Când Petrolul a jucat foarte bine, a avut ghinion de-un arbitru aflat în ultimul an de activitate. Și s-a ales praful!

Dragos Trestioreanu -

Când Petrolul a jucat foarte bine, a avut ghinion de-un arbitru aflat în ultimul an de activitate. Și s-a ales praful!

Așa cum și-au dorit fotbaliștii de la Petrolul, luni seară, pe arena Ilie Oană, la meciul cu Dinamo, au avut parte de o asistență numeroasă, circa 10.000 de fani – care au primit..  cadou de Moș Nicolae, de la Lucică Rădulescu, patronul RGL Oil, intrare gratuită – încurajând echipa lui Mihai Stoichiță, acoperindu-i pe cei peste 500 de fani ai adversarilor, altfel foarte zgomotoși. Însă, după un joc foarte bun al lui Ropotan și compania, petroliștii de pe teren și din incinta stadionului nu au avut parte, tot așa cum și-au dorit, și de un arbitraj bun. De fapt, acest duel Petrolul versus Dinamo, din returul sezonului regular, a fost decis de centralul Adrian Comănescu, cel care, în repriza secundă mai ales, a avut un alt „cântar”, luând decizii în favoarea „câinilor”!

Dinamo nu a contat deloc în prima parte a jocului, cea dintâi jumătate de ocazie a oaspeților venind abia în minutul 38. A fost prima și ultima a „roș-albaștrilor” din prima parte a confruntării, următoarea fiind consemnată abia la… egalarea scorului (52) deschis de Moussa (20). Comănescu și asistentul de pe acea parte, bucureșteanul Valentin Avram, fratele celui care primea… de la Cristi Borcea cartoane de șampanie scumpă la nunta sa, Marius Avram, au închis ochii la un dublu fault în atac al lui Gnohere, asupra lui Genev și, apoi, Pecanha. Până la întoarcerea rezulatului de pe tabelă, e drept printr-un eurogol al lui Rotariu (82), Dinamo a mai avut doar o singură fază mai periculoasă, cea din minutul 57! În rest, Petrolul a pus presiune tot timpul pe buturile lui Cerniauskas, internaționalul lituanian având mult de furcă și destule emoții la cele șapte ocazii de gol ale „lupilor”. Momentul psihologic a fost consemnat imediat la reluare, atunci când , la pasa lui Zoubir, Bucșa (47) a venit lansat și a trimis o „rachetă sol-aer”, de la 20 de metri, care a „explodat” în bara verticală dreaptă, aproape de vinclu! Dacă s-ar fi marcat atunci, meciul ar fi fost terminat, așa cum a declarat de altfel, cu fair play, și antrenorul lui Dinamo, Mircea Rednic. Nu a fost 2-0 și, peste cinci minute, a venit faza cu golul egalizator al lui Dinamo, una care merită să fie descrisă în detaliu, ba chiar ar putea să devină „material didactic” la cursul din iarnă al arbitrilor, la capitolul „așa nu”! Bucșa a pierdut o minge la centrul terenului, în urma căreia Palic a fost lansat pe partea stângă, Peteleu a fost prins în față, croatul a pătruns nestingherit și, ajuns de același Bucșa, în urma unui sprint prelungit, a ales șutul, din lateral, Pecanha a prins mingea, cu toate că Gnohere îl împinsese din spate pe Genev peste el, apoi atacantul care s-a pregătit, în vară, cu Petrolul a băgat un șpiț în obiectul de joc aflat sub controlul goal-keeper-ului brazilian (foto; www.fcpetrolul.ro), fundașul central bulgar, căzut, a respins de pe linia porții, dar în tibia lui Tudose, care năvălise spre linia porții, astfel ajungându-se la un… autogol al lui! Centralul, care mai mult ca sigur nu a văzut perfect faza, ca și asistentul de la linia unu, s-au făcut că plouă, deși fuseseră două infracțiuni, nu una, de fapt, în careul mic! Nu la fel a procedat arbitrul, ca și celălalt asistent, tot din București, Bogdan Gheorghe, la poarta lui Dinamo, în minutul 69, atunci când Varga a executat un corner de pe stânga, Genev a reluat cu capul, de la 7 metri, Fai a respins cu pieptul, mingea ducându-se în spate, dar debutantul Corbu, și el antrenându-se cu Petrolul, în primăvară, a degajat din aer, lăsând impresia însă că a lovit balonul după ce trecuse de linia porții. Din nou, capul băgat în nisip, ca struțul, de Comănescu!

După un meci disputat într-un ritm ridicat de petroliști, care au avut o superioritate netă, și ca posesie, și ca număr de ocazii, trebuie vorbit, iată, mai mult despre arbitraj, brigada delegată la Ploiești dorindu-și parcă să ia ea… prim-planul! Dinamoviștii, chiar dacă au recunoscut că au câștigat cu noroc, nu au omis să spună că, de fapt, și petroliștii ar fi fost ajutați de central, cel care nu i-ar fi arătat al doilea cartonaș lui Moussa, în prima repriză, după ce tunisianul a șutat în plasă, ulterior fluierul arbitrului. Într-adevăr, Adrian Comănescu o putea face, dar atunci ar fi trebuit, în mitanul secund, să procedeze la fel cu Andrei Marc, la un fault tare al acestuia asupra lui Pecanha! Păcat că un meci frumos, cu goluri de generic – primul al lui Moussa, un „cap” cu boltă, de la 10 metri, în vinclul drept, în urma unei centrări a lui Varga, iar al doilea, al lui Rotariu, stop pe piept și șut cu exteriorul în colțul lung, în plasa laterală, după o pasă în urmă a lui Nedelcearu -, a fost umbrit de decizia fără noimă a lui Comănescu, arbitru aflat în ultimul an de activitate, măsură grație căreia Dinamo a fost trezită dintr-un somn letargic, cum plastic a spus, la final, Mihai Stoichiță! Antrenor care, cel puțin pe planul jocului, a făcut deja din – scuze! – rahat bici. După un succes obținut cu ajutorul arbitrului și al Zeiței Fortuna, trupa lui Rednic este sigură acum de calificarea în play-off, pe când Petrolul rămâne pe ultimul loc, în așteptarea celor șase puncte de la TAS, care ar ajuta-o pentru început să sară, în ierarhie, peste FC Voluntari, învinsă și ea, luni, acasă, de ASA Târgu Mureș, ultima adversară de acasă a găzarilor din acest an, de pe 20 decembrie.

PETROLUL: Pecanha 6 – Peteleu 6, Tudose 5.5, Genev 7, Faug-Porret 6.5 – Ropotan (cpt) 7, Bucșa 6 – Nepomuceno 5 (84 – L. Marinescu), Zoubir 6.5, Varga 6.5 – Moussa 8.5 (82 – Tamuz). Antrenor: Mihai Stoichiță.

DINAMO: Cerniauskas 6.5 – Corbu 6.5 (73 – Puljic 6), A. Marc 6, Mevlja 6.5, Fai 7 – Anton 6.5, Palic 7 – Gavrilă 6 (60 – C. Matei 6), Vojnovic (cpt) 6 (46 – Nedelcearu 7), Rotariu 8.5 – Gnohere 6.5. Antrenor: Mircea Reednic.

Au arbitrat: Adrian Comănescu 4 (Râmnicu Vâlcea) – Valentin Avram 5 și Bogdan Gheorghe 5 (ambii din București).

Arbitru de rezervă: Florin Mihai Marcu (Oradea).

Observatori: Marcel Vasile (București), pentru joc, și Marian Dorobanțu (Buzău), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: Gnohere (7), Varga (23), A. Marc (23), Moussa (24), Bucșa (33), Genev (90), Cerniauskas (90+2), Rotariu (90+3).

În urma unui meci decis de o fază controversată, au abundat declarațiile. Primul a vorbit tehnicianul bucureștenilor, care a spus că „sunt bucuros că am făcut o repriză secundă foarte bună. Vreau să apreciez jocul foarte bun făcut de Petrolul, mai ales în prima repriză au fost mult mai prezenţi în joc şi au dominat. Am avut şi şansă la bara lui Bucşă. La 2-0, meciul era terminat. Eu cred că e un moment în care Pecanha nu mai are balonul în mâini. Acum, dacă mă apuc să spun şi eu de faulturile din prima repriză, de roşul la Moussa… Nu ştiu dacă meritam victoria, dar ştiţi cum e: în fotbal trebuie să ai şi noroc. Îmi pare rău că am irosit contraatacurile din repriza secundă. A fost un debut cu dreptul al lui Corbu. Nu a fost vina lui la gol, Marc trebuia să îl ţină în marcaj pe Moussa”. Al doilea la rând a fost omologul de la Petrolul al lui Rednic: „Eu cred că a fost o singură greșeală de arbitraj, cea de la primul gol al lui Dinamo. A fost fault în atac la portar și a fost fault și la mijlocul terenului. Nu pot să atac pe nimeni, acum. Noi i-am băgat în joc. A început Tudose, cu acea greșeală din primele minute, atunci când dominam jocul și ratam ocazie după ocazie. O naivitate în apărare a dat un semnal de dezechilibru al echipei. Am dominat, dar nu am știut să gestionăm jocul. Sumtem prea naivi în anumite faze, ratăm foarte mult. Îi felicit pe cei de la Dinamo pentru victorie, deși cred eu că a fost una nemeritată. Trebuie să-i felicit, pentru că au luptat pentru ea și merită aprecieri. Sunt de părere că echipa superioară net în seara asta a fost Petrolul! I-am trezit din somnul în care erau căzuți. A vrut Tudose (n.r. – a fost Bucșa) să facă un dribiling, acolo, la mijlocul terenului. Așa, le-am dat încredere că pot întoarce rezultatul și pot câștiga la Ploiești, după ce în prima repriză n-au avut nicio ocazie. Trebuie să acceptăm și aceste greșeli individuale, care se repetă la fiecare meci. Dinamo se bate la titlu. Are echipă bună și un antrenor bun. Cred că se vor bate la titlu. Eu o să mă chinui în continuare. Nu abandonez corabia. Promisiunile sunt mari pentru iarnă și trebuie să fiu atent în ceea ce fac. Vor fi aduși jucătorii pe care îi vreau eu. Vor fi și plecări. Dacă jocul are o organizare bună și pierzi numai pe greșeli individuale, atunci trebuie să te gândești că undeva e un scurtcircuit, care nu e propice pentru echipa asta. Trebuie revăzut care au fost greșelile de transferuri din vară. Au fost aduși foarte mulți jucători. E bine totuși că se redescoperă jucători. E bine că unii își confirmă valoarea și nu putem să-i acuzăm de nimic, doar de faptul că au ghinion. Mă impresionează Mousaa ce efort face. Chiar dacă are ofertă, trebuie să rămână pe loc, e nevoie de astfel de jucători”.

Apoi, au făcut declarații și doi dintre combatanții de pe teren: „Cum e posibil ca arbitrul-asistent să nu vadă acel fault? Mi-a dat cu piciorul în mână! E rușinos ce-a făcut arbitrul! E clar că m-a lovit! Asta e! Aveam nevoie de un arbitraj bun. Eu eram cu mingea în mâini. Dacă era greșeala mea, eu o recunoșteam. Dar nu a fost cazul! E rușinos, de-a dreptul! Frate, trebuia să dea fault! Noi am făcut un meci foarte bun, am avut mai multe ocazii de gol” (Peterson dos Santos Pecanha); „A fost o victorie muncită, obţinută cu sacrificiu şi pe un teren pe care nu se poate pasa sau construi. Petrolul joacă foarte bine şi nu merită ultimul loc. Pe noi ne interesează că am terminat cu o victorie seria de trei meciuri într-o săptămână. Prima repriză a fost mai slabă, dar nu putem juca mereu bine. Important este că am reuşit să întoarcem rezultatul. Am avut noroc la golul meu, însă mă bucur că a fost unul decisiv” (Dorin Rotariu).

Dar, cea mai interesantă declarație a dat-o, în studioul televiziunii DigiSport, la emisiunea DigiSport Special, un om de fotbal la care nu ne-am fi așteptat să fie atât de obiectiv, dat fiind ultimul post pe care l-a ocupat: „M-am uitat şi eu la meci cu Claudiu (n.r. – Niculescu), m-am uitat la alt televizor, eu am văzut altceva. Am văzut o echipă, Dinamo, care a intrat, în repriza a doua, o dată în careul Petrolului, iar atunci a marcat un gol neregulamentar! O victorie nemeritată, Petrolul a jucat mai bine! La faultul de la gol, Comănescu îşi bate joc de el, dacă aşa arbitrează! Pe mine, maniera în care a văzut faza nu mă deranjează, dar cum a arbitrat tot meciul… Probabil că Dinamo va plăti altădată, dacă nu va mai fi arbitrată de Comănescu sau de Rusandu! Dinamo, în seara asta (n.r. – luni), nu a contat!” (Dinu Gheorghe, alias Vamă, fostul președinte executiv al clubului FC Dinamo București). În altă ordine de idei, sâmbătă, 12 decembrie, de la ora 18.00, pe arena Marin Anastosivici, din Giurgiu, Petrolul va oferi replica liderului la zi al campionatului Ligii 1 Orange, Astra, într-un meci de la care vor lipsi cel puțin trei fotbaliști importanți ai gazdelor: William de Amorim, învoit pentru a se căăsători în țara sa natală, Brazilia, Filipe Teixeira, eliminat de pe teren, la Iași, la meciul contra formației locale, CSMS, în etapa trecută, și Constantin Budescu, accidentat. Va fi acolo un alt joc foarte important, dar de sperat să aibă parte de un arbitraj corect.