Cadrele Secției Gastroenterologie din cadrul Spitalului Județean Ploiești adresează un memoriu Consiliului Județean
Redactia -

Subiectul situației în care se află Spitalul Județean de Urgență Ploiești este departe de a epuizat. După declarațiile medicului Dan Oprea, care au declanșat un val de susținere din parte colegilor și un control venit de la București, una dintre consecințele acestuia, respectiv cea a închiderii unui spațiu extern situat pe strada Bunavestire, a generat nemulțumirea pacienților și a personalului medical. În cursul acestei zile, cadrele medicale ale Secției Gastroenterologie au elaborat un memoriu adresat Consiliului Județean Prahova, instituție care păstorește Spitalul Județean de Urgență Ploiești.
Către Consiliul Județean Prahova
B-dul Republicii nr. 2-4, Ploiești
Referitor la mutarea Secției de Gastroenterologie din locația Bunavestire în locația Nord a Spitalului Județean de Urgență Ploiești
MEMORIU
Subsemnata Albu Alina Ioana, medic primar gastroenterolog, șefa Secției Gastroenterologie din cadrul Spitalului Județean Ploiești, în numele tuturor colegelor angajate pe aceasta secție, vă aduc la cunoștință următoarele:
În urma controalelor efectuate la Spitalul Județean Ploiești, s-a dispus închiderea locației Bunavestire și mutarea secțiilor Interne II, Gastroenterologie, Dermatologie în locația Nord a Spitalului Județean. Principala problemă este că, pe motiv că nu există spațiu suficient pentru cazare, Consiliul Medical al Spitalului Județean propune transformarea Secției de gastroenterologie în compartiment subordonat Secției Interne I, cu un număr de 10 paturi, față de 25 paturi câte există în momentul de față. Considerăm că nu există motive obiective pentru retrogradarea acestei secții, care funcționează cu profit (971,738.74 lei în perioada ianuarie-septembrie 2013), are un indice de complexitate a cazurilor în creștere (1,27 în oct. 2013 față de 0,93 în oct. 2012), durata medie de spitalizare 5,64 zile în oct. 2013, rata de ocupare a paturilor 146,97%.
Menționăm că suntem singura secție de profil din județ, care preia toate cazurile grave și depășite din alte spitale ale județului – Sinaia, Câmpina, Vălenii de Munte, Băicoi, Mizil. În același timp, avem în tratament pacienți aflați în Programul Național de hepatite cronice și ciroze hepatice de etiologie virală și de transplant hepatic – 150 pacienți aflați în tratament, plus aproximativ 500 pacienți aflați în supraveghere post tratament. Medicii din cadrul secției efectuează endoscopii digestive superioare și inferioare, aproximativ 1000/an.
Atât medicii, cât și personalul mediu și auxiliar ne simțim “pedepsiți” într-un mod nedrept și cerem insistent găsirea unei soluții pentru funcționarea acestei specialități medicale ca secție, cu păstrarea numărului de cel puțin 25 paturi, care oricum este insuficient față de adresabilitatea pacienților, mutarea întregului personal, fără necesitatea redistribuirii personalului mediu și auxiliar de pe secția de gastroenterologie pe alte secții.
12.12.2013