Ca surferii: cine prinde bine valul? FCSB sau Petrolul?

Dragos Trestioreanu -

Acum un an, acum doi și acum trei, întrebarea din titlu ar fi trebuit inversată: Petrolul su FCSB (ex-Steaua)? Acum, însă… Atunci, Petrolul nu era pe ultimul loc și nici Steaua (devenită, între timp, FCSB) – pe al doilea din ierarhia Ligii I. Și nici terenul de pe arena Ilie Oană nu era cum e acum. Adică, mai bine… nu ar mai fi! Nici ciuperca devoratoare, nici viermișorii din pământ nu visau că-și vor face „locuință de lux” la baza modernului, altfel, stadion al Ploieștiului. Dar, multe s-au schimbat. Nici Petrolul nu mai e ce-a fost, însă nici FCSB nu mai e… chiar Steaua. Și ca nume, și chiar ca lot și joc.

Duminică, 18 octombrie 2015, ora 20.30, orice ar fi, că vremea va fi bună, oricum, drumurile trebuie să ducă, toate, spre „Ilie Oană”. Nu pentru că se spune că va fi ultimul joc de-acolo din anul acesta, ci pentru că atunci va începe cel mai așteptat meci de la Ploiești, dintr-un sezon: Petrolul – FCSB (fostă Steaua). Nu va fi un gazon bun, nici nu avea cum să mai fie, fiindcă o minune nu ține mai mult de trei zile, dar și vine după mult mai multe. În fine, asta e… Lotul e cel care easte. Nu s-a mai schimbat nimic. Poate la iarnă… Unii fotbaliști sunt acum apți de joc, alții – accidentați, gurile rele zicând că s-ar da așa de fapt! Nu știu, cine-o mai știi adevărul? Cert este că Farina e la el acasă, în Franța, la tratament. Culmea, deși șefii lui au anunțat că, și el, și colegii de echipă ar fi cu banii la zi! Adică, pe lunile august și septembrie. Tot gurile rele spun că ar fi vorba doar despre septembrie! Nu știu, cine-o mai știi adevărul? Nici primul „11” al găzarilor nu se știe sigur, dar încercarea moarte n-are: Pecanha – Peteleu, Benga, Genev, Beța (Faug-Porret) – Bucșa, Ropotan – Nepomuceno, Marinescu, Zoubir – Tamuz (Moussa). Între paranteze am pus jucători despre care tot gurile rele zic că au și n-au chef să joace. Tot din cauza banilor, adică. Dar, nu numai, mai șoptesc tot ele. FCSB are câteva probleme, dar și un noroc. Tade și Enceanu sunt mai aproape de tribună, decât de raportul de joc, însă Hamroun – știți, cel care era anunțat, în vară, drept prima achiziție… sigură a Petrolului! – revine cert. Poate chiar pe teren, din minutul 1.

Ce se știe 100% este nu doar că Varga și Bolboașă sunt scoși din lot sine die – gurile rele zicând că mai urmează vreo doi-trei – și brigada de arbitri. Cum era vorba despre un meci al unei echipe din Ploiești cu una din București nu mergea delegată decât o brigadă din… București! Radu Petrescu – la centru, Vasile Marinescu și Valentin Avram, la cele două linii, plus Marcel Bârsan, ca rezervă. Nu s-a considerat a fi destul atât și au fost trimiși ca observatori tot doi bucureșteni: Marian Bucurescu, pentru joc, și George Ionescu, pentru arbitraj. S-o fi făcând economie la baremuri pentru… Petrolul, că-i insolventă? Nu știu, cine-o mai știi adevărul?

P.S. Important este că Eusebiu Tudor, Marian Dean Beța și Abdellah Zoubir (foto; www.fcpetrolul.ro) s-au declarat optimiști la conferința de presă de vineri, 16 octombrie, iar asta ar trebui să conteze cel mai mult pentru cei… cel puțin 10.000 de suporteri ai Petrolului, care vor fi pe stadion. Dar, nu numai pentru ei!