FC Petrolul – meci modest peste poate, la revenirea pe teren a unui Țicu… „cu de toate”. Botoșanii, o surpriză plăcută. Dar, vezi clișeul fotbalului autohton: importante sunt „cele trei puncte”, câștigate de „lupi”!

Dragos Trestioreanu -

FC Petrolul – meci modest peste poate, la revenirea pe teren a unui Țicu… „cu de toate”. Botoșanii, o surpriză plăcută. Dar, vezi clișeul fotbalului autohton: importante sunt „cele trei puncte”, câștigate de „lupi”!

Pentru FC Petrolul, în acest sezon al SuperLigii, au fost meciuri și… meciuri. Meciuri în care a jucat bine, dar a fost arbitrată prost. Dar și meciuri în care nu a jucat bine, dar a fost arbitrată cum îi trebuia, pe șleau. Aseară, pe „Ilie Oană”, o primă repriză a părut pentru Grozav una de meci… amical, cu atâta nonșalanță a irosit ocazii după ocazii mari de gol. Însă, a fost și una în care MVP-ul altor partide, Jair, a arătat o discreție maximă, pe dreptunghiul verde. Se putea astfel spune cu mâna pe inimă, dar și foarte elegant, per ansamblu, că Petrolul a făcut un mitan modest. Alții, mai iute la mânie, sau, mă rog, mult prea nerăbdători, pomeneau chiar despre o repriză slabă a favoriților. Favoriți care s-au scos, ca aproape de regulă, în partea a doua a jocului. Aproape imediat la reluare au venit, într-un interval de numai trei minute (52-55), două goluri ce-au purtat – de ce nu? – și amprenta mult invocatei zeițe Fortuna. Cea care a fost alături de „lupi” și din minutul 82 până în 90+7, atunci când centralul oltean Viorel Flueran a… fluierat pentru ultima oară. În meciul de ieri, evident, căci altfel…!

Fără Meijers și Dumitriu, suspendați o etapă și vizibili astfel la lojă, dar cu Țicu și banderola lui, repusă-i pe braț, revenit pe teren, după cum am scris în avancronica confruntării cu neașteptat de plăcuta surpriză FC Botoșani, meci din a doua etapă a returului sezonului regular al SuperLigii, antrenorul principal Florin Pârvu i-a așezat iar pe „galbeni” într-un modul la siguranță, 1-3-5-1-1. Apoi, a jonglat cu 1-3-5-2 sau 1-5-4-1. Nu l-a avut pe Dumitriu, dar l-a avut, repet, pe Țicu. Un Țicu – așa scriu, fără teama de a greși – „cu de toate”. S-a apărat, a „urcat”, a centrat, a bătut faze fixe, una fiind aproape chiar să-l surprindă pe Ducan.

Asta în prima repriză, căci în a doua și-a pus și mai mult amprenta pe joc: gol (tot) din fază fixă, șut cu stângul, de la vreo 25 de metri, ușor lateral dreapta, minge „bărbierită” cu tibia de David Gabriel, cel care provocase – sau nu? – faza fixă (foto sus, în text). Și aș mai adăuga încă un suport pentru Țicu – plonjonul „à la Târnovanu”, din meciul pereche cu FCSB, al aceluiași Ducan. Căpitanul a fost înger, mai întâi. Dar, din minutul 81, după un cot depărtat de corp – Țicu fiind aflat însă în cădere, atunci – pus în calea balonului centrat de pe linia de fund de Drolé, putea ajunge și demon. Cum se afla în careul mare, i-a dat ocazia stângaciului Florescu să transforme de la punctul cu var, cu toate că Zima intuise direcția șutului. A fost momentul renunțării Petrolului la a mai periclita poarta adversă și a accepta chiar a unui asediu al Botoșanilor. Un asalt din care ploieștenii au scăpat totuși cu bine, salvând un 2-1 ce-i va menține 99,99% pe treapta a șasea a zonei de play-off, și după runda cu numărul 17. Un scor care a fost contestat de moldoveni pentru decizia inițială de la primul gol a lui Flueran, care i-ar fi recunoscut lui David Gabriel că a greșit, însă!!!

În afara reușitei fundașului stânga al Petrolului, s-a mai consemnat încă una, a lui Grozav, care a avut o reluare norocoasă, balonul atingând pământul și sărind apoi în poartă, sub ochii derutatului Mutombo. Dar, după ce ardeleanul primise obiectul de joc ca un cadou de la Ducan, speriat ca mingea să nu ajungă la Jair. A ajuns la Gicu, fiind și culmea să rateze și cu poarta goală! Apropo de Mutombo și de Grozav, în afara fazei în care cel dintâi a căzut hodoronc-tronc în iarbă – o fi crezut că Gicu va continua să dea cu piciorul la oportunități de a marca, așa, la infinit? – și GG7 chiar a… ratat atunci, cei doi au mai avut una tare, care s-a terminat din nou cu bine pentru african și echipa acestuia.

Deschis cu o pasă lungă de Jefferson, din propria jumătate, Grozav a țâșnit puțin din fața lui Mutombo, a ajuns în lateral dreapta, a șutat în diagonală, Ducan, aflat într-o zi slabă, a boxat într-o zonă centrală, în care Musi a fost trântit de numărul 3 al oaspeților. Viorel Flueran, ca și la hențul lui Țicu, a arătat pe loc punctul cu var. Grozav a luat balonul, au urmat șicanele uzuale în astfel de situații, dar când tot stadionul abia aștepta transformarea pentru 1-0, era prima repriză atunci, arbitrului i se spune în cască să reia meciul cu o… lovitură liberă indirectă pentru FC Botoșani și să anuleze, implicit, cartonașul galben acordat autorului faultului, mai sus-amintitul Mutombo. Decizie corectă a camerei VAR, a tandemului Andrei Chivulete și Stelian Slabu, mai exact, cel din urmă, ca asistent, dovedind că e… Bun!

Vinerea viitoare, Petrolul merge la Voluntari și speră să-și mențină invincibilitatea, nerăpusă nici măcar de liderul la zi al SuperLigii, trupa lui Gigi Becali, FCSB. Vor reveni și Meijers, care îl va înlocui pe… Seto, interesantă și chiar inspirată opțiunea lui Pârvu de a-l fixa pe mijlocașul central nipon între Papp și Huja, acolo unde a făcut un meci aproape fără cusur, și Dumitriu, și junele Rădulescu, toți trei absenți ieri. Olandezul va fi sigur titular, dar ceilalți doi anticipez, la cum îl știu pe tehnician, vor sta pe bancă. Țicu a redevenit de neînlocuit, Doua a făcut un meci bun cu Botoșanii, Seto își va găsi probabil loc între Jefferson și Diomandé, doi mijlocași cu bune, având știința jocului, dar și cu rele, vezi destulele pase la adversar, Musi e Musi, nu numai cel mai bun under. Deci, sorry, Lucian din nou pe bancă! Păcat! În față, nu îl văd deloc pe Omrani, care ar părea că abia duce și un sfert de oră, ci tot un vârf fals. Până la cel de meserie bun, bănuiesc că trebuie așteptat anul viitor! E bine însă, altfel, că Florin își obișnuiește unii dintre jucători pe mai multe posturi, cazul lui Dumitriu, iar de aseară, și al lui Seto. Este un câștig important. Astfel încât, să așteptăm și, apoi, să vedem cu ce alte găselnițe va veni Pârvu și la doi pași, să zic așa, de Ploiești!

Foto: www.fcpetrolul.ro (www.sportpictures.eu, Răzvan PĂSĂRICĂ) și www.gsp.ro