Bunuri în valoare de peste 200.000 lei, ridicate de poliţişti de la persoanele cercetate pentru contrabandă

Redactia -

Bunuri în valoare de peste 200.000 lei, ridicate de poliţişti de la persoanele cercetate pentru contrabandă

În urma perchezițiilor efectuate de polițiștii din Prahova, au fost descoperite și ridicate înscrisuri, agende, cataloage, produse din bijuterii, un dispozitiv de măsurare diametru inel, două cântare electronice destinate cântăririi bijuteriilor, 105 bijuterii ( 63 confecționate din metal de culoare argintie și 35 de culoare galbenă), 25.120 de țigarete de diferite mărci, 450 de articole vestimentare, purtând însemnele unor mărci protejate, parfumuri de diferite mărci, precum și 15.000 de euro, 1.320 de USD, 15.750 de lei și 1.010 lire turcești.

Valoarea bunurilor descoperite și ridicate, în urma activităților desfășurate este de aproximativ 200.000 de lei.

Prejudiciul preliminar, cauzat bugetului general consolidat, este estimat la 57.780 de lei, reprezentând acciza datorată pentru cantitățile de țigarete identificate.

În cauză, urmează ca reprezentanții Autorității Vamale Române să calculeze taxele vamale, accizele și TVA de plată pentru toate bunurile introduse în țară cu nerespectarea dispozițiilor legale.

Astfel, în baza probatoriului administrat, față de două femei, de 35 și 38 de ani, ambele din județul Prahova, și față de un bărbat, de 28 de ani, din județul Ilfov, a fost luată măsura reținerii, pentru 24 de ore, urmând ca azi să fie prezentați unității de parchet competente, cu propunere de luare a unei alte măsuri preventive.

***

Reamintim că, la data de 8 mai a.c., polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Prahova – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Prahova au efectuat 20 de percheziții, în județele Prahova și Ilfov, dar și în municipiul București, la domiciliile unor persoane bănuite de contrabandă.

25 de persoane au fost conduse la sediul unității, pentru audieri.

În fapt, în perioada decembrie 2022 – mai 2023, persoanele bănuite ar fi introdus în țară, prin sustragere de la controlul vamal, bunuri ce trebuie plasate sub un regim vamal (țigarete, bijuterii, parfumuri, articole de îmbrăcăminte), având ca țară de origine Turcia.

Bunurile în cauză ar fi fost comercializate ulterior, pe teritoriul țării, către diferite persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

Activitatea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București și de cel al polițiștilor Inspectoratului de Poliție Județean Ilfov.

De asemenea, la activitate au participat jandarmi ai Grupării de Jandarmi Mobile Matei Basarab Ploiești.

În cauză, cercetările sunt continuate de polițiști, în cadrul unui dosar penal deschis sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă, în vederea documentării întregii activități infracționale.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală și de prezumția de nevinovăție.