Campanie de vaccinare antirabică a vulpilor

Mihai Ciobanu -

Campanie de vaccinare antirabică a vulpilor

Comunicat de presă

 

Conform Programului național privind supravegherea, controlul și eradicarea turbării la vulpe în România, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, prin structurile sale specializate, de la nivel central și teritorial, desfășoară, în perioada 11.05-10.06.2015, campania de vaccinare antirabică a vulpilor de pe teritoriul României, prin distribuirea aeriană și distribuirea manuală a momelilor vaccinale antirabice.

În cadrul Programului național este inclus și Programul de monitorizare, control și eradicare a rabiei, care beneficiază de cofinanțare, în procent de 75%, din partea Comisiei Europene, pentru implementarea vaccinării antirabice pe teritoriul țării.

Campania de vaccinare aeriana a vulpilor a demarat în data de 11 mai, derulându-se pe o perioadă de 30 de zile, cu ajutorul a 24 de avioane, care vor efectua zilnic zboruri, în funcție de regimul meteorologic, pentru a distribui momelile vaccinale antirabice destinate imunizării vulpilor din România, fiind distribuite 25 de momeli vaccinale/km2, respectându-se densitatea de distribuire și rutele de zbor stabilite de către specialiști.

Administrarea manuală a momelilor vaccinale se realizează de către reprezentanții fondurilor de vânătoare împreună cu medicii veterinari oficiali din cadrul D.S.V.S.A. Prahova, prin amplasarea acestora la vizuină.

Este interzisă distribuirea vaccinului pe teritorii locuite, în apă, pe drumuri publice sau în apropierea spațiilor locuite din cadrul zonelor vizate.

Anterior demarării acțiunii de vaccinare antirabică, a fost realizată o campanie de avertizare a populației prin distribuirea și afișarea de materiale informative (afișe de informare și de avertizare), pentru preîntâmpinarea unor eventuale evenimente nedorite.

La minim 45 de zile după finalizarea acestei campanii se va evalua eficiența vaccinării prin efectuarea de examene de laborator pe probele prelevate de la animalele (vulpile) vânate, pentru a se determina prezența anticorpilor antirabici postvaccinali.

Prin realizarea acțiunilor de vaccinare orală a vulpilor, momeli vaccinale administrate aerian și manual și în următorii 2 ani, se urmărește diminuarea incidenței rabiei în România și în final eradicarea acestei boli.

DIRECTOR EXECUTIV

DR. MIHAI TERECOASA

❗️De pe 2 și până pe 11 august, 1️⃣8️⃣ echipe naționale, printre care și cea a României, se vor întrece la Ploiești și…

Publicată de Federatia Romana de Baschet pe Luni, 29 iulie 2024