Burebista a ajuns la Măgurele de ziua comunei

Redactia -

Burebista a ajuns la Măgurele de ziua comunei

Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea COSMA, a participat sâmbătă, 1 iunie 2013 la ,,Zilele Comunei Măgurele” – eveniment ce marchează 510 ani de la prima atestare documentară a localităţii. Tradiția locală susține că aşezarea ar fi luat naştere în timpul lui Vlad Ţepeş, însă documentele ce atestă existenţa localităţii sunt datate 1503, în vremea domnitorului Radu cel Mare; primul nume al comunei a fost Măgureni iar în 1831 localitatea Măgurele apare ca făcând parte din ,, plasa Scăenilor ” după

cum se se precizează în Cartografia Obştească a Ţării Româneşti.

Tot sâmbătă a avut loc dezvelirea oficială a unei statui ce îl reprezintă pe regele Burebista. Amplasarea acestei statui a regelui dac are loc în contextul în care în anul 1932, în comuna Măgurele a fost descoperit o parte dintr-un tezaur dacic aflat în prezent la Muzeul Naţional de Istorie a Romaniei; totodată în satul Coada Malului, exista şi un loc numit ,,izvorul lui Burebista”.

În cadrul acestor manifestări culturale, preşedintele Mircea Cosma a subliniat importanţa regelui dac în istoria neamului românesc, evidenţiind cei patru stâlpi pe care trebuie să se sprijine un popor: istoria, tradiţiile, cultura şi limba. La eveniment au mai participat: primarul localităţii Măgurele, administratorul public al Judeţului Prahova, subprefectul de Prahova, senatori, deputaţi şi reprezentanţi ai unor instituţii de cultură.