În derbiul cu FC Hermannstadt al FC Petrolul, două treimi din brigadă este din lotul Ligii 1, iar centralul – un fel de 2 în 1. Nae Constantin se confruntă în continuare cu epidemia de viroză!

Dragos Trestioreanu -

În derbiul cu FC Hermannstadt al FC Petrolul, două treimi din brigadă este din lotul Ligii 1, iar centralul – un fel de 2 în 1. Nae Constantin se confruntă în continuare cu epidemia de viroză!

De când a început „noul campionat”, adică play-off-ul, FC Petrolul a avut parte de două meciuri, unul acasă și altul în deplasare, cu tot atâtea echipe care vizează promovarea, într-un fel sau altul. Adică, direct sau prin baraj, așa cum speră, fiind tot mai vocală, și învingătoarea „lupilor” de acum patru zile, CSA Steaua. Potrivit țintarului rezultat în urma tragerii la sorți a numerelor de ordine primite de cele șase formații calificate în această fază a competiției Ligii a II-a de fotbal, Valentin Țicu și coechipierii săi au avut parte de un program dificil. Nu că s-ar fi așteptat, e adevărat, să fi fost altfel. Însă, a debuta cu locul 2 din sezonul regular, apoi a merge la locul 4, iar astăzi, 6 aprilie 2022, de la ora 19.00, a o primi pe actuala poziție a doua, chiar că-i ceva infernal. Din păcate, s-a scos numai un singur punct, cel de la 0-0, de pe „Ilie Oană”, cu Universitatea Cluj, în vreme ce adversara de azi, FC Hermannstadt Sibiu, a profitat de „dubla” consecutivă de la Mediaș, cu trupele de pe ultimele două locuri și a obținut maximum posibil, 6 din 6 puncte. Și-a devansat-o astfel pe „vicecampioana” întrecerilor precedente din acest sezon, „U” Cluj.

Deoarece, pe cale de consecință, ecartul față de cel puțin una dintre cele mai tari adversare la promovarea directă s-a redus până la o cifră care începe să dea emoții, trei, derbiul de la mijlocul acestei săptămâni trebuie tratat cu mare seriozitate. Indiferent de problemele medicale, care cresc sau scad nesemnficativ cu viteza „luminii”, Nicolae Constantin, șeful tehnic al găzarilor, trebuie să fie foarte-foarte inspirat contra echipei finului său, Marius Măldărășanu. Mai precis, a doua grupare care i-a administrat un eșec în sezonul regular. Se vorbește de o revanșă, așa cum au declarat și fotbaliștii care l-au însoțit pe antrenorul lor la conferința de presă de ieri, Marius Chindriș și Cosmin Tucaliuc. E bine că se gândește astfel, chiar dacă presiunea asupra jocului „galben-albaștrilor” se dublează, să zic așa. Însă, e limpede, fără presiune nu există nici performanță adevărată. A se citi promovare directă, în cazul Petrolului. Ceea ce s-a observat în acest an este însă că orgoliul locului 1 la final de întreceri s-a mai estompat întrucâtva. Nu se mai vorbește ferm despre promovare de pe prima poziție, implicit de titlul de campioană a eșalonului secund, ci mai ales de accedere pe prima scenă. Se înțelege că și de pe locul 2! În acest context, în diverse speech-uri, analize sau texte diverse se spune/scrie despre diferența față de locurile 3 sau 4, tot mai puțin de cea față de al doilea. Sigur că trebuie redusă presiunea cum s-o putea, dar – după cum o arată experiența dintotdeauna a fotbalului autohton – când oferi și altă șansă unei echipe, jucătorilor ei mai exact, decât aceea de a fi primii, de foarte multe ori se renunță la un titlu, un trofeu, dacă și locul 2 se premiază! Se promovează direct de pe această poziție, a se înțelege Personal, sunt adeptul luptei continue, și până la capăt, pentru primul loc, decât cel al dezvăluirii, teoretice și practice, că merge și cel secund. Căci, vezi Doamne, tot una este! Este și nu este, fiindcă acel care ajunge să vizeze poziția a doua și ar lăsa-o baltă pe prima s-ar putea trezi, nu o dată, cu… a treia. Și nu știu ce-ar fi la baraj, cu trupe precum CS Mioveni sau, chiar, un Dinamo în creștere cu Dușan Uhrin jr. la cârmă. Când ai fost cea dintâi din ierarhie, la o distanță apreciabilă față de urmăritoarele cu numerele doi și trei, când conduci, și în prezent, plutonul divizionarelor secunde, chiar și numai cu trei puncte avans, respectiv șase față de celelalte două formații apreciate de top 3, a termina pe locul secund nu va fi un semn grozav pentru viitorul sezon. Chiar dacă, evident, vorbim tot despre o promovare directă. Semnul despre care scriam mai sus ar fi, să fiu bine înțeles, că FC Petrolul, în 2022, pare a se mulțumi cu (mai) puțin!

Viorel Nicușor Flueran este un arbitru din lotul Ligii 1, domiciliază în Craiova și a mai arbitrat-o de câteva ori pe echipa ploieșteană în cele trei sezoane și jumătate de ligă secundă. Este un central care știe să conducă un meci, dar tocmai această „știință” poate avea două tăișuri: să fii corect 100% sau să fii „implicat” 100%. Înțelege fiecare ce-o vrea! Interesantă este astfel constatarea lui Ionuț Pană, ofițerul de presă al Petrolului, făcută public pe siteul găzarilor, cu privire la prezența lui Flueran la conducerea derbiului de pe arena Ilie Oană. Domnia a fost văzută astfel numai bună de a face legea la primele două meciuri, dintre cele trei posibile, din acest campionat, ale ploieștenilor și sibienilor, fiind delegat și la acel 0-1 (gol al lui Silviu Balaure, foto sus, primul din stânga), din Ardeal, din – reamintesc – sezonul regular. Desigur, au mai fost astfel de cazuri, dar astăzi cred că ar fi trebuit evitat așa ceva, mai ales că nu era nici vreo etapă intermediară la Liga 1, deci alți colegi de lot fiind liberi. La fel surprinde și desemnarea ca asistent la tușa doi a unui asistent de eșalon secund, Doru Zamfir, din Slatina, pus alături de divizionarii A, să le zic așa, mai sus-amintitul Flueran și cel de la tușa unu, Adrian Vornicu (Iași), ultimul fiind de-a dreptul impecabil de fiecare dată. Indiferent că ar fi fost sau nu la meciurile „lupilor”. Chiar nu s-a găsit încă un asistent de L1 la acest derbi?!? Prezența în brigadă tot a unui arbitru din lotul Ligii 2, ca rezervă, nu-i ceva de mirare, ci dimpotrivă, nu încurcă deloc. Astfel încât, delegarea ilfoveanului Ovidiu Robu, din Chitila, nu ridică niciun semn de întrebare sau de mirare, depinde cum se ia în discuție. De exemplu, aducerea unui observator de joc din Ardeal, Cristian Petropulos (Alba Iulia), ba chiar și a unuia de arbitraj de la Bacău, jurnalistul Cristian Sava Găină, mai ridică, însă. Nu se pune în discuție probitatea lor, Doamne ferește!, și nici că Petropulos stă mai aproape de Sibiu decât de Ploiești, ci numai distanța exagerată de la care a fost trimis până în urbea derbiului de astăzi! Și nici Sava nu a sosit la Ploiești de la o vreo aruncătură de băț, nu-i așa?

Foto: www.oradesibiu.ro, Ionuț CĂRBUREANU și www.liga2.prosport.ro