Buşteni – gazda pentru Olimpiada Naţională de Limba şi Literartura Română

Daniel Dimache -

Buşteni – gazda pentru Olimpiada Naţională de Limba şi Literartura Română

„Summitul” limbii române la Bușteni

Pentru o săptămână, la Bușteni, creativitatea literară își va găsi punctul de gravitație! Elevi din toată țara, calificați pentru participarea la Olimpiada Națională de limba și literatura română, se vor întâlni pentru o confruntare a tinereții fără bătrânețe și a frumuseții fără de moarte pe tărâmul neîmblânzit al literaturii. Această înfruntare a luminilor nu are în mod necesar sensul disputei sau al supremației, ci una care reflectă confluența dintre solida pregătire științifică, tot mai evitată și disimulată azi, și creativitatea artistică pe care elevii participanți la acest tip de concurs o dovedesc cu prisosință.

Aproximativ 350 de elevi și 100 de profesori vor fi oaspeții orașului Bușteni și ai Colegiului „Ion Kalinderu”, timp de cinci zile în care, pe lângă susținerea probelor de concurs, vor avea și posibilitatea vizitării obiectivelor importante ale zonei și, ceea ce este cel mai important, întâlnirea față în față a atâtor minți luminate. Desfășurarea acestui eveniment la Colegiul Ion Kalinderu demonstrează încă o dată capacitatea organizatorică și responsabilitatea tuturor colegilor profesori din Bușteni, echipelor manageriale, dar și susținerea pe care Școala o are din partea comunității locale. Cu siguranță că pe măsura importanței evenimentului va fi și atenția tuturor celor implicați, fie că sunt elevii Colegiului, în calitate de ghizi, colegii profesori, instituții precum Primăria orașului Bușteni, Consiliul local, Inspectoratul Școlar Județean Prahova și Ministerul Educației Naționale. Amintim că în aprilie 2016, orașul Bușteni a fost gazda unuia dintre cele mai mari evenimente ale educației internaționale prin organizarea Olimpiadei internaționale de matematică pentru fete, EGMO, prin organizarea diferitelor concursuri și cursuri de nivel național și internațional. Desfășurarea cu succes a acestor evenimente au demonstrat că rigoarea, responsabilitatea și ospitalitatea au fost coordonatele tuturor acțiunilor oamenilor din Bușteni fie în calitatea lor de profesori, fie în cea de lideri și organizatori.

Și pentru că Olimpiada Naţională de Limba şi Literatura Română se va desfășura în perioada frumoasă a primăverii, deodată cu apropierea Sărbătorii Paștilor, ne vom primi oaspeții cu drag și cu inimile deschise în Ținutul Prahovei, exact acolo unde sclipirile Prahovei se rostuiesc pe frunțile Caraimanului!

FELICITĂRI BUŞTENI! Poate nu întâmplător te-ai născut sub grija Sfinxului şi a Babelor și propășești în lumina Crucii!

prof. Constantin Petrea