Campanie împotriva poluării, în Prahova şi în ţară

Redactia -

Campanie împotriva poluării, în Prahova şi în ţară

Ministerul Mediului şi Pădurilor lansează mâine 24 septembrie 2012 Caravana Campaniei de sensibilizare şi conştientizare a Proiectului “Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienţi”.Caravana se va opri în 86 de de comune din zone vulnerabile la poluarea cu nitraţi, comune în care vor avea loc şi seminarii dedicate reducerii poluării surselor de apă.

Caravana porneşte din Bucureşti spre estul României prin judeţele Ilfov, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa , Brăila şi Galaţi. Va poposi apoi in comunele din judeţele Bacău, Iaşi, Suceava şi Botoşani, Neamţ, Harghita, Covasna, Braşov, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Teleorman, Olt, Dolj şi Mehedinţi. Va ajunge în nord-vestul ţării, prin judeţele Timiş, Arad, Bihor şi Satu Mare, ca apoi să se întoarcă spre Bucureşti prin judeţele Maramureş, Bistriţa Năsăud, Cluj, Mureş, Alba, Hunedoara, Gorj, Vâlcea şi Argeş. Traseul a fost organizat astfel încât să fie acoperite zone cât mai mari din cele 11 Bazine Hidrografice. Caravana este cea de-a doua etapă a Campaniei de sensibilizare şi conştientizare a Proiectului “Controlul Poluării cu Nutrienţi”, un proiect derulat de Ministerul Mediului şi Pădurilor împreună cu Banca Mondială şi Guvernul României.

În prima etapă a Campaniei au fost organizate 11 workshop-uri în cele 11 Bazine Hidrografice din România. La aceste ateliere de lucru expertii de mediu s-au întâlnit cu autorităţile locale şi specialiştii din instituţiile descentralizate în Bazinele Hidrografice în scopul reducerii poluării cu nitraţi. Peste 900 de specialişti din Agenţia pentru Protecţia Mediului, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Autoritatea Sanitar Veterinară, Direcţia de Sănătate Publică, Garda de Mediu şi Direcţia pentru Agricultură şi autorităţi locale din 41 de judeţe şi din Bucureşti au participat până acum la seminariile de instruire organizate în cadrul Campaniei de sensibilizare şi conştientizare a Proiectului Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi.

În cadrul Proiectului Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi se derulează investiţii în 69 de localităţi din zone vulnerabile la poluarea cu nutrienţi. 14 platforme comunale de depozitare a gunoiului de grajd au fost date în folosinţă încă de la sfârşitul anului trecut, într-o primă etapă de investiţii. În ultimele 3 luni au fost finalizate alte 17 platforme comunale – din cele 18 cuprinse în a doua etapă de investiţii realizate în cadrul Proiectului Controlul Poluării cu Nutrienţi. Este prevăzut în proiect ca până în august 2013 să fie recepţionate încă 40 de platforme de colectareO altă componentă a proiectului este înfiinţarea de staţii de epurare şi construcţia reţelelor de canalizare. În cadrul Proiectului ”Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi sunt prevăzute plantări de perdele forestiere de protecţie. Campania de promovare a proiectului urmăreşte conştientizarea oamenilor la riscul poluării cu nitraţi şi responsabilizarea acestora pentru depozitarea deşeurilor animale.
În România peste 1.900 de localităţi sunt vulnerabile la poluarea cu nitraţi. Cea mai importantă sursă de intoxicare cu nitraţi şi nitriţi o reprezintă apa din fântână. În majoritatea comunelor şi satelor din România, apa din fântână este poluată cu această substanţă provenită din depozitarea haotică a gunoiului de grajd şi a latrinelor neimpermeabilizate din gospodăriile oamenilor. Nitraţii scad rezistenţa generală a organismului, iar consumul de apă poluată cu această substanţă poate duce chiar la decesul sugarilor şi copiilor. În plus, nitraţii din apă pot provoca avorturi spontane sau infertilitate masculină.