Cad bucăţi de construcţie din şcoala ploieşteană „Sfântul Vasile”

Daniel Dimache -

Cad bucăţi de construcţie din şcoala ploieşteană „Sfântul Vasile”

Pericol pentru trecătorii şi autovehiculele din zona Bulevardului Republicii la Şcoala Gimnazială Sfântul Vasile. Bineînţeles, în pericol se puteau afla, în primul rând elevii, părinţii care îi aduc la şcoală şi cadrele didactice de la respectiva şcoală.

După ce au început să se desprindă bucăţi din construcţie de la nivelul acoperişului (streaşină), au fost informaţi cei de la ISU Prahova, care s-au deplasat la faţa locului cu o automacara, pentru a lua primele măsuri şi a pune zona în siguranţă, interzicând circulaţia pe trotuar şi, pentru o perioadă, pe prima bandă a carosabilului . Când pompierii au acţionat cu o cange, au constatat că se desprind uşor bucăţi de tencuială şi în alte zone ale faţadei clădirii, dar şi din curtea interioară. Asta după ce, cu doar doi ani în urmă, şcoala a suferit importante lucrări de reparaţii.

Şcoala gimnazială “Sf. Vasile” este printre cele mai vechi şcoli ploieştene, care funcţionează într-un local de mare tradiţie, extins şi modernizat ulterior.

Şcoala a fost înfiinţată în octombrie 1896, în mahalaua “Sf. Vasile”, sub titulatura de Şcoala primară nr. 8 băieţi, funcţionând pentru început în casele din curtea Bisericii „Sfântul Vasile”, apoi în hanul pe care Primăria oraşului îl cumpărase în 1872 de la preotul Nicolae Ioachinescu. La un moment dat a devenit şcoală mixtă, comasată din Şcoala nr. 26 Băieţi cu 27 Fete. Pe o perioadă îndelungată a fost denumită Şcoala nr. 14, inclusiv purtând temporar denumirea „Ştefan Gheorghiu”, iar din 1999 a căpătat denumirea actuală, Şcoala Gimnazială Sfântul Vasile. E cunoscută de ploieşteni drept şcoala de băieţi şi fete, după cele două intrări separate, care şi-au păstrat şi în prezent arhitectura. 

Căderile de material din construcţie afectează atât zona veche, cât şi cea modernă a clădirii.