Cadou magnific pentru antrenor de ziua lui. Steaua – Petrolul 0-1!

Dragos Trestioreanu -

Cadou magnific pentru antrenor de ziua lui. Steaua – Petrolul 0-1!

Dacă mai exista cineva care nu era prea bine lămurit ce antrenor e Mircea Rednic, cu siguranță că nu mai are dubii după meciul de joi seară de pe „Arena Națională”, dintre FC Steaua SA și Petrolul, ultimul disputat în etapa a XXV-a! Fără căpitanul Geraldo, banderola fiind (re)primită de Marinescu și, apoi, transmisă lui Ioan Filip, fără Teixeira, înlocuit de un jucător mai puțin încântător, dar dispus să munceasă din greu, Pastorini, și fără Astafei, pe postul căruia Rednic a tras lozul câștigător abia din a doua încercare, Nepomuceno, Vasilache cam spunând deja tot ce avea de spus la Petrolul, tehnicianul „lupilor” a băgat pe teren o echipă ce a vrut să… moară și să nu se predea! Și când lupți așa cum au făcut „lupi”, poți să și câștigi, după 16 ani, pe terenul marii rivale dintotdeauna!

Pecanha a fost cel de aproape mereu, și portar mare, și jucăt0r de câmp de talent, Alcenat a „revenit” la prestația care l-a făcut cel mai bun fundaș dreapta din Liga I, Ioan Filip și-a descoperit poziția ideală pe teren, iar de acolo nu mai are voie nimeni să-l mai mute, Ipșa a arătat că poate, atunci când (și) vrea, Peteleu a închis gura, definitiv, tuturor celor care îl vedeau deja ca un transfer ratat, de Lucas a fost din nou și creierul, și zidul din fața defensivei, Vasilache a mai dat rateuri, dar nu se poate că nu și-ar fi dorit mai mult, Marinescu – ca în vremurile bune, Satli a vrut – și a reușit – să facă un meci mare, Pastorini, „artistul-salahor”, iar Tamuz, ghimpele nu chiar foarte ascuțit, dar deranjant din coasta lui Tamaș și Varela. Acesta a fost primul „11”, ales inspirat de aniversatul zilei, antrenorul de 53 de ani – Mircea Rednic. Și cum ziua a fost una semnificativă pentru el, nu se putea să nu-i iasă și schimbările! Kronaveter, mai ales el, l-a răsucit ca pe un titirez pe Varela – declarat în pauza meciului drept MVP-ul Ligii I, de către directorul de imagine al LPF, fostul jurnalist Marius Mitran – și a scos, apoi, „din joben” un assist fabulos cu exteriorul. Nepomoceno a condus obiectul de joc cu stângul pe un spațiu lăsat liber de Toșca și i-a „dat urechi” lui Arlauskis, cu piciorul – vorbă de peluză – cu care se urcă în autobuz! Cei doi au adus victoria exact când a trebuit: în minutul 90! 1-0, pentru „lupi”, după 16 ani, din nou gustul dulce al victoriei pe terenul „roș-albaștrilor”! Ce succes! Unul grație căruia Petrolul a revenit pe locul 3, căci nu degeaba declara Sorin Cârțu – deși nici el nu credea într-un astfel deznodământ! – că echipa lui a urcat pe podium cel puțin până la partida dintre FC Steaua SA și trupa lui Rednic”! În sfârșit, și introducerea lui Tchite poate fi trecută la capitolul laudelor, dincolo de urările de „La mulți ani!”, pentru antrenorul Petrolului, înlocuitorul lui Tamuz fiind, absolut regulamentar, coautor la golul nevalidat al lui Peteleu, deși Arlauskis îl faultase pe el, ci nu invers, la 10 metri de buturile gazdelor!

FC Steaua SA a avut o primă repriză modestă și o a doua mai bună, cu ocazii, primul șut pe spațiul porții adverse venind însă abia în minutul 68, cel al lui Iancu,  pe când Petrolul îl bifase, prin Satli, la 120 de secunde după primul fluier al lui Radu Petrescu. Iar Alcenat a fost aproape de deschiderea scorului în cea dintâi repriză, dar cu noroc, la devierea lui Varela. La posesie, bucureștenii au fost superiori, însă oaspeții lor au punctat serios la dăruire și spirit de sacrificiu. Spre deosebire de returul semifinalei Cupei României, ploieștenii au avut și ei câteva oportunități de gol, nu chiar foarte mari, e drept, însă au fructificat-o pe cea care nu trebuia ratată în niciun chip! Arbitrajul centralului Petrescu a fost imparțial, mai puțin judecarea fazei cu duelul dintre Tchite și Arlauskis, petrecută dincolo de careul mic. În schimb asistenții au închis ochii la ofsaiduri evidente ale echipei lui Costel Gâlcă, ceea ce nu era de așteptat din partea unui tușier experimentat precum Octavian Șovre. Dar, totul e bine când se termină cu bine, și norocul fiind bine… antrenat, pe „Arena Națională” de Mircea Rednic – vezi oportunitățile lui Stanciu, ratangiul gazdelor!

FC STEAUA SA: Arlauskis 6.5 – Papp 6, Tamaș 6, Varela (cpt) 5.5, Toșca 5.5 – Bourceanu 5.5 (64 – I. Neagu 6), L. Filip 6 – Ad. Popa 6.5, G. Iancu 6.5 (86 – Guilherme), N. Stanciu 5.5 – Țucudean 6. Antrenor: Constantin Gâlcă.

PETROLUL: Pecanha 8 – Alcenat 8, I. Filip 8.5, Ipșa 7, Peteleu 8 – Pablo de Lucas 8.5 – Vasilache 6 (61 – Nepomuceno 8), L. Marinescu (cpt) 8 (82 – Kronaveter 9), Satli 7.5, Pastorini 7.5 – Tamuz 7 (73 – Tchite 7). Antrenor: Mircea Rednic.

Au arbitrat: Radu Petrescu 6.5 (București) – Octavian Șovre 6 (Oradea) și Mircea Orbuleț 5.5 (București).

Arbitri adiționali: Dragoș Istrate (București) și Adrian Viorel Cojocaru (Galați).

Arbitru de rezervă: Bogdan Velicu (București).

Observatori:  Ion Craiu (București), pentru joc, și Eduard Dumitrescu (Pitești), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: Satli (50), Pecanha (87).

La finalul meciului, sărbătoritul de pe banca „galben-albaștrilor” a declarat le televiziunea Look că, „de obicei, o cam fur de ziua mea! Sunt foarte bucuros pentru victoria de azi. Băieții mei au stat foarte bine în teren. O victorie pe terenul Stelei, care vine după 15 ani (n.r. – în euforia succesului, s-a uitat de un an!). Prefer să fiu taxat prin lipsa suporterilor, decât să se întîmple alte incidente. Se joacă titlul, acum. E bine că și noi am revenit pe locul trei”. Rednic făcea referire că, în urmă cu câțiva ani, a fost demis de la Rapid, de George Copos, cel care i-a oferit și un… buchet de flori, cu acel prilej! Totodată, a taxat și lipsa fanilor de pe stadion, doar 20 fiind prezenți la fața locului, ținându-le piept celor 5.020 de suporteri ai învinșilor! Recent eliberat din penitenciarul de la Poarta Albă, Gigi Becali și-a făcut apariția la „Arena Națională”, a fost reținut în manifestare și a încheiat meciul țintuit de fotoliul de la sectorul VIP. Neplăcută revedere cu echipa pe care o patronează! Și, mai ales, neașteptată ca rezultat final!

Următorul meci al Petrolului, programat în etapa cu numărul 26, se va desfășura luni, 13 aprilie 2015, de la ora 20.30, pe „Ilie Oană”, contra echipei lui Gheorghe Hagi, Viitorul, atunci când e nevoie să se spargă (și) ghinionul de pe teren propriu, pentru a putea fi menținută poziția a treia de pe podium, recuperată ulterior victoriei de la București. După așa ceva, ar fi păcat să se continue seria de eșecuri de acasă, câtă vreme invincibilitatea din deplasare bate aproape spre un an!

Foto: www.gsp.ro