Ca joc nu; ca statistică aproape OK! – numai despre ce se întâmplă la FC Petrolul, echipa de suflet a ploieștenilor și a prahovenilor (episodul 29)

Dragos Trestioreanu -

Ca joc nu; ca statistică aproape OK! – numai despre ce se întâmplă la FC Petrolul, echipa de suflet a ploieștenilor și a prahovenilor (episodul 29)

Nu am descoperit eu, acum, America atunci când afirm că jocul Petrolului continuă să nu placă ochiului avizat al ploieșteanului bun cunoscător al sportului rege, dar și nu numai lui. Este trist, fără sare și piper. Și totuși, cu acest joc, așa „insipid” cum este, „galben-albaștrii” au adunat destule puncte (29) și se află pe ultima treaptă a podiumului înaintea bifării ultimei restanțe din tur și, apoi, a celei din urmă etape a primei jumătăți a întrecerilor din Liga a II-a. Se află, astăzi, la două puncte în urma trupei de la UTA Arad și la unul de CS Mioveni. Dacă jocul nu place, repet, în schimb, în privința cifrelor statistice, „lupii” stau aproape OK, numai capitolul „goluri marcate” neridicându-se, deocamdată, la nivelul așteptărilor suporterilor. Unii care, într-un anumit procent, visează ca echipa de suflet a lor nu numai să defileze în campionat, ci și să câștige fiecare meci la scoruri astronomice! Să fie în L2 din România un fel de… Barcelona sau Real Madrid în sezoanele lor de glorie din La Liga! Cum idealul nu prea-i de atins în niciun domeniu de activitate de pe la noi, o astfel de dorință sună mai degrabă a utopie. A pură utopie, ce să mai! Ca să fii „Barca” ori „Real” ale fotbalului din antecamera eșalonului de elită din țara noastră ar trebui cumulate mai multe condiții. Dificil însă, câtă vreme, s-a observat, nici salariile mai mari ale jucătorilor și nici condițiile peste cele existente în foarte mare parte în eșalonul secund local nu garantează succesul absolut. Cazul „lupilor” – promovarea din liga secundă.

Însă, simpatizanții – dincolo de nemulțumirea de înțeles a lor, până la un punct, cu privire la farmecul jocului practicat de favoriți – ar trebui să accepte că… scopul scuză mijloacele. Că o accedere un nivel mai sus se face nu neapărat cu spectacol, ci mai mult cu pragmatism. Un pragmatism reliefat, acum, de cifre statistice pentru care Petrolul merită chiar lăudat! Nu neapărat pentru locul 3 din prezent, în condițiile în care are și un meci mai puțin disputat, ci mai ales pentru al doilea „adevăr” din ierarhie (+8), superior chiar locului secund din clasamentul la zi, ocupat de CS Mioveni, o grupare fără vreo restanță în acest moment. Apoi, pentru a doua defensivă din întreaga Ligă a II-a (14 goluri primite). Repet, numărul reușitelor (18) este departe de așteptări, poziția a XIV-a ocupată de „galben-albaștri”, acum, la capitolul „ofensivă” fiind jenantă, să nu ne ferim de astfel de afirmații! Însă, în „contrapartidă”, tot ei sunt la numai o lungime, ca număr de succese (8), în spatele liderului UTA Arad (9 partide, două mai puțin bifate) și ex-aequo cu Miovenii (17 jocuri, unul în plus față de găzari), Turris și Rapid (ambele cu 16 confruntări, ultimele două echipe și ele fiind cu câte o restanță de bifat). La totalul de remize (5), Petrolul este egala din prezent a „Bătrânei Doamne”, iar pe coloana eșecurilor, primele trei locuri din ierarhia la zi se repetă și la capitolul mai sus specificat (1 înfrângere – UTA, 2 – CS Mioveni și 3 – FC Petrolul).

Cu încă două meciuri de disputat, din tur, și abordate la victorie, care să fie și obținută de fiecare dată, atât miercuri, la Turnu Măgurele, cu Turris Oltul, cât și acasă, lunea viitoare, cu SCM Gloria Buzău, Laurențiu Marinescu și coechipierii lui pot termina turul campionatului într-o poziție excelentă pentru atacarea promovării, anul viitor. La fel, evident, trebuie procedat și la partidele cu Metaloglobus București, de pe arena Ilie Oană, și cea de la Arad, cu UTA, din primele două etape ale returului desfășurate tot în 2019. Odată acumulate cât mai multe puncte din aceste patru meciuri, Petrolul își va deschide larg drumul spre pozițiile ce asigură promovarea directă, prima, respectiv a doua, fiindcă – potrivit experiențelor anterioare – divizionara secundă calificată la baraj din L2 nu are nicio șansă în fața celei de-a 12-a clasate din Liga 1! În astfel de condiții, ce va fi mai bine? Să fie show pe teren, dar fără a se avea garanția rezultatelor pozitive, care conduc la urcarea un nivel, sau să fie mai absent spectacolul, sacrificat în favoarea pragmatismului, cel care, se vede deja, oferă parcă mai multă garanție în privința ocupării locurilor 1 sau 2, la final de sezon? Cu orice risc, chiar dacă voi fi blamat de către marii pesimiști și nemulțumiți din prezent, cârcotași de serviciu, meci după meci, aș opta pentru calea care asigură cel mai mult succesul atingerii obiectivului asumat: PROMOVAREA! Dar, haideți și să vedem cum și ce va fi, până la urmă!

Foto: www.fcpetrolul.ro (www.sportpictures.eu – Răzvan PĂSĂRICĂ)