Cameră de Gardă la Spitalul Orăşenesc Urlaţi

Redactia -

Cameră de Gardă la Spitalul Orăşenesc Urlaţi

Una dintre priorităţile de investiţii ale Oraşului Urlaţi, pentru anul în curs este construirea unei Camere de Gardă în incinta Spitalului Orăşenesc Urlaţi.
Pentru început, este necesar să se întocmească un Studiu de Fezabilitate şi, ulterior, se va proceda la atribuirea unui contract de proiectare, asistenţă tehnică din partea proiectantului şi de execuţie de lucrări.
Realizarea unui nou corp de legătură între clădirile C1 si C2, cu destinaţia de Cameră de Gardă reprezintă atât oportunitatea, cât şi necesitatea creşterii calităţii serviciilor medicale în Oraşul Urlaţi, în vederea asigurării unor servicii medicale de primă urgenţă, de calitate superioară, în cadrul Spitalului Orăşenesc Urlaţi.
Camera de gardă a Spitalului Orăşenesc Urlaţi face parte din structura de organizare stabilită prin H.C.L. Urlaţi nr. 1 din 08.01.2014.
Compartimentul de primire urgenţe (CPU) este secţia aflată în structura unui spital orăşenesc, municipal sau în structura spitalelor aparţinând ministerelor şi instituţiilor cu reţele sanitare proprii, cu personal propriu, special pregătit, destinată triajului, evaluării şi tratamentului de urgenţă ale pacienţilor cu afecţiuni acute care se prezintă la spital, spontan, sau care sunt transportaţi de ambulanţe.
În prezent, Camera de gardă este situată în corpul de clădire C2, care aparţine Secţiei de Medicină Internă, secţia care este supraaglomerată şi care necesită intervenţii pentru aducerea la standardele în vigoare privind organizarea spaţială, functională şi eficienţa energetică în conformitate cu normele, normativele şi directivele Uniunii Europene în vigoare.
Camera de gardă ce are o suprafaţă de cca. 8 mp îşi desfăşoară, în prezent, activitatea în corpul de clădire C2, respectiv Secţia de Medicină Internă. Accesul la camera de gardă se face printr-un hol de 5,4 mp ce are şi funcţie de cameră de aşteptare, hol din care se face şi accesul către secţie şi către biroul de internări. Din Sectie în Camera de gardă face accesul printr-un sas de cca. 4 mp care este un spaţiu mult prea mic şi impropriu, având în vedere că aici se află aparatul de urgenţă, un frigider, ecograful portabil, aparatele de resuscitare etc. Spaţiile la care am făcut referire sunt subdimensionate spaţial din cauza configuraţiei clădirii, fapt ce crează dificultăţi în asigurarea actului medical la standardele naţionale şi europene.
De asemenea, construcţia noului spaţiu asigură şi premisele creşterii finanţării prin asigurarea asistenţei medicale de urgenţă a unui număr mai mare de pacienţi şi la un alt nivel de calitate, nemaifiind nevoiţi să trimitem foarte multe din cazurile care se prezintă la Camera de gardă către spitalul de rang superior, respectiv Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, dar şi acreditarea Spitalului Orăşenesc Urlaţi în ansamblu.
Acest corp de clădire nou va asigura, pe lângă o fluenţă în asigurarea primei intervenţii medicale, dar şi o distribuire ulterioară către Ambulatoriu de specialitate sau secţiile medicale în vederea internării, acolo unde este cazul, prin accese directe către corpurile C1 si C2, fără a fi necesară intervenţia asupra corpurilor de clădire C1 şi C2.
Noua Cameră de gardă trebuie să asigure spaţii medicale suficiente pentru toate specialităţile medicale din spital (medicină internă, chirugie generală, pediatrie, ginecologie), Săli de tratament şi investigaţii, izolator, vestiare cu duşuri pentru personal, grupuri sanitare pentru pacienţi, aparţinători şi personal, camere pentru materiale sanitare, lenjerii, materiale de curăţenie, zona de triaj, toate acestea respectând circuitele funcţionale impuse prin norme în unităţile sanitare. Structura Camerei de Gardă trebuie să respecte prevederile legale în vigoare, inclusiv cele ale ORDINULUI nr. 1706 din 2 octombrie 2007 privind conducerea şi organizarea unităţilor şi compartimentelor de primire a urgenţelor.