Calificare cu unele emoții, în sferturile Cupei României, pentru Petrolul. Haddad – gol la debut; Beța, eliminat!

Redactia -

Calificare cu unele emoții, în sferturile Cupei României, pentru Petrolul. Haddad – gol la debut; Beța, eliminat!

Petrolul s-a prezentat la Botoșani, pe stadionul municipal, la optimea din Cupa României-Timișoreana, contra divizionarei secunde din Seria I, Rapid CFR Suceava, cu un mix în primul „11”. Antrenorul principal Gheorghe Mulțescu i-a lăsat la Ploiești pe șase dintre titulari, Pecanha, Geraldo, Gerson, de Lucas, Teixeira și Tamuz, care s-au antrenat joi, dimineață, pe „Ilie Oană”, și – profitând de situație, adversar de eșalon inferior, respectiv meci pe teren neutru – a riscat să folosească jucători mai puțin obișnuiți cu echipa de bază. L-a debutat astfel pe ultimul venit, mijlocașul central Shai Haddad (foto jos, dreapta; www.fcpetrolul.ro), trimițându-l însă în stânga, deși e dreptaci, și preferându-l pe Marinescu pe locul pe care era de așteptat să fi fost plasat israelianul. Apoi, a încercat, în sfârșit, cu Pastorini – așa cum era recomandat când a fost adus la Petrolul – în postură de vârf împins, iar ambii fundași laterali au fost români, Peteleu și Beța. Important a fost că i-a oferit lui Albin 90 de minute de joc, dar uruguayanul nu prea a părut a fi fost în apele lui. Sigur, mediul în care s-a disputat partida, frig și ceață densă, a împietat asupra desfășurării acestei confruntări, dar au fost aceleași condiții pentru toți – și pentru oaspeți, și pentru gazdele moldovene. Până la momentul deschiderii scorului în minutul 27, după un corner executat, de pe stânga, spre bara a doua, de către Marinescu – în urma căruia Satli a ratat întâlnirea cu mingea, perechea sa din centrul defensivei, Ipsa (foto mijloc, stânga, talonându-l împreună cu Andrei Peteleu pe Constatin Marinkovic; www.fcpetrolul.ro), a fost mai rapid și a trimis, cu capul, în poarta goală, din 2 metri -, „lupii” au avut o posesie suprioară. Ei i-au masat pe adversari în propria jumătate de teren, Rapidul de Suceava arătând atunci mai mult a… mărfar. A fost o repriză modestă ca spectacol, dar Petrolul a plecat la vestiare așa cum și-a dorit – cu avantaj pe tabelă.

La reluare, s-a mai schimbat scenariul, mai îndrăznind și jucătorii lui Bogdan Tudoreanu câte ceva, ba chiar un ex-divizionar A, Matei, i-a păcălit pe Ipsa și Satli, trecând printre ei și înscriind de la 12 metri, din poziție centrală, în dreapta lui Bolboașă, în minutul 56. Doar un minut s-au bucurat oponenții și suporterii lor, pentru că, la faza imediat următoare, Priso (57) a driblat scurt la colțul din 2sdreapta al careului mare, a centrat apoi, iar Velescu a deviat, cu capul, balonul, în diagonală, peste Rohețki, bară-gol. Pentru a nu mai avea emoții, după 180 de secunde, Marinescu a trimis la 14 metri, dreapta-centru, iar Haddad a șutat plasat, din prima, în stânga goal-keeper-ului sucevenilor. La 3-1 pentru găzari, se părea că soarta duelului fusese deja decisă, însă, tocmai când să se intre în minutul 70, în urma unei centrări de pe dreapta, deviată ca la biliard de Ipsa, balonul a ajuns la Sumănariu, care l-a învins pe apărătorul buturilor ploieștenilor cu un șut în cross, expediat de la 10 metri, ușor lateral stânga. Și-au revenit astfel emoțiile, Mulțescu mutând numai defensiv pe cale de consecință, deși post pe post, după ce în pauză decisese s-o facă, tot în aceeași manieră, în atac. Terminând „combustitbilul”, fostul petrolist Dorin Semeghin și coechipierii săi și-au pierdut luciditatea, construcția lipsind aproape cu totul, sucevenii bazându-se doar pe elan și pe noroc, luând ca aliat… ceața. Au făcut ceva deranj pe final, dar nimic mai mult, găzarii calificându-se în sferturi, după un al doilea succes în deplasare, de data aceasta în fața unei 3ddivizionare B, din nou pe un alt teren decât al adversarei gazdă. La Cluj, cu Unirea Jucu, a fost mai ușor, acum, la Botoșani, cu Rapid CFR Suceava – un pic mai greu. În faza următoare a competiției KO, dacă nu va pica cu revelația CS Mioveni, pentru Petrolul se va vorbi exclusiv despre o confruntare cu o colegă de eșalon. Miercuri, 5 noiembrie 2014, la ora 12.00, se va efectua tragerea la sorți a antepenultimei faze a Cupei României-Timișoreana, sferturile de finală fiind programate pe 3 decembrie. Însă, zilele exacte de disputare ale meciurilor vor fi alese de comun acord de către deținătorul drepturilor exclusive de transmisie, ProTV, și Federația Română de Fotbal. În urna A vor introduse echipele Steaua București, Petrolul Ploiești, CFR Cluj și Pandurii Târgu Jiu, în „B” – ASA Târgu Mureș, CS Universitatea Craiova și Universitatea Cluj, iar în „C”, CS Mioveni. Primele nume extrase vor fi din urna A și C, argeșenii urmând a fi gazdă a unei prim-divizionare. Celelalte grupări vor juca între ele – cele rămase în „A” cu acelea din „B”. Cu precizarea că prima scoasă din urnă va juca pe propriul teren.

RAPID CFR: Rohețki 6 – D. Bălan 6, Ferariu 5.5, Velescu 5, Semeghin (cpt) 6 – Sumănariu 7, M. Negru 5.5 (55 – Golofca 6.5), Sfrijan 5.5, Apostol 5.5, Marinkovic 6 (75 – Burcea 5.5) – M. Matei 7. Antrenor: Bogdan Tudoreanu.

PETROLUL: Bolboașă 6 – Peteleu 6.5 (68 – Alcenat 6), Ipsa 6.5, Satli 6, Beța 5.5 – L. Marinescu (cpt) 6.5, Haddad 7 (79 – I. Filip) – Priso 5.5, Albin 6, Nepomuceno 5.5 – Pastorini 5.5 (46 – N’Koyi 5.5). Antrenor: Gheorghe Mulțescu.

Au arbitrat: Iulian Călin 7 (Ștefănești, județul Argeș) – Sebastian Stoianov 7 (Constanța) și George Florin Neacșu 7 (Câmpulung Muscel).

Arbitru de rezervă: Dragoș Teodor (Constanța).

Observatori: Daniel Scânteie (Bacău), pentru joc, și Laurențiu Vărgatu (Brăila), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: Beța (41 și 90), D. Bălan (74), Ferariu (86), Bolboașă (90+3).

Cartonaș roșu: Beța (90).

4sDe remarcat că, în sezonul 2002-2003 al primului eșalon fotbalistic al țării, căpitanii formațiilor Rapid CFR Suceava și Petrolul Ploiești, Semeghin (foto jos, în dreapta; www.fcpetrolul.ro), respectiv Marinescu (foto jos, stânga), au fost coechipieri în trupa „galben-albaștrilor, astfel explicându-se și bucuria reciprocă la revederea lor, remarcată în momentul schimbării fanioanelor și a alegerii terenului. Moldoveanul a bifat atunci 10 partide în echipamentul ploieștenilor. La Botoșani, „lupii” au fost însoțiți de un grup de 20 de suporteri, care au afișat bannerele… răsturnate, semn al disensiunilor cu conducerea clubului, ploieștenii încercând să le facă față celor peste 2.500 de fani locali ai echipei adverse, lăudabil în condițiile unor condiții atmosferice aproape de iarnă, specifice nord-estului țării. Totuși, s-au întors 5dacasă cu satisfacția că favoriții își continuă drumul cu speranța că vor juca din nou, după doi ani, cu trofeul pe masă pe „Arena Națioanlă”. De subliniat că Beța (foto mijloc, în duel cu Marius Matei; www.fcpetrolul.ro) a fost eliminat, în ultimul minut regulamentar de joc, pentru primirea și a celui de-al doilea avertisment, ambele pentru faulturi mai tari, colegii de echipă ai săi evoluând timp de 180 de secunde, cele de prelungiri, cu un om mai puțin pe teren. Analizând post cu post, Bolboașă a cam arătat de ce este a treia soluție de portar din lot, în acest moment, Peteleu a dovedit că mai poate fi încercat la nevoie, Ipsa și Satli – că nu sunt sudați, cu un plus totuși pentru primul, la deschiderea scorului, Beța că-și pierde capul sub presiune, Marinescu și Haddad că pot o fi pereche pe care merită mizat, cu bonus pentru israelian, cel care a adus liniștea la un moment dat, prin reușita lui, că trioul ofensiv, Priso-Albin-Nepomuceno, plus Pastorini și N’Koyi, vârfurile de atac folosite, ar fi fost mai bine dacă ar fi… rămas acasă, că Alcenat și Filip nu au prea avut timp să arate de ce Gigi Mulțescu îi consideră titulari de bază. Urmează confirmări ale unor prestații mai bune, din acest meci, ori infirmări ale celor modeste, la partida de luni, 3 noiembrie, ora 18.30, de pe arena Ilie Oană, cu Oțelul Galați, din etapa a XIII-a a campionatului Ligii I, una obligatoriu de câștigat.