Bokila a fost din nou letal şi Petrolul a câştigat primul meci oficial din 2013

Redactia -

O fi Jeremy Bokila (foto, în stânga, în duel cu un fost jucător al „lupilor”, din eşalonul secund, Alexandru Benga, priviţi de Florent Sauvadet şi Gabriel Giurgiu; www.prosport.ro) încă hulit de către unii dintre suporteri, pentru „telenovela” din iarna aceasta, dar şi la Galaţi, ca şi la Belek, în Turcia, s-a dovedit că, fără el, le este aproape imposibil „lupilor” să marcheze. În meciul cu Oţelul, „renegatul” a deviat, cu capul, pe spate, în colţul din stânga al porţii lui Branko Grahovac, o minge recepţionată dintr-o lovitură liberă bine executată de Ovidiu Hoban, important fiind şi blocajul făcut de Manasse Ruben Enza-Yamissi, de-abia intrat pe teren, la Sergiu Costin şi Zoran Ljubinkovic. Era minutul 80, iar „galben-albaştrii” aveau de apărat, pentru mai puţin de un sfert de oră, cu tot cu prelungiri, un avantaj minim, care să le aducă primul succes oficial din anul 2013. Până la urmă, apărarea condusă de căpitanul Geraldo Alves, foarte bine susţinută, dintre buturi, de Mircea Bornescu, a rezistat cu brio şi s-a terminat 1-0 (0-0), spre imensa bucurie a unei galerii formidabile a ploieştenilor, masată într-un colţ de peluză. Recitalul ultraşilor petrolişti a încântat asistenţa de pe arena Oţelul – aşa cum se întâmplă, de altfel, pe oriunde merg prin ţară, alături de echipa favorită – şi a atras elogiile iubitorilor fotbalului din Galaţi, prezenţi la faţa locului. Fanii şi-au tăiat iar partea leului la o victorie a Petrolului!

Prima repriză a fost una slabă din punct de vedere calitativ, Cosmin Contra trebuind mai degrabă să improvizeze un prim „11”, în absenţa lui Sony Mustivar, Gheorghe Grozav, Marian Cristescu şi Romario Santos Pires, cu toţii suspendaţi, iar Sebastian Achim şi Laurenţiu Marinescu au luat loc pe banca de rezerve, mai mult la număr, pentru completarea integrală a raportului de joc. Prima – şi ultima – ocazie de gol a celui dintâi mitan a fost acea a ex-căpitanului Petrolului, Gabriel Paraschiv (minutul 36), care a trimis plasat, de la 18 metri, din poziţie centrală, balonul a lovit bara din stânga a porţii lui Bornescu, surprins, apoi, l-a izbit în spate pe goal-keeper, însă acesta s-a întors repede şi a reţinut. Singurul şut pe spaţiul porţii al oaspeţilor a fost opera lui Renan da Silva (45+1), dar brazilianul a trimis prea slab la colţ, pentru a-l învinge pe Grahovac. Sub ameninţarea lăsării ceţii, combatanţii au oferit un joc mai bun la reluare, începând să apară şi oportunităţile mari de a înscrie, pe un teren neaşteptat de bun. Băieţii lui Contra au încercat marea cu degetul, prin Gualberto Mojica Olmos (50), lovitura liberă a acestuia, de la mare distanţă, fiind deturnată de sub transversală de bosniacul din poarta gălăţenilor. Apoi, cu doar câteva clipe înainte de a fi înlocuit de Hamza Younes, Vlad Morar (58) a şutut senzaţional, aproape din colţul careului de „16 metri”, de pe stânga, mingea luând mult efect şi trecând puţin pe lângă stâlpul opus. Însă, marile ocazii de gol au fost ale gălăţenilor, mai întâi, Laurenţiu Iorga (65) întorcându-l elegant pe Ionuţ Neag şi trimiţând apoi, în cross, dar Bornescu a avut un reflex inspirat. După aproape 10 minute a fost rândul lui Victoraş Astafei (73) să se joace cu acelaşi Neag, dar şi cu Jean Sony Alcenat, însă balonul şutat de fotbalistul care poartă cască de rugbist a şters bara verticală din dreapta porţii lui Bornescu. Apoi, a venit reuşita lui Bokila şi, odată cu aceasta, victoria Petrolului, obţinută cu noroc, dar tot succes se numeşte!

OŢELUL: Grahovac 6 – Cojoc 5.5, S. Costin 5 (86 – Tudorie), Benga 5, Ljubinkovic 5 – G. Giurgiu (cpt) 5.5 – Astafei 6.5, L. Iorga 6, I. Neagu 6, Stromajer 6 (69 – I. Filip 5) – G. Paraschiv 6.5 (82 – Gazale). Antrenor: Ion Balaur.
SC FC PETROLUL: Bornescu 7.5 – Alcenat 6, Neag 6, Geraldo 6.5 (cpt), Guilherme 7 – Hoban 7.5, Mojica 6.5 (79 – Enza-Yamissi) – Renan 6 (67 – Boudjemaa 6), Sauvadet 6.5, Morar 6 (59 – Younes 6) – Bokila 7.5. Antrenor: Cosmin Contra.
Au arbitrat: Alexandru Tudor 7 (Bucureşti) – Aurel Oniţă 7 (Constanţa) şi Octavian Şovre 7 (Oradea).
Arbitru de rezervă: Florin Miron  (Bucureşti).
Observatori: Dumitru Dumitriu, pentru joc, şi Ioan Mureşan, pentru arbitraj (ambii din Bucureşti).
Cartonaşe galbene: Ljubinkovic (18), Bokila (20), G. Giurgiu (22), Younes (63), Geraldo (89).

Cristian_Ciocan_isi_prezinta_centura_la_meciul_Otelul-Petrolul_prosport.ro_24.II.2013După meci, antrenorul „galben-albaştrilor” a recunoscut că succesul echipei sale a fost favorizat şi de Zeiţa Fortuna: „Prima repriză a fost una slabă pentru noi, dar am reuşit să echilibrăm jocul şi, cu puţin noroc, am câştigat toate punctele. Nu sunt mulţumit de realizările şi evoluţiile mai multor jucători, dar trebuie să ţinem cont că am avut patru-cinci absenţe importante”. În schimb, Petre Grigoraş, care  a stat în tribună alături de directorul general Narcis Răducan şi de antrenorul portarilor, Dan Moţei, neavând încă un contract semnat, a cam exagerat: „Este dureros să pierzi un meci după ce l-ai controlat tot timpul. Sper să ne revenim repede”! Despre situaţia de la clubul său, dar nu numai, Răducan a punctat: „Este un rezultat nemeritat. Am pus presiune constant pe adversar, dar norocul a fost de partea Petrolului. Absenţa lui Marius Stan (n.r. – actual primar al Galaţiului) de la meci spune totul despre atmosfera din jurul echipei. Ar fi păcat să se strice totul. Am arătat multe lucruri bune”.

Dacă Petrolul a folosit trei jucători achizionaţi în această iarnă, Renan, Mojica şi Florent Sauvadet, Oţelul a mizat doar pe Astafei, iar abia pe final şi pe chilianul Daud Gazale, care nici nu a avut timp să arate ce poate. În schimb, Sauvadet a muncit enorm, punându-se necondiţionat în slujba echipei tot meciul, Renan a încercat câteva „floricele” braziliene, dar pare încă a nu fi în stare să rămână titular, iar Mojica a avut bunăvoinţă, evoluând pe un post care părea a nu i se potrivi, însă – la bolivian – există circumstanţele schimbării fusului orar, a impactului cu frigul din România, dar şi prezenţa prima oară într-un meci alături de actualii săi coechipieri. Interesant este că la gălăţeni au evoluat doi foşti căpitani ai „lupilor”, în afara lui Gabi Paraschiv mai fiind prezent în primul „11” şi Zoran Ljubinkovic, sârbul căruia Vivi Răchită i-a dat banderola de căpitan de la actualul team-manager al „galben-albaştrilor”, Cristian Vlad, în returul ultimului campionat în eşalonul secund. Altfel, lovitura de începere a disputei de la Galaţi a fost dată de boxerul profesionist local Cristian Ciocan (foto; www.prosport.ro), cel care şi-a prezentat centura spectatorilor cu acest prilej, plecând apoi cu balonul, făcut cadou de către noul director sportiv al Oţelului, argentinianul Gabriel Viglianti, foarte elegant la costum, cravată şi palton. Duminică, 3 martie 2013, petroliştii vor primi replica ieşenilor de la CSMS, care au pierdut acasă partida din etapa a XX-a cu tânăra formaţie a Rpapdului, scor: 0-1 (0-1), prin autogolul lui Alexandru Creţu, din minutul 4. Confruntarea va debuta tot la ora de început a întâlnirii de la Gaşaţi, 18.00, şi va fi preluată în direct de acealaşi prim canal al postului de televiziune DigiSport.