Nu mai puțin de nouă foști petroliști au terminat fericiți returul barajului de promovare în Liga a II-a! Al 10-lea, cel mai îndrăgit ex-„lup”, Victoraș Astafei, s-a umplut de tristețe la finalul meciului decisiv, de la Hunedoara, contra tizilor Marius Chindriș și Marius Coman!

Dragos Trestioreanu -

Nu mai puțin de nouă foști petroliști au terminat fericiți returul barajului de promovare în Liga a II-a! Al 10-lea, cel mai îndrăgit ex-„lup”, Victoraș Astafei, s-a umplut de tristețe la finalul meciului decisiv, de la Hunedoara, contra tizilor Marius Chindriș și Marius Coman!

Miercuri, 7 iunie 2013, la o jumătate de ceas după ora… ceaiului englezesc, pe arenele de fotbal din Piatra Neamț, Tunari, Alexandria, Hunedoara și Reșița s-a dat startul returului meciurilor de baraj pentru promovarea în Liga II-a. Găzduit mai aproape de casă, să zic așa, am optat pentru partida din județul Ilfov, în trupa localnicilor evoluând nu mai puțin de trei foști echipieri ai Petrolului „născut” în 2016. Ca și pe celelalte stadioane, după cum am aflat butonând din 10 în 10 minute telefonul mobil, pentru a afla evoluția scorurilor, de pe www.liga2.prosport.ro, cel mai tare site de fotbal al eșaloanelor inferioare SuperLigii, și la Tunari iubitorii sportului rege nu au pregetat de a urmări un joc decisiv.

Arene pline, aproape, semn că, atunci când duelurile au miză mare, interesul suporterilor depășește cotele obișnuite. De la fața locului, din tribună – am preferat-o, și de data aceasta, sectorului de presă, mai fiind martor aceluiași duel și spre finele sezonului regular al Ligii 3 -, am încurajat-o pe CS Tunari. Iar asta împreună cu familia lui Cosmin Lambru (foto sus), unul dintre cei trei ex-petroliști: părinții, Nicoleta și Stelian Lambru, sora și cumnatul, Iulia și Ionuț Enciu, domnii fiind foști fotbaliști. Ca și, de altfel, vecinul de scaun al meu și, totodată, prietenul nostru Mihai Drăguș, tatăl internaționalului Denis Drăguș. Cel aflat, ca de obicei la meciuri, alături de soția lui, Laura, mama lui Denis. Nu a lipsit și un alt drag prieten, care nu absentează, de fapt, nici de la meciurile „lupilor” de pe ” Ilie Oană”, dar nu numai, preotul Iohan Feniuc, mai precis. La Tunari, părintele a fost vecin de scaun cu un Leo Strizu mult mai degajat decât… în spațiul tehnic al FCSB-ului, până nu demult. Chiar foarte popular Strizu și interesat de rezultatele de alte stadioane, „minut cu minut „, dorință pe care i-am îndeplinit-o prompt, pentru că s-a… retras de la clubul din Berceni, desigur! De jur împrejur, numai lume bună din fotbal, fie rude ale combatanților din iarbă sau de pe marginea acestuia, fie dornici de a vedea un meci interesant: Florin Pârvu, Ioan Andone, Florin Motroc, Ovidiu Herea, Denis Ciobotariu, Nini Popescu, Mihai Leca, Eduard Zelgin și destui alții.

Dintre cele cinci arene, una din Moldova, două din Muntenia și câte una din Ardeal și Banat, numai la duelul dintre CSM Alexandria și Viitorul Dăești (ce amintire neplăcută pentru județul Prahova această ultimă formație!)  nu a evoluat vreun fost petrolist! Să vedem însă care au fost cei de pe restul de patru stadioane! Subliniez că dintre cei 10 (nouă promovați, respectiv unul a cărui trupă a ratat urcarea în L2), șapte au apărat culorile galben-albastre la echipa creată după falimentul SC FC Petrolul, iar trei – la cea dinainte. Este vorba despre fotbaliști care jucat la ACS Petrolul ’52 Ploiești (FC Petrolul Ploiești), în ligile 3 și 2, respectiv în primul și al doilea eșalon, la mai sus-amintita SC FC Petrolul. Să-i luăm „meci după meci”! Sub Pietricica, antrenorul care a fost ales, inițial, de către conducătorii Petrolului pentru ediția 2021-2002 a Ligii a II-a, cea a promovării, dar a ajuns la FC Buzău, prof. Cristian Pustai, l-a avut sub comandă și pe Cătălin Ștefănescu. Un fost mijlocaș de bandă la gruparea ploieșteană, ajuns acum rezervă la Ceahlăul, echipă victorioasă în dauna Forestei Suceava și promovată în L2. Titular a fost în schimb o țintă under a petroliștilor, tot din L2, fundașul dreapta Daniel Moroșanu. Un jucător care, nici el, nu a mai ajuns să îmbrace, vreodată, echipamentul sau treningul galben-albastru. Moroșanu va fi  văzut  cert, și din august încolo, evoluând la Ceahlăul, trupă care nu are nicio legătură cu cea purtând același nume, pe vremea renumitului Gheorghe Ștefan, zis Pinalti.

Aproape de București, cum notam mai sus, pe o arenă cochetă, în tribună și peluză au urcat, în afara neutrilor, aproape 600 de fani ai culorilor alb-roșii de la CS Tunari. O grupare cu destul de puțini ani de existență a reușit să dea lovitura, promovând pentru prima oară în Liga 2. Printre foștii săi echipieri, de la început, a fost și primarul Cristian Niculae, și unul dintre angajații actuali ai clubului numit, neoficial, Arsenal, la ideea unui alt membru fondator, jurnalistul Laurențiu Ciornei. Teren foarte bun, condiții de top, peste nivelul L3, după cum mi-au spus localnicii, și reușită din a doua încercare, după un sezon trecut cu rateu în finala de baraj. Acum, celor din Tunari le-a ieșit, chiar dacă au pierdut în deplasare atât în turul semifinalei, la Farul 2 Constanța, scor: 1-3, cât și în cel finalei, 1-2 la SC Popești-Leordeni, dar și-au dovedit forța și supremația pe iarba verde de acasă: 4-0, respectiv 3-1! Meciul de miercuri a fost decis de hat-trick-ul unui fost petrolist, Claudia Herea, beneficiarul a două pase perfecte ale altui ex-„lup”, Cosmin Lambru. Cel din urmă i-a mai oferit, practic, o minge de gol, lui Claudiu, șutul lui fiind respins de Achiriloaie direct în gheata celui mai mic dintre frații Herea. Patron de școală de fotbal, împreună cu fratele mai mare al său, Ovidiu, care i-a adus pe micuții cursanții, echipați în alb-negru, marca Joma la meci, Claudiu a făcut poze, după festivitatea de premiere, cu toții puștii! Remarcat de asistență, Lambru a demonstrat că ar fi trebuit să beneficieze de mai multă atenție și respect din partea conducerii și antrenorilor avuți la clubul găzarilor! Și sunt convins că o va mai arăta și în eșalonul secund, unul în care nu a mai apucat să joace, după ce le-a bifat pe toate, de la primul la al patrulea. Tot la Tunari, acolo unde mulți fani au intrat pe teren ulterior ultimului fluier (foto în text) al centralului tulcean Eduard Ioniță, a jucat în acest an și fundașul central prahovean Bogdan Șandru, adus „la pachet” cu Cosmin Lambru, de la CS Blejoi, însă apărătorul s-a accidentat serios la tendonul ahilean și nu a mai putut combate, din păcate! Al treilea fost petrolist din lotul „Arsenalului” a fost rezerva portarului australian Harrison Devenish-Meares, mai precis Dan Isvoranu, brav apărător al buturilor ploieștenilor în Liga 3.

Pe vechiul stadion din Hunedoara, cel care poarta numele legendarului Mișa Klein, formația locală antrenată de către un fost fundaș stânga al SC FC Petrolul, Florin Maxim, neînvins în tot sezonul cu Corvinul, s-a impus și în al doilea meci cu finalista Unirea Ungheni. A fost un dublu duel inegal, trupa al cărei căpitan este Marius Chindriș (foto în text, cu sticla de șampanie Jidvei), ultimul dintre cei nouă ex-petroliști plecat de pe ” Ilie Oană”. Însă, nu la dorința lui! Trupa hunedoreană a fost cea mai bună din tot eșalonul al treilea! Trăind mai ales prin golurile „fără număr” ale altui căpitan, Victoraș Astafei (foto în text), gruparea din Ungheni, denumită Unirea, a meritat însă toate laudele fiindcă a ajuns să evolueze cu trofeul pe masă, așa cum se spune. Astafei a bifat două mandate la defuncta SC FC Petrolul, pe care a părăsit-o la finele sezonului retrogradării și al falimentului. Victoraș – fotbalistul cu o cască în ton cu echipamentul galben-albastru – a fost unul dintre cei mai iubiți „lupi”, la Ploiești. Tot așa cum a fost simpatizat și Kiki Chindriș, care a avut, și el, două mandate sub culorile Petrolului. Ghinionist, tizul căpitanului, Marius Coman (foto în text), ajuns marcator de bază la Corvinul, în Liga a III-a, nu a putut să-și dovedească, din nou, măiestria de a înscrie în eșalonul al doilea, precum la Fotbal Comuna Recea. S-a accidentat grav înainte de startul campionatului, când se transferase la clubul găzarilor! Revenirea târzie pe teren nu a fost la nivelul așteptat, motiv pentru care s-a renunțat la serviciile lui, chiar înainte de promovare. De-acum, cei doi Marius, Chindriș și Coman, fotbaliști impresariați de Bogdan Apostu și Decebal Gheară, își pot redemonstra, cu siguranță, valoarea (și) la nivel de L2.

În sfârșit, a patra grupare având în componență foști petroliști, adică CSM Reșița, CSMR – cum le place să-i spună fanii „Milanului din Banat”, a înregistrat un dublu 3-2 în cele două manșe ale finalei barajului de promovare. Cu Ștefan Bărboianu (foto în text) ca antrenor secund al lui Călin Cheregi și ca jucător acolo unde a fost nevoie, adică nu numai fundaș dreapta, ci și central, și portarul Cristian Zimmermann între buturi în marea majoritate a ediției de-acum trecute a uneia dintre seriile L3, Reșița și-a văzut visul cu ochii! Ca și CS Tunari, și Corvinul a reușit accederea în Liga a II-a din două încercări consecutive. Bărboianu a fost și el tot de atâtea ori la ACS Petrolul ‘ 52, iar Zimmermann – la falimentata SC FC Petrolul, dar numai în sezonul promovării în Liga 1, pe vremea managerului general Vivi Răchită, atunci când meciurile de acasă se desfășurau cu tribuna plină la Strejnic. Ștefan Bărboianu și-a asumat rolul de lider al CSMR-ului și de executant precis al penaltiurilor, așa cum a reușit cu succes și în finală, iar Cristi Zimmermann, absent la returul ultimului act din cauza unei accidentări, cel de a-i împiedica adesea pe adversari să marcheze. Bref, au ajuns în L2, de-acum, trei foste prim-divizionare, Ceahlăul Piatra Neamț, Corvinul Hunedoara și CSM Reșița, una ex-Liga 2, CSM Alexandria, și o debutantă la noul nivel, CS Tunari. Cu siguranță, în ediția viitoare, vom număra și mai mulți foști petroliști în al doilea eșalon.

Foto: Facebook și www.liga2.prosport.ro