VAR-ul nu a mai ținut cu Petrolul și i-a pus nemeritat balonul pe… var Sibiului! „Lupii” au terminat meciurile de acasă așa cum le-au început: eșecuri la același scor, 0-1, însă în urma unor penaltiuri de neacordat!

Dragos Trestioreanu -

VAR-ul nu a mai ținut cu Petrolul și i-a pus nemeritat balonul pe… var Sibiului! „Lupii” au terminat meciurile de acasă așa cum le-au început: eșecuri la același scor, 0-1, însă în urma unor penaltiuri de neacordat!

Pe 18 iulie 2022, proaspătă promovată în SuperLigă, echipa fanion a Ploieștilor și a Prahovei, FC Petrolul, debuta în actuala ediție de campionat, în fața unei echipe grele – FC Voluntari. „Lupii” au deschis scorul atunci, prin Lucian Dumitriu, în prima repriză, dar – chemat din camera VAR să revadă faza pe monitor – arbitrul George Găman a decis anularea reușitei, pe motiv că unul dintre coechipierii mijlocașului, aflat în poziție de ofsaid, i-ar fi obturat vederea viitorului portar al lui AC Torino, ex-astristul Mihai Maximilian Popa. La ultima fază a jocului, același Găman a văzut o infracțiune, în careu, a lui Gabriel Tamaș și a pus, așa cum se zice în folclorul fotbalistic, mingea pe var, fostul echipier al Chindiei, Daniel Florea, transformând – în minutul 90+2, penaltiul ce a părut totuși de neacordat. Dar, jucase o echipă ce trecuse prin play-off-ul Ligii 1 cu o – repet – nou-promovată! La ultimul meci de pe teren propriu, sâmbătă, 13 mai, zi cu adevărat de ghinion, FC Petrolul a pierdut din nou și tot după o lovitură de la „11 metri” de neacordat! Însă, centralul ilfovean Ionuț Coza, spre deosebire de conjudețeanul său Sorin Costreie, în meciul Petrolului de la… FC Voluntari, din play-out, nu a dorit – ori nu a fost rugat!?! – să consulte imaginile oferite de către tehnicianul VAR. Costreie, în schimb, nu a mai prididit vizionându-le pe cele de la meciul de pe arena Anghel Iordănescu și s-a terminat 2-2. Ieri însă, la Ploiești, a fost 0-1!

Meciul de pe arena Ilie Oană, a cărui lovitură de începere onorifică a fost dată de fostul mare petrolist Cristian Zmoleanu, unchiul juniorului Albert Dima, a fost decis de o viciere de rezultat flagrantă, fiind limpede. O eroare de care a beneficiat Hermannstadt Sibiu, deoarece – după ce a bâlbâit o minge în fața suprafeței de pedeapsă – Seto Takayuki a fost faultat din spate, clar, de Silviu Balaure, mingea ajungând apoi la Alexandru Oroian pe stânga. Șutul acestuia din urmă, în cross, a ocolit bara verticală din stânga lui Octavian Vâlceanu, însă, într-adevăr, imprudent, Seniko Doua l-a doborât, ulterior, în careu, pe sibian, Coza arătând pe loc punctul cu var. Era de așteptat ca din camera VAR centralul să fi fost chemat să vizioneze faza care a precedat acordarea loviturii de la „11 metri”, dar nici vorbă!!! Și astfel, Daniel Paraschiv – fost pe lista Petrolului, reamintesc, în eșalonul secund, un atacant care, pe unde a prins echipa ploieșteană, i-a tot dat goluri! – a transformat lejer și avea să stabilească și rezultatul final, încă din minutul 61! Nedrept, fără discuție, din motivul arătat mai sus!

Altfel, Petrolul și Hermannstadt au oferit, aproape ca întotdeauna în acest sezon, fotbal cu pipeta, prima repriză fiind o invitație numai bună la somn. Asta sub soarele plăcut, care i-a mângâiat pe cei peste 6.500 de martori ai partidei fără sare și piper. I-a trezit, mai întâi, pe adormiți același Paraschiv (27), cel care s-a… trezit la gât cu balonul centrat din dreapta de un alt ex-astrist, Mihai Butean, golgheterul trimițându-l însă în bara exterioară din dreapta lui Vâlceanu. În minutul 40, Gheorghe Grozav i-a trezit din nou, după o preluare și o cursă scurtă încheiată cu un șut pe care croatul dintre buturile ardelenilor, Karlo Letica, l-a respins cu dificultate. Era momentul în care s-a consemnat și cel dintâi șut cadrat al ploieștenilor, din meci! Acesta-i Gicu Grozav: „doarme” pe bucăți mari din fiecare meci, dar când se… trezește are mereu câte o sclipire! Probabil că din acest motiv este și unul dintre fotbaliștii cu multe minute bifate la Petrolul, în acest sezon. Totodată, însă, e și principalul marcator al trupei găzarilor!

Repriza secundă a fost un pic mai agitată, a venit și golul nemeritat al Hermannstadtului, s-au văzut și un călcâi frumos al lui Seto, finalizat moale de Christian Irobiso, cel în scădere de formă, dar și un șut al lui Paul Papp, ajuns… vârf de atac, în prelungirile confruntării, driblingul său frumos, la 17 metri, nefiind urmat și de o finalizare pe măsură. Și astfel, s-a terminat un joc pe care nu cred că fanii Petrolului l-ar mai vrea reeditat, desigur, în campionatul următor! Surprinzător acest eșec, câtă vreme Florin Pârvu a avut parte – cu excepția lui Félix Mathaus și Constantin Budescu care au lipsit din lot, primul fiind accidentat, al doilea, în urma unei decizii tehnice – de cel mai bun „11”. Unul totuși din care, cu îngăduință, au meritat notă de trecere numai Jair Tavares da Silva și Bart Adrianus Johannes Meijers, deziluzie fiind Jefferson Nogueira Junior, de data aceasta. Doua a făcut, până acum, și bune la Petrolul, vezi golurile care au adus echipei sale patru puncte, dar și rele – cele primite de la Chindia Târgoviște și ieri, de la Hermannstadt. Astfel că, dintre cele patru adjudecate, s-au scăzut trei, din meciul pierdut cu sibienii. Ismaël Diomande a fost introdus din nou târziu, chiar dacă a jucat mai mult decât altădată, dar nici cât să arate ceva concret. Însă, despre jocul cu trupa lui Marius Măldărășanu mai este de comentat, fără îndoială. Și o voi mai face…

Foto: www.fcpetrolul.ro (Răzvan PĂSĂRICĂ)