Cadoul lui Sașa pentru Dado: al 11-lea titlu de campion cucerit de ei doi împreună cu jucători minunați!

Dragos Trestioreanu -

Cadoul lui Sașa pentru Dado: al 11-lea titlu de campion cucerit de ei doi împreună cu jucători minunați!

Despre BC Mureș Târgu Mureș s-a spus – și scris – că ar fi fost cel mai puternic adversar pe care-l putea întâlni CSU Asesoft Ploiești în finala Ligii Naționale de Baschet Masculin. De altfel, nu degeaba a ajuns în ultimul act al ediției 2014-2015. Iar un meci desfășurat în sala proprie, așa-zisa „junglă” – extraordinar de greu, chiar dacă urma să se combată de la un parțial de 0-2, stabilit la sala Olimpia.

În condițiile în care campionii en-titre au renunțat la un veritabil Dream Team, în timpul și post-prezența în Last 32 din EuroCup și în care talentatul bulgar Bojidar Avramov a declarat forfait, fără să-și fi dorit, evident, la puțină vreme după ce a fost adus la Asesoft, existau destui care prognozau o altă câștigătoare a LNBM, în acest sezon. Dar aceiași nu au luat în calcul că, indiferent de necazuri, adăugând și boala gravă a lui Vladimir Arnautovic, o echipă care are suflet este o ECHIPĂ MARE. Acea echipă poartă numele CSU ASESOFT. Un Asesoft care a trecut peste orice, grație inteligenței unei conduceri ce scrie istorie de mai bine de un deceniu, grație unui tânăr tehnician debutant, dar foarte-foarte dotat pentru actuala-i meserie, așa cum a fost și ca jucător, grație unor jucători minunați. Cu opt dintre ei dând mereu totul, fără a fi o metaforă, CSU Asesoft a câștigat titlul cu numărul 11, din ultimii 12 ani, după un play-off – disputat sub genericul „TOTUL PENTRU DADO” – de-a dreptul senzațional, în care, culmea, tocmai finala a părut cel mai ușor duel. Nu a fost însă deloc simplu, ambiția, curajul și puterea de a demonstra că regina baschetului autohton domicliliază pe drept la Ploiești având câștig total de cauză.

Cu siguranță, cele două succese de la „Olimpia” i-au făcut pe mureșeni să-și dea seama că aveau în față o echipă departe de a fi fost considerată victimă sigură. O echipă care a trecut lejer, duminică seara, peste un 18-21, după primul sfert, și a câștigat celelalte acte în stil mare, cu 19-14, 25-22 și, respectiv, 24-19, pentru un 86-76, final, fără probleme. Momentul în care fostul jucător al Asesoftului, Filip Adamovic, a pus mingea pe parchet, cu 13 secunde înainte de sunetul sirenei, într-o recunoaștere a meritelor învingătoarei, a însemnat respectul datorat unei veritabile mari campioane. Una care a cucerit cel mai greu, dar și cel mai frumos titlu, dintre toate. CSU Asesoft și-a mai adjudecat trofeul în deplasare, dar parcă niciodată cu atâta claritate. În spatele acestui titlu a stat un efort formidabil, un suflet imens și un devotament extraordinar. Calități ale unor sportivi de excepție, ale unor antrenori de mare valoare și ale unor conducători cum nu mai există (încă) în baschetul românesc. Se spune că, de la toamnă, va începe un alt ciclu, cu mai mulți baschetbaliști români în lot. Dacă toți cei care vor veni – sau sunt deja aici – vor fi învățat ceva de la Marius Runkuaskas, Jermaine Jonte Flowers, Szijarto Levente, Cătălin Burlacu, marele și bravul căpitan, Michalis Pelekanos, Ivan Zigeranovic sau Christopher Cooper Williams, viitorul va fi (tot) roz. Poate nu chiar de la început, dar tot va fi!

Cu 3-0, la general, CSU Asesoft și-a adjudecat finala play-off-ului în numărul cel mai mic de jocuri, în precedentul ultim act dintre aceleași combatante fiind 4-2. Acum, nu a mai fost loc de a se lungi finala. E drept că s-a și jucat după sistemul „trei din cinci”, dar oricâte partide ar fi numărat ultimul act – tot Asesoftul l-ar fi câștigat! De-acum, dacă se va întâmpla așa cum s-a mai zis, adică o schimbare de linii, vine rândul lui Vlad Negoițescu, Vlad Dogaru, Adrian Movileanu, Andrei Ene, Ștefan Ianuli și – da – Stefan Pot să le fi coechipieri de nădejde, nu doar speranțe, străinilor care vor mai rămâne la Ploiești. Condițiile financiare se schimbă, așa că viitorul sezon nu se știe cu ce efectiv va fi abordat. Dacă ar rămâne cei de-acum, plus Avramov, la intern nu vor fi probleme, doar la extern putând exista dificultăți. Însă, până atunci, mai e vreme, acum doar: FELICITĂRI, CSU ASESOFT, SINGURA CAMPIOANĂ A PLOIEȘTIULUI! O CAMPIOANĂ CARE A BIFAT ÎN „JUNGLĂ” NU MAI PUȚIN DE 16 ARUNCĂRI SENZAȚIONALE DE LA DISTANȚĂ, CE-AU FĂCUT DIFERENȚA, ULTIMA FIIND A CELUI MAI GROZAV „LUNETIST” VĂZUT VREODATĂ ÎN CAPITALA BASCHETULUI AUTOHTON, MARIUS RUNKAUSKAS! BRAVO, ASESOFT!