Bustul lui Neagoe Basarab a fost dezvelit, duminică, la Ariceştii Rahtivani

Redactia -

Bustul lui Neagoe Basarab a fost dezvelit, duminică, la Ariceştii Rahtivani

Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea COSMA, a participat duminică, 4 august 2013, în localitatea prahoveană Ariceştii Rahtivani la dezvelirea oficială a unei statui ce îl reprezintă pe domnitorul Neagoe Basarab cel Sfânt. Prima atestare documentară a localităţii datează din secolul al XVI-lea, iar amplasarea acestei statui nu este întâmplătoare, ci are loc în contextul în care un hrisov ieşit pe la 1517 din cancelaria  lui Neagoe Basarab face o referire la satul Stoeneşti, sat ce aparţine comunei sus amintite.Domnitorul este deci cel care a întemeiat această aşezare cu aproximativ 500 de ani în urmă. Menţionăm că localitatea Ariceştii Rahtivani se află pe ,,Drumul Voievozilor” – proiect derulat de Consiliul Judeţean Prahova şi care îşi propune să promoveze valorile cultural-istorice din zonă.

                 În cadrul acestor manifestări culturale, preşedintele Mircea Cosma a subliniat importanţa domnitorului Neagoe Basarab în istoria României, evidenţiind contribuţia însemnată a acestuia la dezvoltarea anumitor domenii precum meşteşugurile, comerţul, cultura,diplomaţia ( a încercat să medieze conflicte şi să menţină relaţii bune cu Ungaria, Veneţia, Roma). În timpul domniei sale a fost construită Mănăstirea Curtea de Argeş şi a fost scrisă una dintre cele mai vechi capodopere ale literaturii române –

,, Învăţăturile lui Neagoe Basarab către fiul sau Teodosie”.

                   Tot duminică au fost omagiaţi şi ostaşii români căzuţi pe câmpurile de luptă din Ungaria; acum 94 de ani , la 4 august 1919 armata română a intrat în Budapesta sub comanda generalului Gheorghe Mărdărescu şi a eliberat această ţară de sub regimul bolşevic al lui Bela Kun.

                  La manifestările culturale de duminică, 4 august 2013 au mai participat şi viceprim-ministrul, Gabriel Oprea, parlamentari de Prahova, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale,oficialităţi judeţene precum şi primarul localităţii Ariceştii Rahtivani, Alexandru Cristea.