FC Petrolul a împrumutat un fotbalist de la o echipă de play-off, dar care a jucat sezonul trecut numai în play-out. Portarul Octavian Vâlceanu vine de la formația ce-a câștigat recent, cu… VAR-ul, meciul de pe arena Ilie Oană!

Dragos Trestioreanu -

FC Petrolul a împrumutat un fotbalist de la o echipă de play-off, dar care a jucat sezonul trecut numai în play-out. Portarul Octavian Vâlceanu vine de la formația ce-a câștigat recent, cu… VAR-ul, meciul de pe arena Ilie Oană!

Luni, 18 iulie 2022, în pauza meciului dintre FC Petrolul Ploiești și FC Voluntari, fiind în căutare de apă plată, la etajul al treilea al arenei Ilie Oană, pentru a putea lua pastilele de seară, am ajuns și în dreptul lojei echipei oaspete. Acolo unde l-am recunoscut pe tânărul portar Octavian Vâlceanu (foto sus și mijloc; 25 de ani, 1,88 metri, cotă: 700.000 de euro, pe www.transfermarkt.de). Convocat, odată, la echipa națională de tineret „U 18” a României, dar fără a și debuta, Vâlceanu devenise acum al treilea goal-keeper al formației ilfovene, după Mihai Maximilian Popa și Victor Râmniceanu. A stat astfel în tribună și, amabil, la rugămintea mea, a adus un pet de Biborțeni din lojă. Atunci când i-am spus că fusese o țintă a Petrolului, mi-a șoptit că nu a ajuns iarna, dar va ajunge… vara! Am crezut că a fost o glumă, dar nu era deloc așa. După aproape 48 de ore, el a semnat un contract cu clubul găzarilor, ca urmare a unui împrumut pe un sezon, acceptat de către clubul a cărui trupă avea să câștige pe „Ilie Oană”, cu scorul de 1-0. A fost prezentat oficial miercuri, 20 iulie, fiind al optulea transfer din acest „mercato”.

Venit de la o grupare de play-off, care a terminat campionatul imediat sub podium, și – totodată – a fost finalistă a ediției 2021-2022 a Cupei României, Octavian Vâlceanu a apărat sezonul trecut, însă, numai la o echipă calificată în play-out și având mari probleme financiare, Gaz Metan Mediaș. Fostul junior de la Sportul Studențesc București și Viitorul Domnești a fost coechipier cu fostul petrolist Daniel Cîrjan, avându-l drept impresar pe Adrian Oprișan, zis Balaurul. Ca senior a apărat buturile Academicii Clinceni (2018-2021) și mai sus-amintitei Gaz Metan (2021-2022, dar numai 50% dintre partidele sezonului trecut). Declarat liber de contract, goal-keeper-ul bucureștean a fost dorit de clubul găzarilor. Din ceea ce am aflat off the records, la acel moment, acesta ar fi refuzat-o pe divizionara secundă de-atunci, chiar dacă a rămas fără club din 14 februarie 2022, potrivit www.transfermarkt.de. Nu a mai procedat la fel și ulterior, după cum se observă, cu… actuala echipă de prim eșalon. Are bifate, potrivit www.fcpetrolul.ro, 82 de meciuri în L1, iar în opinia mea este recunoscut drept un portar cu reflexe și intervenții spectaculoase. E unul foarte bun de linia porții, ieșirile pe centrările înalte, însă, nefiind punctul forte al său. Octavian Vâlceanu a și început din 29 iulie, antrenamentele cu Petrolul, punându-se sub comanda antrenorului de portari Cătălin Grigore.

Altfel, potrivit ultimelor declarații ale președintelui executiv al FC Petrolul, Costel Lazăr (foto mijloc, în stânga), după transferul lui  Vâlceanu va venmi rândul celui al lui Constantin Budescu, mijlocaș de creație ploieștean care se speră să devină apt de joc pe la finele lui septembrie, începutul lui octombrie a.c. „Cu Budescu, vom închide mercato de vară” – a precizat pentru www.gazetaph.ro oficialul „lupilor”. Ar mai fi totuși de menționat că pe siteul oficial al găzarilor, la secțiunea „DESPRE NOI – ECHIPA”, a apărut încă o noutate, la mijlocași: Andrei Ionuț Zaharia (foto jos). Este născut pe 19 iulie 2003 și vine de la Astra Giurgiu, având prezențe în sezonul trecut de eșalon secund. Luând-o într-o ordine inversă față de cea obișnuită, nepotul regretatului ex-petrolist Marian Pârșă a apărut întâi pe www.fcpetrolul.ro, primind și numărul 21, abia ulterior urmând a fi și prezentat oficial! Mai rămâne de văzut dacă va sta pe loc la echipă sau va fi direcționat către o alta, la care să evolueze mai mult. În rest, după ce a rezolvat de ultim moment viza de muncă a brazilianului Jair da Silva Tavares, motiv pentru care acesta din urmă a fost rezervă luni seara, Lazăr o mai are pe cap, acum, și pe cea a nigerianului Christian  Irobiso. Totuși, nu este pe deplin sigur, cunoscându-se birocrația, că o va primi până la meciul următor, de la Arad, cu UTA, de luni,  25 iulie, ora 21.30.

Dacă, într-adevăr, va semna curând un contract și Costin Budescu, atunci clubul găzarilor se va putea lăuda cu nouă achiziții: două de la echip de play-off (Gabriel Tamaș și cel amintit mai sus), patru de la formații de play-out (Octavian Vâlceanu, de la Gaz Metan Mediaș, Mirko Ivanovski, de la Dinamo București, Lucian Dumitriu, de la CS Mioveni, și Christian Irobiso, tot de la Dinamo), unul de la o grupare din Liga 2 (Florin Borța, de la Concordia Chiajna, dar împrumutat acum, la Petrolul, de către clubul său proprietar, CSU Craiova) și doi de la trupe din străinătate (Gheorghe Grozav, de la MTK Budapesta, și Jair da Silva Tavares, de la HJK Helsinki, ambele de prima ligă).

Foto: www.fcpetrolul.ro