Brazilianul Walace da Silva Alves s-a despărțit vineri dimineață de FC Petrolul, iar după-amiază, i s-a și găsit înlocuitor tot din Liga 1. Un fost junior de la Guingamp, vizat și de FCSB, semnează cu găzarii!

Dragos Trestioreanu -

Brazilianul Walace da Silva Alves s-a despărțit vineri dimineață de FC Petrolul, iar după-amiază, i s-a și găsit înlocuitor tot din Liga 1. Un fost junior de la Guingamp, vizat și de FCSB, semnează cu găzarii!

După ce a suferit și cea de-a treia ruptură de mușchi într-un interval cu puțin peste șase luni și a bifat numai șapte meciuri pentru FC Petrolul în turul sezonului în curs al Ligii a II-a, în rest stând pe tușă din cauza problemelor medicale, brazilianul Walace da Silva Alves (foto sus, în echipament galben, în plan apropiat) a acceptat, în dimineață zilei de astăzi, 31 ianuarie 2020, să rezilieze contractul avut cu clubul găzarilor. Aproape în aceeași situație s-ar putea afla și celălalt fundaș central cu experiența primului eșalon din lotul „lupilor”, gălățeanul Cristian Sîrghi, căruia i-a recidivat accidentarea de același fel cu a fostului coleg de tandem central defensiv, în repriza secundă a meciului amical de azi, de pe arena Ilie Oană, cu AS SR Brașov, scor: 5-0 (4-0) pentru ploieșteni. Un meci despre care voi scrie separat. Este mai mult ca sigur că, prevăzători din fire, conducătorii Petrolului să-și fi luat măsuri de forță majoră și să fie astfel aproape de a semna contracte cu alți doi stoperi, mai tineri, așa după cum se și aude. Pe unul dintre ei, Andrei Răuță, de la Academica Clinceni, l-am întâlnit, azi după-amiază, la „Ilie Oană”, el cărând o geantă de echipament marca Joma, de culoare albastră, semn că fie a semnat deja un angajament și va urca în avionul de Antalya, fie este aproape gata să-și pună apostila pe un asemenea act oficial! Al doilea jucător ar putea să fie un „U 20”, cu experiența eșalonului secund, la Daco-Getica București și FC Argeș Pitești, Vlad Motroc, nepotul mareului ex-internațional rapidist Ion Motroc. Desigur, nimic nu este sigur 100% decât atunci când achizițiile vor fi și prezentate public pe www.fcpetrolul.ro.

Răuță are un CV interesant, el evoluând pe la începutul carierei la juniorii unui club francez fost în Ligue 1, Guingamp (foto în text, cu echipament roș-negru). Readus în țară de către Astra Giurgiu, Andrei nu a prins niciun meci la echipa lui Ioan Niculae, ajungând finalmente la Academica Clinceni, dar trecând mai înainte pe la Bucovina Pojorâta și CS Balotești. Este un fundaș central înalt de 1,89 metri și în vârstă de 24 de ani, care a fost impresariat de firma franceză a lui Christophe Mongai, USM, a cărei reprezentantă în România este bine cunoscuta avocată bucureșteancă Liubliana Nedelcu. Alți clienți ai lor au fost sau mai sunt, printre alții, Andrei Burcă, de la campioana en-titre CFR Cluj, Aïssa Laïdouni (FC Voluntari), dorit și de FCSB, în vara trecută, și petrolistul Valentin Țicu, dar și mulți alți fotbaliști români sau străini actuali sau foști în primele eșaloane din țara noastră. Se mai zvonește că ar fi fost refuzat de Ionuț Badea, de la FC Argeș, iarna aceasta.

Ca și Laïdouni, și Andrei Răuță a fost urmărit pentru un transfer, acum un an și jumătate, de clubul păstorit de Gigi Becali. În iarna trecută, Răuță a semnat un precontract cu divizionara secundă Universitatea Cluj, document care urma să se transforme într-un angajament ferm din vară, în eventualitatea în care ardelenii ar fi promovat. Cum nu au făcut-o, atunci i-au pierdut atât pe Răuță, cât și pe coechipierul de la Academica Clinceni, Adrian Șut, achiziționat în toamna lui 2019 de către FCSB, a cărei un fel de echipă a două era cea a ilfovenilor!   

Cât despre Vlad Motroc (foto jos, în galben-albastru, în duel cu fostul petrolist Claudiu Herea), un tânăr fundaș central în vârstă de 21 de ani și cu o înălțime de 1,87 metri, acesta a fost adversar al Petrolului, pe când evolua la Daco-Getica, în turul ediției precedente de campionat, la meciul câștigat de echipa antrenată pe-atunci de Octavian Grigore cu scorul de 2-1. În vara trecută, Motroc jr., fiul lui Florin Motroc, în prezent antrenor, a trecut la Campionii FC Argeș Pitești, fiind solicitat de fostul antrenor principal Nicolae Dică, sub bagheta căruia a și marcat de două ori. Odată cu instalarea lui Ionuț Badea ca A1 al „alb-violeților”, Vlad nu prea a mai prins echipa și, fiind vorba despre un jucător „U 20”, el încearcă acum a-și continua cariera la un alt club de eșalon secund, pentru a nu pierde din continuitate. Și Vlad Motroc a semnat, pe 1 februarie 2019, un precontract cu… Universitatea Cluj, documentul urmând a fi transformat într-un contract întins pe trei ani. Ca și la Andrei însă, actul nu a mai fost pus și în practică, în vara anului precedent. Dacă la Răuță, semnarea unui angajament este iminentă, la Motroc se mai discută. Totuși, nu ar fi exclus ca părțile să bată palma, cât mai curând, mai ales că, duminică, 2 decembrie, se va pleca la Side, în Turcia, pentru al doilea stagiu de pregătire și jocuri al Petrolului.

Foto: www.100%sport.ro, www.realitateasportiva.net, www.fcpetrolul.ro și www.liga2.prosport.ro