Când toamna dă spre iarnă, Petrolul recurge la antrenori sexagenari! Anul trecut, Mulțescu, acum – Stoichiță

Dragos Trestioreanu -

Când toamna dă spre iarnă, Petrolul recurge la antrenori sexagenari! Anul trecut, Mulțescu, acum – Stoichiță

După o mai lungă perioadă în care antrenorii Petrolului au avut legături cu… Dinamo, fie ca jucători, fie ca tehnicieni, de data aceasta s-a trecut – potrivit www.gsp.ro – la unul cu trecut stelist! Siteul Gazetei sporturilor titrează, în front, că Mihai Stoichiță (foto; www.gsp.ro), liber de angajament de ceva vreme, a acceptat oferta patronatului găzarilor și va conduce joi, 29 octombrie 2015, primul antrenament avându-i sub comandă pe „lupi”. Conform declarației sale, lui Stoichiță îi plac„provocările, iar asta (n.r. – Petrolul) este una deosebită. Tradiția Petrolului și entuziasmul publicului m-au determinat să merg acolo (n.r. – la Ploiești).

Dacă, imediat după renunțarea lui Eusebiu Tudor la conducerea tehnică a echipei lui Laurențiu Marinescu și compania, s-a vorbit despre trei antrenori mai tineri, Daniel Oprița, Claudiu Niculescu și Ionel Ganea, alesul a fost până la urmă Mihai Stoichiță (61 de ani). În 2014, cam pe aceeași vreme, odată cu demiterea altui tehnician mai puțin vârstnic, Răzvan Lucescu, s-a optat tot pentru unul cu o bogată experiență în fotbalul autohton, Gheorghe Mulțescu (63 de ani). De parcă, atunci când toamna dă spre iarnă, musai să fie instalat la Petrolul un sexagenar!

Ca fotbalist, Stoichiță nu a îmbrăcat niciodată echipamentul Stelei, însă, ca antrenor, a bifat nu mai puțin de patru mandate – cele mai multe din cariera sa – pe banca tehnică a clubului cu sediul, pe-atunci, în bulevardul Ghencea. De altfel, ca invitat în studiourile diverselor televiziuni de sport, actualul șef al staff-ului tehnic al Petrolului era întrebat îndeosebi despre formația pe care o condusese de atâtea ori. Perceput un fel de manta de vreme rea pentru Steaua, Gigi Becali solicitându-l în diverse momente mai delicate, Mihai Stoichiță a avut și performanțe cu care s-a putut lăuda, acolo. Însă, Steaua din perioada de vârf a lui ca tehnician în „Ghencea” nu are nicio legătură cu tot ceea ce se întâmplă acum la Petrolul.

Comentând motivele pentru care a acceptat propunerea actuală a conducerii găzarilor, se observă lesne că nu prea are idee de situația din prezent, măcar în ceea ce privește suporterii. Tradiție există, într-adevăr, pentru că nu i-o poate anula nimeni clubului găzarilor, dar entuziasmul fanilor a dispărut încet-încet. Ca și numărul celor care mai vin pe frumoasa arenă Ilie Oană, la meciuri. Deocamdată, Mihai Stoichiță a luat contact cu lotul – sau mai bine zis o parte din el – la Timișoara, acolo unde, marți seară, a vizionat, din tribună, partida Petrolului, din optimile Cupei României-Timișoreana, cu ACS Poli. Cu suporterii – câți or veni la meciul contra trupei CSMS Iași – se va întâlni sâmbătă, de la ora 20.30, și se va lămuri exact cum mai stă chestiunea cu entuziasmul lor.

Chiar dacă siteul oficial al clubului „galben-albaștrilor” nu a confirmat încă informația publicată de cel al Gazetei sporturilor, știrea potrivit căreia Stoichiță este noul antrenor al Petrolului este absolut veridică, nu întâmplător însuși acesta confirmând numirea sa pe banca „găzarilor”. Interesant este că Stoichiță va lucra, acum, cu mai mulți fotbaliști având Dinamo în CV, dar se poate să nu fie vreun impediment pentru el, întrucât a antrenat-o și pe echipa din Șoseaua Ștefan cel Mare. Este de așteptat ca vineri cel târziu, dacă nu cumva chiar joi, Mihai Stoichiță să fie prezentat oficial ca antrenor al Petrolului, ai cărei echipieri îi va conduce, din spațiul tehnic, în disputa cu cei ai italianului Nicolo Napoli, un fost tehnician al Astrei Ploiești, așa cum a fost și nou-înscăunatul de pe „Ilie Oană”. Rămâne de văzut pe ce perioadă de timp s-a semnat contractul și ce obiectiv i-a fost fixat lui Stoichiță, un tehnician odată la modă, dar și perceput, într-un anumit interval de timp, drept unul dintre antrenorii preferați ai „Cooperativei”. Sau, cel puțin, așa se vehicula prin mediile fotbalistice.