directă, de la 22 de metri, aproape perpendicular pe axul porţii oaspeţilor, iar brazilianul Juliano Spadacio şi-a arătat măiestria, înscriind peste zid, aproape de stâlpul stâng. Însă, erorile prea crudului „cavaler al fluierului” nu se încheiaseră, acesta eliminându-l, total nejustificat, în miinutul 78, pentru o presupusă simulare în careu, pe Fatai. A fost o fază în care, mai degrabă, se impunea acordarea unei lovituri de pedeapsă în favoarea Astrei, nicidecum un cartonaş galben, şi fiind al doilea, automat, şi cel roşu.  Africanul fusese faultat de Constantin Ispir, în „16 metri”, lateral stânga. Cu 10 oameni pe teren, jucătorii lui Antonio Conceicao au făcut faţă ceva mai greu,  mai ales pe final, internaţionalul de tineret Gabriel Enache irosind două ocazii uriaşe, care – dacă ar fi fost fructificate – ar fi putut strica seara astriştilor. S-a terminat însă 3-1 (2-1) şi ploieştenii din „9 Mai” au ajuns la doar un punct de „U” Cluj, în urma înfrângerii suferite pe propriul teren de către viitorii oponenţi ai Petrolului, în faţa Stelei.

ASTRA: S. Lung jr. 6 – Mihalache 6.5, V. Găman 7, Ricardo 6.5, Junior Morais 6 – Seto (cpt) 6.5 – Rui Miguel 6 (83 – Fl. Pătraşcu), Spadacio 8, B. Pătraşcu 8 (64 – Băjenaru 6.5), Tigoianu 6 (90 – Laionel) – Fatai 6.
CS MIOVENI: Cobrea 6 – I. Voicu 5, B. Stoica 5 (61 – C. Năstăsie 5), M. Olteanu (cpt) 5,  Baicu 5 – Mandea 5.5 (46 – G. Enache 4.5), Săndulescu 5, Ispir 5.5, Zuluf 7 – Ayza 6, Cl. Ionescu 5.5 (72 – Nilă 5).
Au arbitrat: Horaţiu Feşnic 5 (Cluj) – Eduard Florin Ungureanu 8 şi Vasile Marinescu 7 (ambii din Bucureşti).

Observator LPF: Ionuţ Calancia (Bucureşti).

Cartonaşe galbene: Ayza (5), Junior Morais (40), B. Pătraşcu (43), B. Stoica (46), M. Olteanu (57), Fatai (61 şi 78), Seto (72).

Cartonaş roşu: Fatai (78).

Promovat la excepţional, săptămâna trecută, după cum notează www.gsp.ro, deşi condusese în special partide de juniori, decât meciuri din al treilea eşalon, acolo de unde a „fost aruncat în groapa de lei” din Liga I, Horaţiu Feşnic a debutat sub ochii fostului preşedinte al Comisiei Centrale de Arbitri, Vasile Avram, actual secretar general al FC Astra Ploieşti. După joc, antrenorul principal al echipei CS Mioveni, Marian Pană, cel care şi-a condus jucătorii din tribuna I, fiind suspendat, s-a declarat neumulţumit de arbitraj, deşi adversarii formaţiei sale au avut mai mult de suferit de pe urma acestuia: „N-are nici o treabă cu arbitrajul! Mai avea puţin şi ne elimina şi pe noi din tribună” (www.gsp.ro). A exagerat şi cel mai mic dintre fraţii ex-fotbalişti şi actuali tehnicieni Pană. Poate că Feşnic a fost copleşit de debutul său intempestiv la acest nivel sau o fi prins o zi ceva mai slabă.