Cadavru recuperat din munte cu un elicopter de salvamontiștii din Bușteni (video)

Daniel Dimache -

În baza unei informații primită de Salvamont Romania, de la un turist, privind descoperirea unui trup neînsuflețit pe una dintre văile abruptului prahovean, astăzi, salvamontiștii au desfășurat o acțiune terestră pentru recuperarea acestuia, acțiune care a durat circa 7-8 ore, cu parcurgerea unor zone cu risc crescut de avalanșă. Din primele informații, după culoarea echipementelor, trupul găsit părea a fi al unui turist anunțat ca dispărut în Bucegi cu două saptamâni în urmă.

În urma discuțiilor purtate de reprezentanții Salvamont România cu conducerea Departamentului pentru Situații de Urgență și a Inspectoratului General pentru Aviație, pentru reducerea la un nivel acceptabil a riscurilor, a fost alocată o resursă de zbor, un elicopter prevăzut cu troliu care, asistat de salvamontiști, să extragă trupul din zona unde se afla căzut. Din păcate, vremea extrem de urâtă din zona montană nu a permis executarea unei astfel de misiuni, aceasta fiind inițial anulată în această dimineață pentru mai târziu, însă salvamontiștii au pornit de la orele dimineții să urce muntele spre locul indicat. La acțiune au participat 10 salvamontiști din cadrul Serviciului public județean Salvamont Prahova și Serviciul public local Salvamont Bușteni. Aceștia au ajuns în zonă și au găsit trupul persoanei decedate. Intrucât plafonul de nori era sub locul evenimentului, pentru evitarea expunerii la riscuri suplimentare s-a resolicitat intervenția resursei aero. La un moment dat, o “fereastră” de vreme bună a permis intervenția aero, iar elicopterul a decolat din București pentru a recupera trupul găsit. Aparatul de zbor a primit coordonatele locului accidentului, salvamontiștii pregătind trupul pentru a fi urcat pe troliu în elicopter. După ce elicopterul a ajuns la Bușteni, echipajul acestuia a stabilit împreună cu salvamontiștii planul de intervenție, astfel încât aceasta să se desfășoare în deplină siguranță, atât pentru echipajul aero, cât și pentru salvamontiștii aflați la sol.

Din păcate, cel mai negru gând al salvamontiștilor când merg să recupereze un decedat, ca trupul găsit să nu fie al persoanei căutate, ci al unei alte persoane, s-a întâmplat și acum, ca în multe alte situații. Actele găsite asupra victimei au indicat că aceasta nu era persoana anunțată ca dispărută acum 2 săptămâni, fiind vorba de o altă persoană, domiciliată în Giurgiu, care nu a fost anunțată ca dispărută.

După multe ore de mobilizare a unor efective umane, echipamente și vehicule, trupul persoanei decedate a fost ridicat în elicopter și misiunea aero s-a încheiat cu bine (video). A urmat retragerea din munte, pe cale terestră, a celor 10 salvamontiști, speram ca si aceasta sa se desfasoare cu bine si, deseara, sa putem spune ca actiunea s-a incheiat cu adevarat. Urmeaza alte zile de cautari …

Sursa video și foto : Salvamont Romania

Foto cu caracter ilustrativ