Când se recomandă ecografia Doppler şi ce presupune?

Vlad Preda -

Când se recomandă ecografia Doppler şi ce presupune?

 

Ecografia Doppler este o investigaţie care utilizează ultrasunetele pentru a obține imagini ale vaselor de sânge și date despre viteza, direcţia şi volumul fluxului sanguin. Să vedem cui i se adresează această investigaţie şi ce presupune.

Când este indicată ecografia Doppler

Ecografia Doppler se efectuează pentru a diagnostica unele afecţiuni ale vaselor de sânge, la recomandarea medicului. Pacienţii care fac ecografii Doppler sunt de obicei persoane care prezintă factori de risc pentru afecţiunile vasculare sau care au avut rezultate anormale la analize. Investigația este recomandată de obicei pentru:

  • Pacienţi cu un stil de viaţă nesănătos: sedentari, cu diete bogate în grăsimi şi alimente tip fast-food, fumători.
  • Pacienţi obezi.
  • Hipertensivi.
  • Persoane cu diabet zaharat.
  • Persoane cu dislipidemii (nivel ridicat de colesterol în sânge).
  • Persoane ce au suferit anumite traumatisme.
  • Persoane ce au suferit un accident vascular cerebral ischemic.
  • Persoane cu simptome ale anginei pectorale: durere la nivelul pieptului, umărului, gâtului, care apare în timpul efortului şi se ameliorează la repaus.
  • Persoane cu simptome ale bolii arteriale periferice: amorţeală sau senzaţie de arsură bruscă la nivelul membrelor, paralizii.
  • Persoanele cu suflu carotidian.
  • Persoane care au în familie cazuri de accident vascular cerebral sau de boală cardiacă ischemică.
  • Femei însărcinate care prezintă lichid amniotic redus, insuficienţă placentară, făt cu malformaţii cardiace, incompatibilitate de Rh.

 

De asemenea, ecografia Doppler se utilizează şi pentru a verifica eficiența unor tratamente (de exemplu cu anticoagulante), în cazul pacienţilor care suferă de boli ale vaselor de sânge.

 

Mai mult decât atât, procedura este utilă şi în scop terapeutic. Astfel, ecografia Doppler se foloseşte pentru a ghida unele intervenţii, cum sunt cele bazate pe scleroterapie (spre exemplu, sclerozarea varicelor prin injecţii cu substanţe sclerozante care blochează circulaţia sangvină) sau pe cateterizare (procedură care presupune introducerea unor tuburi subţiri în vasele de sânge).

Cum se efectuează o ecografie Doppler

În primul rând, este important de ştiut că ecografia Doppler se efectuează ţintit, nu la nivelul întregului corp. Se urmăreşte o porţiune a corpului care ar putea fi afectată. Investigaţia nu necesită o pregătire specială şi se aseamănă cu ecografia clasică.

 

Pacientul stă întins pe masa ecografică, în timp ce medicul deplasează un dispozitiv numit sondă ecografică de-a lungul pielii, pe zona care va fi investigată. Cu ajutorul ultrasunetelor, sonda înregistrează fluxul sangvin – direcţia, viteza şi volumul sângelui. Sonda împreună cu gelul cu care se utilizează fac posibilă captarea imaginilor de la nivelul vaselor de sânge şi proiectarea lor pe ecranul ecografic. 

 

Durata procedurii este de 15-60 de minute, în funcţie de zona care se investighează şi de numărul măsurătorilor. Ecografia Doppler nu prezintă riscuri şi nu este dureroasă. Investigaţia este disponibilă în multe clinici, astfel încât poți efectua o ecografie Doppler în Bucureşti sau în alte orașe, unde există aparate speciale pentru această procedură.

De ce este importantă ecografia Doppler

Ecografia Doppler este foarte utilă pentru un diagnostic şi un tratament corect. Procedura poate depista plăci ateromatoase (depuneri de grăsimi pe pereţii vaselor de sânge) sau trombi (cheaguri de sânge) care afectează circulaţia şi cresc riscul de infarct miocardic acut, accident vascular cerebral şi cangrenă a membrelor (întreruperea circulaţiei are ca rezultat moartea ţesutului afectat)..

 

Această investigaţie este importantă în mai multe ramuri medicale: neurologie, cardiologie, chirurgie, oftalmologie sau obstetrică. Investigaţia se poate utiliza şi pentru cercetarea fluxului de sânge la nivel cranian, prin vizualizarea vaselor de la nivelul gâtului, care duc sânge spre creier (arterele carotide şi cele vertebrale).

 

În oftalmologie se poate investiga fluxul de sânge de la nivelul retinei. În obstetrică se pot afla cauzele pentru care substanţele nutritive şi oxigenul nu ajung la făt – de exemplu, din cauza vaselor blocate. În neurologie ecografia Doppler transcraniană este utilă pentru depistarea leziunilor cerebrale şi altor afecţiuni de la acest nivel.

 

Aşadar, ecografia Doppler este o investigaţie non-invazivă de mare importanţă în practica medicală.