Căpitan nou, un alt Petrolul, joc foarte bun, victorie la scor! După un debut tare de meci, CSM Reșița… nu a știut ce a lovit-o ca din senin!

Dragos Trestioreanu -

Căpitan nou, un alt Petrolul, joc foarte bun, victorie la scor! După un debut tare de meci, CSM Reșița… nu a știut ce a lovit-o ca din senin!

După ce a pornit cu stângul pe banca Petrolului, atât în primul meci amical, cât și în cel oficial, ambele disputate pe arena Ilie Oană, am fost foarte curios ce va schimba, la partida de la CSM Reșița, mai noul antrenor principal al „lupilor”, Viorel Moldovan. Auzisem că ultimul sosit, Nir Lax, putea intra chiar titular, dar credeam că ar fi fost prea puțin numai o singură noutate. Lax a intrat în primul „11”, într-adevăr, dar tehnicianul ploieștenilor nu a mai făcut mai mult de alte două modificări. A renunțat la o improvizație din partida pierdută cu Farul, retrăgându-l pe Meijers pe postul său de bază, cel de fundaș central, trimițându-l pe Răuță, astfel, pe bancă, și schimbându-l pe unul dintre jucătorii „Under” din meciul de la Ploiești, defensivul Enache, cu ofensivul Bratu.

În rest, cu același Avram în poartă, cel care avea să le dea o „palmă” criticilor acizi ai săi de la confruntarea de debut din actuala ediție de campionat a Ligii a II-a, cu același Mendoza pe flancul drept al apărării, cu același Manolache, în centrul defensivei, pe stânga, cu același Țicu, în lateral stânga, „pe spate”, cu aceiași Ekollo, Roigé Rodríguez și Vajushi, de la stânga la dreapta în spatele aceluiași Balint. Și, reamintesc, cu Lax în fața apărării – dar ca mijlocaș „box to box” care a impresionat destul, de la bun început, semn că al său clip nu a fost unul de acum… cinci ani – și cu Bratu pe dreapta cvartetului ofensiv. Și, în sfârșit, un meci la superlativ pentru Petrolul! O formulă care s-a pus totuși mai greu pe „picioare”, debutul de joc fiind apanajul Reșiței. încurajată din înaltul arenei, dar din afara acesteia, deasupra tribunei a II-a, de către un grup din „Guardia Ultra”, activ și cu arsenalul galeriilor în dotare, spectacolul cu fumigenele roșii și albe atrăgând atenția… telespectatorilor, duelul desfășurându-se fără spectatori!

Încet-încet, lui Moldovan i-a ieșit pasiența, balonul circulând tot mai bine, iar „bomba” unui Mario în formă, scoasă greu de Cobrea, a dat semnalul iureșului Petrolului! Însă, cum scriam mai sus, asta numai după ce Avram salvase un șut dintr-o poziție incomodă a lui Ene, refuzându-le astfel „roș-negrilor” lui Alex Pelici, cei cu o pauză competițională mai lungă, doza de oxigen necesară pentru a ține domol… focul Petrolului. L-au mai ajutat și unele lufturi ale adversarilor, din suprafața de pedeapsă a echipei lui, dar și jocul mai bun al olandezului și al… fostului căpitan, în centrul defensivei. O altă schimbare, de care nu am uitat, făcută de „Moldo-Gol” a fost cea a trecerii banderolei de pe brațul junelui Manolache pe cel al unui fotbalist din metropola Barcei, Pol Roigé Rodríguez. Cel din urmă, cu un assist, la reușita de 3-0 a mereu încântătorului Vajushi (50), și în special cu o cursă de senzație, de la golul de 4-0 al său (52), și-a onorat pe deplin noua postură. Ca și, de altfel, un alt fotbalist care a punctat acum, oficial, pentru prima dată în echipamentul „lupilor”, Ekollo (36). E drept că africanul a fost… ajutat și de intervenția greșită a lui Cobrea, cel care și-a trimis mingea printre picioare și a mai oprit-o abia după ce trecuse destul de linia porții!

A fost o deschidere a scorului, repet, cu destul noroc, la centrarea de manual a albanezului și demarcarea inteligentă a mijlocașului de culoare. A venit însă, după cinci minute, golul superb al lui Bratu (41), la capătul unei acțiuni purtate de Lax și Mendoza și finalizată inteligent de foarte tânărul fotbalist al Petrolului. Din patru goluri, trei au fost bifate de către străini, cei care au fost șase pe gazon de la început și patru pe bancă, nouă fiind prezenți în joc, de-a lungul partidei! După eșecul neașteptat din prima etapă, succesul clar venit imediat dă speranțe că sezonul acesta va fi altceva pentru ploieșteni. Dar este mai bine ca suporterii să nu se îmbete cu apă rece. Totuși, nu trebuie nici ignorate semnele bune oferite inclusiv de unii criticați după confruntarea precedentă, aici incluzându-l și pe… autointitulatul „Mascul Alfa”. Cu 5-2 golaveraj, 3 puncte și 0 în ierarhia adevărului, Petrolul chiar dacă a pierdut startul nu pierde și trena. Altfel, după ce Avram – alt răspuns clar dat „haterilor”! – a apărat penaltiul executat de Astafei, la 0-4, în urma unul fault discret – în interiorul careului mare, mult lateral stânga – al lui Mendoza asupra lui Laurențiu Buș, cred că, adăugând și bara lui Ekollo din repriza a doua, de un… 8-2 final, în favoarea petroliștilor, nu s-ar fi mirat deloc nimeni!

Îmbucurător a fost că golurile de 1-0, 2-0 și 3-0 au venit ulterior unor faze frumos lucrate, ci nu fixe. Al patrulea, după ce noul căpitan al trupei găzarilor i-a furat balonul omologului advers, aflat în jumătatea de teren a oaspeților, a alergat, apoi, pe centru, cu trei adversari în spate, l-a driblat pe portar și l-a evitat pe unul dintre fundașii centrali adverși, care se aruncase în disperare de cauză, a fost cireașa de pe tort. Foarte-foarte frumos gol! Evoluția din Banat a Petrolului trebuie însă confirmată fidel în fața următoarei oponente tot din aceeași zonă a țării, Ripensia Timișoara, marți, 15 septembrie, din nou de la ora 19.30 și tot pe „Ilie Oană”.

CSM REȘIȚA: Cobrea 5 – C. Lungu 5 (88 – Szijj), Dudea 5, Dumitraș 5, Ad. Ilie 5.5 (46 – Vădrariu 5) – Danci 6, Breșneni (cpt) 5 (76 – Matulevicius 5) – Chera 5.5 (67 – Dat 5), Astafei 5, L. Buș 7 – Ene 6.5 (46 – Rașoveanu 5.5). Colectiv tehnic: Alexandru Pelici (antrenor principal), Călin Mada și Călin Cheregi (antrenori secunzi), Valentin Boșca (antrenor al portarilor).

FC PETROLUL: Avram 8.5 – Mendoza 7, Meijers 7, Manolache 7, Țicu 7.5 (85 – Poelmans) – Lax 7.5 (58 – Saim Tudor 7) – Bratu 8.5 (66 – Enache 6.5), Ekollo 8, Roigé Rodríguez (cpt) 9, Vajushi 8.5 (85 – Levi) – Balint 7 (85 – Diarra). Colectiv tehnic: Viorel Moldovan (antrenor principal), Francisc Dican (antrenor secund), Cătălin Grigore (antrenor al portarilor), Stelian Isac (preparator fizic).

Au arbitrat: Florin Ovidiu Mazilu 7 (Satu Mare) – Doru Claudiu Lucaciu 7 (Cluj) și Ionuț Marius Bobe 7 (Videle).

Arbitru de rezervă: Andrei Lucian Țiții (Sibiu).

Observatori:Romeo Malac, pentru joc, și Iulian Spătaru (ambii din Timișoara), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: Dumitraș (54), Dudea (61), Ekollo (79).

Foto: www.fcpetrolul.ro (www.sportpictures.eu – Răzvan PĂSĂRICĂ).