Sub auspiciile unui sold-out în „Primvs Derby”, pe arena Ilie Oană, caracterizări ale titularilor și rezervelor Petrolului post-primul sfert al turului sezonului regular. Apar și unele noutăți mai de ultimă oră în tabăra „lupilor”

Dragos Trestioreanu -

Sub auspiciile unui sold-out în „Primvs Derby”, pe arena Ilie Oană, caracterizări ale titularilor și rezervelor Petrolului post-primul sfert al turului sezonului regular. Apar și unele noutăți mai de ultimă oră în tabăra „lupilor”

După bifarea a patru etape din turul sezonului regular al campionatului Ligii 1 de fotbal, ediția 2022-2023, nou-promovata FC Petrolul Ploiești are o victorie, un rezultat de egalitate și două înfrângeri, goalveraj: 2-4, 4 puncte și se află pe locul 11, unul de play-out. Cu mai bine de 48 de ore înaintea „Primvs Derby”, la care diagrama www.entertix.ro arăta deja că s-au vândut toate locurile din arena Ilie Oană, evident că mai puțin cele tampon dintre galeriile de la peluza a II-a, ploieștenii iubitori ai sportului rege au dovedit ceva. Anume că, dacă vremea, ziua și poate chiar și ora de start de la derbiul contra Rapidului le convine, atunci își pot dovedit atașamentul maxim față de culorile galben-albastre. Aproape 15.000 de suporteri ai lui Țicu & Co. vor reprezenta astfel nu al 12-lea jucător, așa cum se spunea odată, ci – ca atmosferă și susținere – al 20-lea! Trupa lui Adi Mutu este pe val, conduce ex-aequo cu echipa campioană ne-titre, CFR Cluj, plutonul Superligii, diferența fiind făcută numai de golurile în plus marcate de către ardeleni. Rapidul a primit întăriri serioase tocmai de la formația de pe pozițiile 1-2 și încântă acum prin jocul său. Un meci, în consecință, foarte-foarte greu pentru Petrolul, dar niciodată dinainte pierdut! Unul de urmărit cu sufletul la gură de către suporterii pătimași, cei care se pregătesc de super show, îmbrăcați cu toții în galben!

Examenul cel mai dificil de până în prezent pentru antrenorul principal al „lupilor” – Nicolae Constantin trebuind să găsească strategia blocării ofensivei debordante a Rapidului, dar și soluțiile depășirii unei apărări foarte experimentate – este și cloul săptămânii din Superligă. Să vedem la cine a apelat până acum Nae Constantin, fost echipier al bucureștenilor în cariera lui de fotbalist: între buturi, prezențele au fost împărțite în mod egal; primele două confruntări – Avram, iar următoarele două, Vâlceanu, o achiziție făcută mai de curând. Primul a trecut cu bine de debutul lui în Liga 1, golul din penalti marcat de Florea (FC Voluntari) neputându-i-se imputa, desigur, însă a clacat la cea dintâi deplasare, cea de la Arad. Acolo unde a avut pe conștiință deschiderea scorului de către UTA, în meciul pierdut cu 2-0. Decizia tehnicianului? Înlocuirea cu ultimul venit în lot, abia sosit de la FC Voluntari, cu titlul de împrumut. Impresionând la prima apariție în poarta Petrolului, în cealaltă… neavând ce apăra, bucureșteanul a dovedit și că are noroc cu carul. Două penaltiuri, cu Sepsi Sfântu Gheorghe, acasă, și la Mediaș, cu „U”, au fost necadrate de executanții adverși! În condițiile unui 1-3-4-3 ales pentru acest sezon, trioul defensiv Meijers, Tamaș, Huja a crescut de la meci la meci, al doilea bifând și primul gol al găzarilor din Superligă, iar al treilea a oferit assist-ul de la reușita care a adus cea dintâi victorie. În privința cvartetului de la mijlocul terenului, dacă în privința benzii stângi, antamată cu totul și cu totul de căpitanul Țicu, la celelalte trei omul din spațiul tehnic a mai oscilat cu alegerile: Pașov sau Borța, Dumitriu sau Cebotaru, Jair ori Seto. E drept că mijlocașii centrali fac un efort foarte mare și atunci chiar trebuie să fie dozat cu inteligență, schimbările repetate având astfel rostul lor. Și trioul din față este, deocamdată, bătut în cuie, fiind compus din Cioiu, Ivanovski și Grozav, cel din urmă fiind autorul reușitei primului succes.

Mulțumit de opțiunile sale, au fost partide în care Constantin nu a apelat la toate cele cinci schimbări permise de regulament, primul intrat fiind, aproape de regulă, Măzărache. Asta și în absența de până acum a atacantului Irobiso, cu drept de joc obținut mai de curând și nepus chiar la punct cu pregătirea fizică. Și „underul” Bratu i s-a mai alăturat celui titular, Țicu, fiind considerat de către tehnician o schimbare utilă pe parcursul reprizei secunde. În aceeași situație s-a aflat și Tucaliuc, un jucător chiar cu o amprentă mai clară în jocul echipei la care a fost împrumutat, în continuare, de Farul. Bref, 18 fotbaliști a folosit în patru runde, de la începutul campionatului, Nicolae Constantin, alți opt neapărând deloc pe teren, deocamdată. Tocmai pentru a a-i ține în priză pe toți componenții lotului, care să fie capabili, atunci când se va apela și la serviciile lor, de prestații la nivelul titularilor, este continuat un obicei din anul competițional precedent. Mai precis, organizarea de meciuri amicale în timpul săptămâni, în care să fie aliniați jucătorii care nu au evoluat deloc sau mai puțin în campionat. Așa s-a întâmplat și miercuri, 10 august 2022, gazda fiind CSO Plopeni, echipă din Liga 3, iar „11”-le aliniat de Nicolae Constantin a arătat astfel: Moroz – Mathaus, Olaru, Horj – Borța, Cebotaru, Dumitriu, Velisar – Bratu, Irobiso, Manzala. Privind echipa, trebuie aduse câteva precizări: cu acordul arbitrului câmpinean Mihai Amorăriței și al adversarilor de la CSO Plopeni, Cebotaru a fost înlocuit cu Tucaliuc, după ce văzuse un cartonaș roșu, iar Mathaus, Manzala și Irobiso au fost nouăți mai de ultimă oră pe teren. Irobiso este deja legitimat, putând fi, posobil, a fi ales drept rezervă a lui Ivanovski în „Primvs Derby”, situația lui Mathaus încă nu-i făcută public, iar Manzala a venit la probe, evoluând numai 45 de minute contra Plopenilor. Cei trei au avut evoluții bune, ca și Olaru, Borța și Velisar, de altfel. Deși încă nu este sigur că Manzala va fi oprit sau nu, trebuia specificat că are un CV-ul ce arată foarte bine, la nivelul prestației sale de miercuri. Decizia finală în privința fotbalistului congolezo-francez, care valora 2 milioane de euro în 2019 și 1,5 milioane de euro în 2018, o va avea tehnicianul și conducerea la vârf a clubului. Antrenorul principal i-a mai folosit, în mitanul secund, la Plopeni, și pe portarul Avram, plus pe jucătorii de câmp Măzărache, Dragoș Gheorghe (nu a prins niciodată raportul de joc în acest sezon!) și… Cebotaru, revenit pe teren în locul lui Irobiso. Rezultatul final a fost 5-0 (1-0) pentru FC Petrolul, grație golurilor lui Bratu (din penalti), Măzărache („dublă”), Dragoș Gheorghe și Cebotaru, cel din urmă fiind unul cu.. „de toate”!

Foto: www.fcpetrolul.ro