Campioana de toamnă a județului Prahova, la fotbal, învinsă de un american fost la Manchester City! Bașca, un ucrainean vorbitor și el de limba română

Dragos Trestioreanu -

Campioana de toamnă a județului Prahova, la fotbal, învinsă de un american fost la Manchester City! Bașca, un ucrainean vorbitor și el de limba română

Deoarece speră ca, din vară încolo, echipa lor să se confrunte, oficial, cu echipe din al treilea eșalon național fotbalistic, conducătorii de la CS Blejoi, campioana de toamnă a Ligii A Prahova, au antamat meciuri amicale și cu formații de la acest nivel. Astfel, după un spectaculos 3-3 la Aninoasa, în compania colegei de serie a Petrolului, FC, Blejoiul a combătut, pe „vetusta”, cel puțin ca aspect actual,  arenă Prahova, de lângă hipodrom, cu Astra 2. Adică, tot o colegă de serie a trupei „lupilor”. De data aceasta, nu a mai fost cu… noroc, „satelitul” grupării din Giurgiu, tocmai calificată în play-off-ul întrecerilor Ligii 1, impunându-se cu 4-2 (1-0), dar după ce blejoienii  i-au rezistat totuși în prima jumătate a testului, încheiată cu un ecart de doar un gol pentru „alb-negri”. Nu-i mai puțin adevărat că, în mitanul în care Astra 2 a… explodat, pe teren s-au aflat și doi jucători străini, un american și un ucrainean.

Primul, Daniel Jacob Barbir, care a semnat recent pe trei ani și jumătate cu clubul păstorit de Ioan Niculae, are și cetățenie română – tatăl lui fiind originar din țara noastră, iar mama, cubaneză, fotbalistul vizitându-și des rudele din România – și s-a prezentat cu un CV interesant. Astfel, fundașul central în vârstă de 20 de ani, înalt de 1,91 metri și născut la Atlanta, statul Georgia, din Statele Unite ale Americii, a fost component al echipelor de juniori și tineret ale unor cluburi din Premier League, precum Manchester City, Stoke City și West Bromwich Albion, dar a jucat ultima oară la o formație din al doilea eșalon al Canadei, Whitecaps FC. Președintele executiv al Astrei, Dani Coman, l-a prezentat pe Danny Barbir ca pe un viitor stâlp al defensivei grupării care joacă la Giurgiu și se antrenează în cartierul 9 Mai din Ploiești. Barbir a fost internațional „U 15”, „U 17” și „U 19” al Statelor Unite. Cu echipa națională „U 17” a fost prezent la turneul final al Cupei Mondiale 2015, din Chile, la categoria sa de vârstă, fiind coechipier atunci cu deja celebrul mijlocaș de-acum de la Borussia Dortmund, Christian Pulișic. Al doilea străin di9n lotul Astrei 2, Anton Kalaytan (19 ani), este atacant, nu are în CV astfel nume de echipe ca noul său coechipier, Daniel Jacob Barbir, este student la o facultate din capitala României și joacă fotbal la Ploiești, fiind și el un bun v0rbitor al limbii române.

Nu este mai puțin adevărat că, în repriza secundă, antrenorii foști petroliști ai Astrei 2, Marius Măldărășanu, Laurențiu Costache și Florentin Rădulescu, au beneficiat, în afara serviciilor celor doi fotbaliști străini, și de ale prim-divizionarilor Claudiu Belu Iordache, fundașul dreapta fiind suspendat pentru cumul de cartonașe, și Robert Vâlceanu, ex-stelistul nepreaputând să-și mai facă loc nici măcar în lotul de 18 al Astrei, din cel dintâi eșalon. În atare condiții, a fost înțeles de ce CS Blejoi a primit atâtea goluri în partea secundă, având și doi tineri jucători absenți, fundașul stânga Ștefan Ghinea (răcit) și mijlocașul ofesniv detașat de la clubul găzarilor, Valentin Ursu (accidentat). Totuși, ocupanta locului 1 de la finele turului întrecerilor din Liga A Prahova a rămas mai mult cu imaginea replicii sale bune din primele 55 de minute, jocul fiind atunci echilibrat. Important este că Blejoiul are curaj, în amicale, să întâlmească echipei din L3, de fapt următorul, sâmbătă, 24 februarie 2018, fiind cu… Petrolul!

Autorii celor șase goluri ale partidei-test – care a avut o primă repriză de 60 de minute, iar a doua de 45 – dintre Astra 2, gazdă pe arena Prahova, aparținând patronului său, Ioan Niculae, și CS Blejoi au fost: Gabriel Șerban (minutul 57), Marc Khalil (70 și 95), produs al Unirii Slobozia, și Raul Găvârliță (78), respectiv Cristian Mihăiță (48) și Ionuț Pîrvu (83), ultimul fiind împrumutat tot de la FC Petrolul. De consemnat că, în minutul 75, blejoianul Cătălin Ruptureanu și-a scuipat un adversar, fiind eliminat, cu drept de înlocuire, de către centralul Alex Adrian Vulpe, cel care a fost asistat la linii de Bogdan Ciocoiu și Adrian Ioniță, ultimul preferând să treacă de la CJA Dâmbovița la CJA Prahova, din retur, în urma neînțelegerilor cu președintele de acolo, fostul asistent de prim eșalon Ioan Negoescu! Și se spune că nu ar fi singurul care ar proceda identic, din același motiv!

ASTRA 2 (repriza I): Nedelcovici – Dobre, Popescu, F. Ioniţă, Mihăilă – B. Matei, Banu, G. Şerban – Culda, Vlad Bărbulescu, Dragoș Gheorghe.

ASTRA 2  (repriza a II-a): Rudniţchi – Belu Iordache, Vârtej, Barbir, Marinescu – Barîcă, C. Pahonţu – Vâlceanu, Khalil, Kalaytan – Găvârliţă. Colectiv tehnic: Marius Măldărășanu (antrenor principal), Laurențiu Costache (antrenor secund), Florentin Rădulescu (antrenor al portarilor).

CS BLEJOI (repriza I): Ad. Gheorghe – Cl. Stoica, V. Iordache, D. Badea, Anton – Enciu – M. Anghel, Rudaru, Cr. Vasile, Vl. Badea – Ad. Vintila.

CS BLEJOI (repriza a II-a): Ad. Gheorghe – Ruptureanu (Cl. Stoica), V. Iordache, I. Filip, Anton (Vl. Badea) – Ir. Dumitru – Cr. Mihăiță, Bojoagă, Pîrvu, Cr. Vasile – Ad. Vintilă. Colectiv tehnic: Răzvan Vlad (antrenor principal), Emil Coșieru (antrenor secund).

Foto: www.ziarulprahoav.ro și PAUL MÂINEA