De ce, în anul centenarului Petrolului, „lupii” au terminat la doi pași de baraj, în SuperLigă, iar Corvinul celor șapte ex-găzari, fără drept de promovare la cel dintâi nivel, au cucerit Cupa României, în dauna Oțelului!

Dragos Trestioreanu -

De ce, în anul centenarului Petrolului, „lupii” au terminat la doi pași de baraj, în SuperLigă, iar Corvinul celor șapte ex-găzari, fără drept de promovare la cel dintâi nivel, au cucerit Cupa României, în dauna Oțelului!

Duminica trecută, în faptul nopții, aflată aproape de jumătatea anului centenarului existenței sale în sportul rege autohton, FC Petrolul Ploiești termina pe scut ultimul meci din sezon. Mai exact, cu un eșec, 0-2 la Iași, în compania CSM Politehnica, și încheia ediția 2023-2024 a campionatului SuperLigii pe poziția a XI-a, cu trei mai jos decât în cel precedent, din același eșalon. După numai trei zile, tot în prime-time, la Sibiu, o divizionară secundă, Corvinul Hunedoara, având șapte ex-petroliști în componență, antrenorul principal și șase jucători, răsturna fantastic calculele hârtiei și cucerea, după executarea loviturilor de departajare, scor: 5-4 (1-1; 2-2; 2-2, ulterior prelungirilor), Cupa României. Un trofeu adjudecat ultima oară de „lupi” în urmă cu 11 ani, pe „Arena Națională”, în fața unei viitoare cvintuple campioane consecutive, CFR Cluj. De unde așa o diferență între Petrolul și Corvinul voi încerca să explic în rândurile de mai jos.

FC Petrolul a avut un campionat, abia încheiat, mai degrabă fluctuant. Iar așa ceva atât în sezonul regular, cât și în play-out. A bifat când serii de victorii, care au făcut-o să cocheteze, de câteva ori, cu zona de play-off, dar a și suferit unele de înfrângeri, nouă la finele sezonului regular, locul 10, respectiv patru, la capătul play-out-ului, o poziție mai jos în ierarhie, 11 adică. Jocul prestat nu l-a uitat, sunt convins, nimeni, atât cei cu sufletul alături de „lupi”, cât și cei neutri: adesea tern, lipsit de sare și piper. Cauzele au fost intuite mai mult sau mai puțin, dar le voi rezerva un alt text, cât de curând. În schimb, Corvinul, chiar dacă fără drept de promovare, din cauza unei organizări administrative neacceptate de către FRF, a fost mereu pe sus, în ierarhie, și în prima fază a competiției, și în cea de-a doua. Bref, a tratat-o cu maximă seriozitate, prevăzând-o – în pofida retrogradării din SuperLigă a unor echipe cu pretenții, FC Voluntari și FCU Craiova – drept principala candidată la accederea în cel dintâi eșalon, vara viitoare.

Găzarii au avut un lot bun, neîmpărtășind absolut deloc opinia acelora care, întristați de locul final, îl leagă de valoarea jucătorilor. Nu are nimic una cu alta. Petrolul a avut o componență, știu ce spun și spun ce știu, mai bună decât UTA Arad, Oțelul Galați, FC Hermannstadt Sibiu și Universitatea Cluj. Mai precis, echipe clasate mai sus, în ordine descrescătoare, pe 1, 2, 3, și respectiv, 4, la sfârșitul play-out-ului, sau – per total – pe 7, 8, 9, respectiv 10. Prin ce s-au impus cele de mai sus, până la urmă? Au fost ECHIPE, ci nu individualități! Asta chiar dacă la Petrolul s-a bătut mereu monedă pe forța grupului. Cu atâtea frământări, asupra cărora voi (re)veni, nu putea fi vorba niciodată de afirmația de mai sus! ECHIPĂ a fost și Corvinul, ex-jucători și de Liga 1 punându-se cu totul și cu totul în slujba acesteia, întotdeauna atrași, trup și suflet, de strategia unui antrenor încă tânăr. Unul care calcă cu pași apăsați pe scara în urcare a adevăratelor performanțe. Continuitatea acestuia pe bancă a fost, în fapt, cartea câștigătoarea a clubului hunedorean. Asta în vreme ce, ca o paranteză, la Ploiești, Petrolul a avut trei terhnicieni într-un sezon: Florin Pârvu, cel mai mult ca timp, Florin Stângă și, respectiv, Balint László, ultimii doi mult mai puțin.

Corvinul, ca și adversara sa din finala Cupei României, Oțelul Galați, au mers pe mâna unui singur agent de jucători, sau intermediar cum se numește acum. Ideile fotbalistice în privința genului de fotbaliști ale acestora au condus la o uniformizare perfectă aproape a efectivului, grăbind astfel omogenizarea echipei de bază. Ardelenii au optat asupra unui fost echipier al lor, și el jucător, în sezonul 2011-2012, al găzarilor ploieșteni, Bogdan Apostu, asistat de către un alt ex-component al Corvinului, Decebal Gheară. „Oțelarii” au marșat pe un fost fotbalist african trecut pe la câteva trupe de prim eșalon din România, Salif Nogo. Cel care este un adevărat model de seriozitate și competență, într-o lume (cam) străvezie a soccer-ului autohton. Ambii au avut succese; unul a contribuit la adjudecarea incredibilă a Cupei României – înainte de startul finalei am crezut că prim-divizionara era marea favorită -, iar al doilea se poate lăuda cu fotbaliști, care, chiar dacă au pierdut șansa de a juca în preliminariile Europa League, se pot lupta pentru cele ale Conference League, după baraj. La FC Petrolul, subiectul de față a fost tabu, neștiind astfel cine cu cine a lucrat, numai numele finlandezului Jonne Lindblom, intermediarul lui Tommi Jyry, răsuflând norocos pentru autorul acestor rânduri. Restul? Top secret!

Formulele de echipă ale Petrolului și Corvinului nu au suferit modificări mari, de la o etapă la alta, ci dimpotrivă. Antrenorii au optat cvasi-întotdeauna pentru același nucleu, cu sublinierea că, deși ai „lupilor” au beneficiat de o „bancă” mult mai bună, performanța finală a fost net superioară în favoarea divizionarei secunde. Una reușită la mare distanță de predecesoarea de la același nivel! La Petrolul, atât în interior, dar și în exterior, s-a exteriorizat 100% numai ideea că bugetul sărăcăcios ar fi fost cauza unor rezultate nedorite – mai ales în motivantul an centena – și, în fapt, neconforme așteptărilor inițiale. Desigur, nemaivorbind de ratarea obiectivului autoimpus de conducerea clubului, locurile 7-9 și calificare în cupele europene, precizat și în titlul proiectului adjudecat, de altfel, la Consiliul Județean Prahova. Raportat la nivelul bugetelor, fără a ști care este cel al ploieștenilor, respectiv al hunedorenilor, refuz să îmi închipui că acela al unei divizionare secunde ar putea să-l depășească pe al unei grupări de SuperLigă. Nu ar avea cum, sincer! Iar dacă da, atunci ar fi jenant de-a dreptul pentru conducătorii actuali ai clubului găzarilor, cu precădere în an centenar, cel la care tot revin!

Și-acum, haideți să vedem ce nume a avut FC Petrolul și care de ex-jucători ai „lupilor” a beneficiat Corvinul. Petrolul – cu trei foști internaționali de seniori, Grozav, Papp și Hanca, niciunul dintre ei ploieștean, și șase de tineret-juniori, Țicu, Radu, Ișfan, Bratu, Musi, Răducan, mai fiind convocați, fără a și debuta, portarii Jercălău și Bălbărău. Radu, Ișfan și Musi au fost împrumutați, pe diferite termene temporale, iar localnici sunt numai Țicu, până de curând căpitanul echipei, și Bratu. În plus, au mai existat și străini de valoare, precum Zima, Doua, Meijers, Huja, Seto, Diomandé, Jyry, Irobiso și, chiar, Berisha, autorul unor goluri importante. Unii, chiar internaționali ai țărilor lor de baștină. Deci, este clar că, per ansamblu, cu toții superiori valoric și drept cotă, vezi și www.transfermarkt.de, celor din lotul ardelenilor. În pofida acestei realități de necontestat, Lică, Manolache, fotbalistul numărul unu al finalei în opinia mea, Velisar, Coman, Chindriș, Adrian Nicolae și antrenorul principal Florin Maxim termină sezonul pe plus față de cei ai Petrolului! Pe mult plus, dacă îmi este permis să scriu astfel! Totul se rezumă la ambiție sau determinare, după cum vreți să-i ziceți, la grup – aici, da, se poate vorbi fără teama de a greși, de grup – și la voința de a reuși. Nu cum încearcă unii să minimalizeze – deh, strugurii sunt acri! –  marele succes, folosindu-se de clișeul la bășcălie cum că „și-au dorit mai mult victoria”.

Nota bene, a nu se înțelege că pledoaria pro domo în favoarea marelui succes al Corvinului ar coincide neapărat cu ideea că, avându-i în lot, și în continuare, pe Lică, Manolache, cel aflat în foarte mare progres, Velisar, Coman, care a semnat, deja, cu Sepsi, deși s-a scris că era dorit să revină la FC Petrolul, Chindriș și Adi Nicolae, echipa ploieșteană s-ar fi bătut la titlu sau ar fi câștigat Cupa României. Nici pe departe acest gând; una fiind una, iar alta, alta! Scopul pledoariei a fost însă foarte simplu, totuși: DACĂ TOTUL E FĂCUT CA LA CARTE, (CHIAR ȘI) MUNȚII SE POT MUTA DIN LOC! De luat aminte…

Foto: www.fcpetrolul.ro (Denis GROSU), www.gsp.ro, arhivă personală Viorel Ștefan Lică și Facebook cont personal Jonne Lindblom 

❗️De pe 2 și până pe 11 august, 1️⃣8️⃣ echipe naționale, printre care și cea a României, se vor întrece la Ploiești și…

Publicată de Federatia Romana de Baschet pe Luni, 29 iulie 2024