Ca pe vremea… Anderlechtului și a Cupei României din 1995

Dragos Trestioreanu -

Ca pe vremea… Anderlechtului și a Cupei României din 1995

După ce la meciurile de pe arena Ilie Oană ale AS Petrolul ’52 Ploiești disputate până sâmbătă, 26 noiembrie 2016, în turul campionatului Ligii A Prahova, lovitura de începere a fost dată de câte un fost fotbalist al clubului găzarilor, la partida cu CS Mănești 2013 Coada Izvorului a fost invitat s-o facă un… ex-conducător al acestora, dar și jucător la vremea lui. A fost vorba despre Mihai Cristache (foto; Ionuț PANĂ, www.sportonlineph.ro), nașul de cununie al jurnalistului ploieștean stabilit în capitala țării, Adi Dobre, și el un mare fan al Petrolului.

Puțin înainte de finele anului 1989, primul secretar al Comitetului Județean PCR din acea perioadă, Ion Frățilă, un pasionat al sportului rege, a dispus trecerea tandemului de conducere al AS Metalul Plopeni la FC Petrolul Ploiești. Astfel, de nedespărțit, nu degeaba spunându-li-se „Frații Dero”, președintele Ion Radu, trecut în neființă în urmă cu câțiva ani, și vicepreședintele Mihai Cristache au ajuns în aceleași funcții executive la la FC Petrolul. De numele lor, ca și al lui Virgil Dridea, ales drept antrenor al „galben-albaștrilor”, se leagă nu numai promovarea în primul eșalon, ci și calificarea în Cupa UEFA, prilej cu care pe fostul stadion al Ploieștiului a venit RSC Anderlecht Bruxelles, o echipă aflată în vogă, și-atunci, pe „Bătrânul continent”.

Tot de numele lui Radu, alias Cațaonu, și Cristache, ca și al lui Ion Marin, tehnicianul ‘lupilor”, s-a legat și câștigarea celui de-al doilea trofeu al Cupei României din istoria clubului fanion al Ploieștiului și al Prahovei, în vara lui 1995 petroliștii depășindu-i, după o finală de infarct și cu… cântec, pe rivalii de la Rapid București, pe fostul „23 August”. Astfel încât, invitarea lui Mihai Cristache de a da lovitura de începere a meciului de sâmbătă a fost nu numai justificată, ci și absolut meritată!