Campania „Sănătate pentru Sate” a ajuns şi în Prahova

Redactia -

Campania „Sănătate pentru Sate” a ajuns şi în Prahova

Campania „Sănătate pentru sate a ajuns sâmbătă, 29 aprilie, 2023 în localitatea Drăgăneşti, din judeţul Prahova unde 130 de persoane au fost consultate gratuit de medici specialişti în diferite specialităţi precum diabet zaharat, pediatrie, dermatologie, endocrinologie, oftalmologie, cardiologie, gastroenterologie, medicină internă, urologie, chirurgie oncologică şi ginecologie. Pe lângă consultaţii, pacienţii au beneficiat de investigaţii EKG, ecografie cardiacă şi ecografie abdominală.

DĂNUŢ PRUNĂ, coordonatorul voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Naţionale a spus: „Astăzi în comunitatea din Drăgăneşti au sosit 27 de cadre medicale cu diferite specialităţi. Astfel ca mulţi vârstnici s-au bucurat de prezenţa acestora, deoarece, în mod normal, aceştia ajung cu mare greutate să beneficieze de suport medical de calitate, în special din cauza distanţelor mari, pentru ei, de 30-40 km, faţă de oraş (Bucureşti sau Ploieşti). Din păcate, s-au identificat foarte multe probleme de sănătate ale persoanelor consultate. Au fost depistate afecţiuni şi boli în stare gravă, de a căror existenţă cei consultaţi nici măcar nu ştiau. De asemenea, au fost şi pacienţi care au necesitat ajustarea schemei de tratament, O componentă foarte importantă a acestei campanii este screeningul, astfel că persoanele care vin să fie consultate în cadrul activităţilor noastre, beneficiază şi de diverse tipuri de ecografii, lucru dificil de realizat, în mod normal, mai ales în mediul rural.”

Campania „Sănătate pentru Sate” se desfăşoară în baza unui protocol încheiat între Patriarhia Română şi Ministerul Sănătăţii.

Dr. VIRGILIU-MIHAIL PRUNOIU, medic chirurg oncolog, a precizat,: „Este evident rolul de prevenţie şi de conştientizare a prezentării la medic ! Au fost depistate cazuri pe care le-am rezolvat ca şi urgenţe şi unde am putut să dăm oamenilor o mână de ajutor pentru problemele lor. Oamenii au fost bucuroşi, au venit cu un pic de teamă, iniţial. Este normal, unii dintre ei nu s-au mai prezentat la medic de mult timp. Dar ieşeau bucuroşi de la consultaţii, cu zâmbetul pe buze şi ne mulţumeau pentru sprijinul acordat.”

Dr. AMALIA ANGHEL, medic dermatolog, a subliniat: Am găsit două cancere cutanate, şi inclusiv două tumori. Destul de greu de diagnosticat pacienţii unii dintre ei neputând accesa uşor serviciile medicale, le-a fost de folos să venim noi astăzi aici. Bineînţeles că lucrurile nu se opresc aici, dar le-am făcut inclusiv recomandarea de a merge mai departe şi a continua tratamentul.”

Printre cei care au avut iniţiativa şi au susţinut acest demers social s-au numărat preoţii parohi din cele şase sate ale comunei şi autorităţile locale.

Campania „Sănătate pentru Sate” se desfăşoară în baza unui protocol încheiat între Patriarhia Română şi Ministerul Sănătăţii. Până în prezent, în cadrul acesteia, au fost organizate 95 de acţiuni în judeţele Ilfov, Prahova, Maramureş, Argeş, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman şi Botoşani, care au vizat, ca beneficiari, 12.000 de persoane.