Când nu poți să bați nici acest Rapid mai modest, ce să mai… – numai despre ce se întâmplă la FC Petrolul, echipa de suflet a ploieștenilor și a prahovenilor (episodul 7)

Dragos Trestioreanu -

Când nu poți să bați nici acest Rapid mai modest, ce să mai… – numai despre ce se întâmplă la FC Petrolul, echipa de suflet a ploieștenilor și a prahovenilor (episodul 7)

Cu vreo mie de fani inegalabili alături trup și suflet, ultrași și ce-or mai fi fost, cei care au dat exemplu capitalei țării de cum se face o scenografie și la Liga a II-a, și în deplasare, Petrolul le-a oferit în „Regie” o primă repriză de coșmar gazdelor rapidiste de pe terenul încă departe de cerințele chiar și ale eșalonului secund. Astfel, i-au „încins” nu numai pe adversari, ci și pe antrenorul lor, Daniel Pancu lepădându-și repede sacoul cu emblema clubului său și rămânând, la jumătate de octombrie, numai într-un tricou alb cu un mare R inscripționat cu vișiniu, unul care îi scotea în evidență pectoralii bine lucrați la sală. Însă, acel coșmar s-a transferat destul de iute și la poarta din fața masivei galerii a „lupilor”, acolo unde, fără vreo presiune din partea susținătorilor giuleștenilor, Sergiu Arnăutu, Alexandru Munteanu și Younes Hamza, pe rând, au irosit ocazii mari cât casa!

Asta în vreme ce, având în spate un… infern, Raul Avram a fost nevoit să intervină, cu mult curaj, o singură dată la jumătatea de ocazie a lui Brighton Labeau, cu amendamentul că oportunitatea ulterioară a lui Amir Jorza, semiluft în centrul careului mare, a fost consecința unui… fault în atac, lateral dreapta, al lui Ionuț Voicu, căpitanul Rapidului fiind iertat atunci și de o lovitură liberă contra echipei lui, și de avertismentul cuvenit. De altfel, per ansamblu, arbitrul bucureștean Horia Mladinovici a condus mai la alibi, aplecând totuși balanța spre „vișinii”, potrivit unui ochi de expert! Era de așteptat ca, după ce ar fi putut conduce până la pauză cu 3-0, hai cu 3-1, petroliștii să revină de la cabine și mai motivați.

Ce-or fi discutat la vestiare, ce nu or fi discutat băieții cu Flavius Stoican, dar de la reluare și până la ultimul fluier parcă le-a fost frică să mai calce în suprafața de pedeapsă adversă, de parcă îi frigea sau era minată! Dacă lui Avram, singur, nu i-a fost teamă de năbădăioșii ultrași din peluza galeriei Rapidului, unii echipați ca la pandemiile la care intervin medicii de la OMS, nu am înțeles de ce le-o fost frică celorlalți 10 coechipieri ai săi, care păreau a fugi, ca dracul de tămâie, de dreptunghiul numit careul mare! Pe cale de consecință, dacă în 47 de minute, în prima repriză, au controlat da capo al fine jocul și au avut ocazii uriașe, irosite repet, în ultimele 48, „lupii” au fost de nerecunoscut și le-au permis adversarilor să devină mai incisivi și chiar să decidă ediția 98 din „Primvs Derby”, pe final!

Dar, numai așa putea marca Rapidul, adică dintr-o fază fixă, în minutul 79 fiind un corner bătut înalt de pe stânga de către talentatul, dar cam ștersul azi, Antonio Sefer. Cel care a fost adversar acum cu prietenul său de la echipa a doua a lui FC Groningen. Bogdan Manole, un stoper luat de la Dunărea Călărași, a reluat cu capul, de la 8 metri, pe sub Avram și avea să stabilească rezultatul final. Jucătorul de 1,90 de metri a profitat de „alonja” superioară, el sărind cu un… cap mai sus decât Mădălin Mihăescu! Dar, așa se întâmplă cu fundași centrali și mijlocași defensivi mici de înălțime, chiar dacă buni pe jos! Și-a rămas 1-0 pentru Daniel Pancu & Co., ai lui Flavius Stoican întrerupând astfel o serie de trei succese consecutive, două în campionat și unul în Cupa României! La final, de apreciat obiectivitatea lui Pancu, la sincronul oferit televiziunilor, acesta recunoscând fair superioritatea netă a Petrolului din primul mitan și rămânând surprins de ce s-a întâmplat în al doilea. Însă, evident, a fost mulțumit de șansa oferită de oaspeți jucătorilor săi pentru a câștiga mai puțin de așteptat.

Petrolul continuă să piardă puncte și să rateze meciuri în care, cel puțin o repriză, uneori și mai mult, a fost clar superioară. Așa s-a irosit, astăzi, posibilitatea unui succes chiar facil contra bucureștenilor, tot așa, ba chiar mai rău ca rezultat final, și posibilitatea de a câștiga pe „Cluj Arena”, nu a pierde la scor acolo. Ca să merg mai  în urmă, amintesc cum echipa aceasta a fost învinsă acasă, de UTA, tot cu goluri multe primite. Ce să mai zic de acel… antologic 1-1, de pe arena Ilie Oană, cu Sportul Snagov, formație gata să mai detoneze însă o „bombă”, de data aceasta la CS Mioveni, egalându-i pe argeșeni înainte de a pierde foarte greu și târziu meciul cu noul lider. Cu un loc 9, după un bilanț de cinci victorii, trei remize și tot atâtea înfrângeri, cu golaveraj 0 (11-11) și cu 18 puncte, chiar dacă are un meci mai puțin disputat, curând venind și al doilea, aprobându-se amânarea celui de la Turnu Măgurele, cu Turris, Petrolul nu stă deloc confortabil în lupta pentru promovare.

La 8 puncte acum de locul 1 și la 7 de al doilea, cele care asigură accederea directă pe prima scenă a fotbalului autohton, consolarea că până la ultima treaptă a podiumului sunt numai două lungimi este apă de ploaie, câtă vreme, de când există întreceri cu play-off și play-out, nicio divizionară secundă nu și-a adjudecat vreun baraj de promovare de pe locul 3. Cu galeriile… promovate însă deja, superb show-ul lor!, combatantele de pe fosta arenă a Sportului Studențesc mai au mult, foarte mult de tras să revină în Liga 1. Asta dacă nu vor fi obligate până la urmă – Doamne, păzește! – să mai stea un sezon în același eșalon, la cum joacă și ce rezultate au! O fi nevoie de vreun șoc la Petrolul, căci de acest club îi doare pe ploieștenii iubitori de galben și albastru, ci nu de Rapid?

Foto: www.mediafax-foto.ro/wwwliga2-prosport.ro