Campanie ISU Prahova: „Mai bine previi decât să nu mai fii”

Redactia -

Campanie ISU Prahova: „Mai bine previi decât să nu mai fii”

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Șerban Cantacuzino” al judeţului Prahova reamintește prahovenilor faptul că, anual, în această perioadă, se produc situații de urgență ale căror victime sunt persoane intoxicate cu monoxid de carbon, evenimente soldate, în unele cazuri, cu pierderi de vieți omenești.

Astfel de evenimente sunt, în general, determinate de: utilizarea unor coşuri de evacuare a fumului sau gazelor arse neetanşe, înfundate, fisurate ori cu deficienţe de construire; racordarea necorespunzătoare a aparatelor de încălzire la coşuri, exploatarea cu defecţiuni ale sistemelor de încălzire (centrală termică, sobă, şemineu, aragaz, radiator cu petrol etc.).

Dat fiind faptul că, în acest an, în interval de numai două săptămâni, pompierii militari prahoveni au intervenit pentru stingerea unui număr de șapte incendii provocate, cel mai probabil, de coșurile de fum necurățate de funingine, deteriorate sau amplasate necorespunzător ori neprotejate termic față de mijloacele combustibile, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Șerban Cantacuzino” al judeţului Prahova recomandă prahovenilor respectarea, cu strictețe, a măsurilor de prevenire a intoxicaţiilor cu monoxid de carbon:

  • Coşurile, burlanele, ţevile de evacuare a fumului şi gazelor arse trebuie să fie verificate, curăţate şi reparate (dacă este cazul) periodic, de către o persoană specializată, pentru a vă asigura că au tiraj corespunzător;
  • Încăperile trebuie aerisite frecvent.

De asemenea, pentru prevenirea intoxicaţiilor cu monoxid de carbon:

  • Sistemele de încălzire trebuie să fie corect instalate, întreţinute şi verificate periodic, de către persoane autorizate în acest sens;
  • Nu folosiţi soba decât cu uşiţa închisă;
  • Nu adormiţi niciodată înainte de a vă asigura că focul din sobă este stins.

Totodată, se impune supravegherea aparatelor care funcţionează cu flacără deschisă (aragaz, cuptor sau generatoare portabile cu gaz), fiind interzisă utilizarea acestora ca surse de încălzire.

Pentru a vă proteja, recomandăm, de asemenea, instalarea a cel puţin unui detector de monoxid de carbon în locuinţă, respectând instrucţiunile fabricantului.

În scopul protejării vieților și bunurilor cetățenilor, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Șerban Cantacuzino” al județului Prahova desfășoară acțiuni de familiarizare a prahovenilor cu principalele măsuri de prevenire a situațiilor de urgență în cadrul campaniilor de informare și educație preventivă “Mai bine previi, decât să nu fii!”, R.I.S.C. “Renunţă. Improvizaţiile sunt catastrofale!” și R.I.S.C. “Siguranţa NU e un joc de noroc!”.

Lansată la nivel național în luna septembrie a anului 2016, din necesitatea reducerii numărului de victime și a pagubelor materiale produse de incendiile la locuințe, campania “Mai bine previi, decât să nu fii!” își propune ca obiectiv informarea preventivă a populației pentru adoptarea unei atitudini proactive, prin sensibilizarea opiniei publice în vederea montării detectoarelor de incendiu în locuința proprie.

Aceste evenimente nedorite pot fi prevenite prin montarea detectoarelor de incendiu și a celor de gaz, demers la îndemâna oricui și care poate salva vieți și bunuri materiale importante. Detectoarele de incendiu emit semnale acustice și luminoase, sesizând un incendiu. Aceste dispozitive se pot monta în camere, pe holuri, în casa scării, pe tavan sau cât mai aproape de mijlocul încăperilor, dar nu se amplasează în băi sau bucătării. La achiziționare, se verifică existența marcajului CE. Pentru funcționarea optimă, detectoarele trebuie protejate când au loc renovări în locuințe și utilizate conform instrucțiunilor producătorului, urmărindu-se periodic testarea acestora și funcționarea bateriilor.