Că așa-i la fotbal: învingători la… faze fixe! – numai despre ce se întâmplă la FC Petrolul, echipa de suflet a ploieștenilor și a prahovenilor (episodul 25)

Dragos Trestioreanu -

Că așa-i la fotbal: învingători la… faze fixe! – numai despre ce se întâmplă la FC Petrolul, echipa de suflet a ploieștenilor și a prahovenilor (episodul 25)

Așa cum se cam obișnuiește prin campionatele românești de fotbal, golurile sunt – probabil într-o proporție de 70-75% – rezultatul unor faze fixe, fie corner, fie lovitură liberă. Tot așa s-a întâmplat și în meciul care a deschis etapa cu numărul 17 a campionatului Ligii a II-a, una în care s-a punctat de patru ori: de trei ori gazdele, FC Petrolul, și o dată oaspeții, Viitorul Pandurii Târgu Jiu. Cu menținea că gorjenii deschiseseră scorul la jumătatea primei reprize a duelului de pe arena Ilie Oană. A fost marți, dar nu trei ceasuri rele pentru Marinescu și coechipierii lui, ci dimpotrivă, trei reușite bifate în dreptul echipei lor! Însă, nu-i mai puțin adevărat că, fără Walace, Zaharia, Hamza și Stoica, toți accidentați, Petrolul debutase cam „șontâc-șontâc” în confruntarea cu o trupă dispusă să alerge și să tot alerge. Pe scurt, să facă risipă de energie și să scoată cât mai mult din deplasarea de la Ploiești.

În minutul 21, Pop – mijlocașul în vârstă de 30 de ani venit în vară de la Luceafărul Oradea – a executat inteligent o lovitură liberă, din lateral stânga, balonul a ocolit zidul și a lovit bara verticală de la colțul scurt, fiind urmărit de Astafei și împins, cu capul, sus, în plasă, pentru un 0-1 ce-a amuțit arena populată de două-trei mii de suporteri ai găzarilor! Reacția găzarilor a fost destul de rapidă, totuși, venind tot de la o fază fixă, un corner executat în minutul 30, de pe dreapta, de Gavrilă, fundașul central Olaru câștigând frumos duelul aerian cu Gârbiță și punându-i mingea pe șut colegului de tandem defensiv, Manolache, al cărui stâng, aproape de pe linia careul mic, din poziție centrală, a expediat obiectul de joc direct în plasa interioară. Goal-keeper-ul Moga a fost surprins de cea dintâi reușită a fundașului central stânga în echipamentul galben-albastru, mingea intrând în poartă prin stânga gorjeanului. La 1-1, fanii s-au mai liniștit, iar favoriții lor au început să construiască mai cu mult calm, încurajările din tribune și peluze sporind, odată ce se mai dusese din efectul „glonțului” care nu trecuse pe lângă urechea lui Lungu, nouă minute mai devreme!

Pe val, „lupii” au întors scorul de pe tabele ca urmare a unei execuții de manual a tânărului Saim Tudor (40), un jucător capabil, oricând, de a marca spectaculos. Râmniceanul și-a asumat sarcina de a executa o lovitură liberă de la 30 de metri, dintr-o poziție perpendiculară pe axul porții echipei lui… Sarcină, și le-a oferit simpatizanților un gol mai puțin de așteptat, fiind cea dintâia oară când reușește să marcheze dintr-o fază fixă. Saim a trimis o folha seca superbă, mingea trecând peste zid, în urcare, iar apoi a coborât brusc. Uimit de așa ceva, Moga, deși bine plasat, a atins balonul cu palmele, dar l-a deviat în același loc în care intrase la golul lui Manolache! Și astfel, un 2-1 părea un rezultat numai bun pentru primele 45 de minute. Nu a fost de acord Cioinac (43), cel care s-a înălțat mai sus decât Astafei, la lovitura de la colțul terenului executată de pe stânga de către Marinescu, și a expediat un „cap” – culmea! – în același loc ca și Manolache și Saim Tudor! La 3-1, gustul victoriei era deja pronunțat, deși mai rămânea de disputat încă o repriză, iar replica mixului advers de tinerețe cu experiență putea surprinde oricând. Dar nu s-a mai întâmplat nimic până la cel din urmă fluier al lui Bogdan Dumitrache. În concluzie, dacă ar fi fost la box, meciul se câștiga la puncte sau prin KO, la fotbal – învingătorul a fost la… faze fixe!

De la reluare și până la finalul meciului, Petrolul și-a apărat „glia”, iar „râul, ramul” au ajutat-o din plin, la acel forcing al oaspeților, care refuzau să bifeze un nou 1-3, după cel de acasă, din week-end, cu Dunărea Călărași. Dacă petroliștii au răspund cu o singură ocazie de a mai înscrie, la un șut al lui Marinescu, de la 25 de metri, deturnat greu în corner, pe lângă bara stângă, de Moga, oaspeții au avut și ei posibilitatea de a reduce măcar din handicap, însă linia defensivă, bine acoperită de mijlocașii centrali, a jucat la sacrificiu, iar Lungu a salvat ce se putea salva. Astfel, deși a aliniat fotbaliști de viitor, precum Prejmerean, Gârbiță, Dragu sau Chiorean, ori alții cu destule partide în CV la Liga 1, Oros și Astafei, Viitorul Pandurii a capotat, deși evoluțiile echipierilor oaspeți au mai fost și apreciate. Însă, așa este fotbalul, ori așa se zice, câștigă numai cei care bagă mingea în poartă mai mult decât adversarii. Cazul meciului dintre prahoveni și gorjeni, încheiat cu 3-1 (3-1) în favoarea Petrolului. Pentru „lupi” urmează o „dublă” în deplasare, primul joc fiind sâmbătă, 16 noiembrie 2019, ora 19.30, la Pitești, cu echipa Campionii FC Argeș, iar al doilea, la Turnu Măgurele, restanța cu Turris Oltul din runda a XIV-a, meci care se va desfășura miercuri, 20 noiembrie, ora 18.00. Apoi, vine rândul unei alte „duble”, dar acasă atunci, cu SCM Gloria Buzău (luni, 25 noiembrie, ora 18.00) și Metaloglobus București, în ultima etapă din tur, respectiv prima din retur, cea din urmă apariție a găzarilor în acest an fiind pe terenul sintetic de la Arad, cu UTA, într-un derbi de tradiție, dar se speră că și al unor formații clasate pe primele două locuri din ierarhie! Datele și orele partidelor cu bucureștenii și arădenii nu au fost încă stabilite.

FC PETROLUL: Lungu 7 – Bărboianu 7 (82 – Sârghi), Olaru 7.5, Manolache 8, Țicu 7 – Gavrilă 7.5, Cioinac 8 (68 – Meza Colli 7), Marinescu (cpt) 7.5, Saim Tudor 8.5 –  Blănaru 7 (78 – Munteanu), Arnăutu 7. Colectiv tehnic: Flavius Stoican (antrenor principal), Silviu Ilie (antrenor secund), Mihai Ștețca (antrenor al portarilor), Radu Vasilcan (preparator fizic).

VIITORUL PANDURII: Moga 5.5 – Dunca 5.5, Yabré 6, Oros (cpt) 5.5, Dragu 5.5 – Chiorean 5.5, Prejmerean 6.5 – Pop 7.5, Bădăuță 6.5 (69 – Buia 6), Gârbiță 6 – Astafei 8 (85 – Cioiu). Antrenor: Cristian Lupuț.

Au arbitrat: Bogdan Dumitrache 7 (București) – Ionuț Marius Bobe 7 (Videle) și Doru Zamfir 7 (Slatina).

Arbitru de rezervă: Cristina Mariana Trandafir (București).

Observatori: Bogdan Gheorghiță (Vaslui), pentru joc, și Teodora Albon (Cluj), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: Oros (57), Yabré (58), Saim Tudor (58), Țicu (61).

Foto: www.digisport.ro