BUSTENI. Centrul Cultural „Aurel Stroe”, gazda concursului de dans „D’Aor Grand Prix”

Redactia -

BUSTENI. Centrul Cultural „Aurel Stroe”, gazda concursului de dans „D’Aor Grand Prix”
În zilele de sâmbătă şi duminică, respectiv 29 şi 30 octombrie 2016, la Centrul Cultural „Aurel Stroe“ din Buşteni, a avut loc Concursul Naţional de Dans „D’Aor Grand Prix“.
În cadrul concursului s-au întrecut peste 400 de dansatori amatori cu vârste cuprinse 4 şi 17 de ani în cadrul diverselor categorii de dansuri: dans clasic, contemporan sau fantezie clasică, dans de caracter, dans de cabaret şi muzicall, dans oriental şi indian, dans inspirat din coregrafiile MTV. Lupta a fost strânsă şi de înaltă ţinută, ceea ce făcut ca concursul să se transforme într-o adevărată sărbătoare a graţiei şi a expresivităţii coregrafice. Au fost acordate multe premii constând în diplome, medalii şi trofee iar cei mai buni au fost recompensaţi cu câte o tabără de pregătire în Bulgaria şi la Năvodari.
Sâmbătă, 29 octombrie, în pauza dintre dansuri, pe parcursu a două ore, Fundaţia „Remember Enescu” a organizat şi prezentat un recital instrumental cu tineri muzicieni, membri ai fundeţiei, sub genericul „Ambasadorii muzicii”. Au fost prezentate lucrări reprezentative din repertoriul muzical universal şi românesc în variante solo, şi formaţii de duo şi trio instrumental (vioară, pian, flaut, clarinet şi fagot).
Începând de miercuri, 02 noiembrie şi până duminică 06 noiembrie 2016, la Centrul Cultural „Aurel Stroe” din Buşteni, va avea loc cea de a V-a ediţie a Colocviului Naţional „Coregrafia dansului tradiţional astăzi”, o manifestare de maximă importanţă menită să contribuie la conservarea zestrei coregrafice tradiţionale a poporului român. În fiecare ediţie, în cadrul colocviului sunte reuniţi coregrafi, dansatori şi ansambluri din diferite zone etnografice ale ţării cu scopul de a organizeaza prezentări şi studii practice de dansuri populare din zonele respective; La prezenta ediţie vor fi prezentate dansuri din Ardeal, zona Sălaj, din Bărăgan zona Ialomiţa şi din Bărăgan zona Brăila. Este minunat ce fac aceşti oameni, purtători ai zestrea folclorice româneşti, care se transformă în ştafete vii predând generaţiilor viitoare aceste bogăţii strămoşeşti, pentru că, dacă în cazul altor valori ale patrimoniului cultural naţional se pot găsi mijloace materiale de conservare şi transmitere  (cărţi, obiecte de artă şi meşteşugăreşti, portative etc) în cazul dansului popular conservarea şi transmiterea acestor valori nu este posibilă decât printr-o activitate de mecenat iar aceşti oameni îşi asumă acest rol.
În cadrul acestei manifestări vor fi organizate şi două spectacole folclorice pentru public la care intrarea va fi liberă: Un „Spectacol folcloric eveniment” susţinut vineri 04 noiembrie la ora 19.00, de către ansamblurile şi dansatorii participanţi la colocviu şi un „Spectacol folcloric” susţinut sâmbătă 05 noiembrie 2016 tot la ora 19.00, de către Ansamblul Folcloric „Plaiuri Muscelene” din Câmpulung Muscel, coregraf Puiu Tabără şi Ansamblul Folcloric „Datina Turdeană” din Turda-Cluj, coregraf Ioan Cuc.
 
CENTRUL CULTURAL „AUREL STROE” – BUŞTENI