Caravana „Sănătatea vine la tine” ajunge şi în Prahova. Testări medicale gratuite pentru boli de inimă și diabet

Redactia -

Caravana „Sănătatea vine la tine” ajunge şi în Prahova. Testări medicale gratuite pentru boli de inimă și diabet

În perioada aprilie – iunie 2023, peste o mie de persoane din mediul rural vor beneficia de testări medicale gratuite în cadrul celei de-a doua ediții a caravanei „Sănătatea vine la tine”, un proiect al Alianței Pacienților Cronici din România (APCR).

Echipe formate din medici specialiști, medici rezidenți, asistente medicale și elevi la școli postliceale vor merge pe teren pentru a testa, a informa și a educa pacienții despre riscurile complicațiilor diabetului zaharat și ale bolilor cardiovasculare.

Caravana este la a doua ediție și va ajunge în acest an, în perioada 22 aprilie – 18 iunie, în localități din 7 județe: Crișcior – Hunedoara, Gherghița și Starchiojd – Prahova, Ghidigeni – Galați, Sârbii-Măgura – Olt, Holbav – Brașov, Vinderei – Vaslui și Surdila-Greci – Brăila.

Ca noutate față de prima ediție, în acest an caravana va ajunge în trei zile în fiecare localitate, întâi pentru recoltarea de sânge pentru analize, apoi weekendul următor cu echipa care cuprinde medicii de specialitate. În acest fel, pacienții vor avea deja rezultatele de la analizele de sânge atunci când vor fi văzuți de medici.

Cum se situează România

Conform raportului „Health at a Glance: Europe 2022”, România ocupă ultimul loc între țările din Uniunea Europeană în ceea ce privește mortalitatea din cauze tratabile (cauze de deces care pot fi evitate în principal prin intervenții medicale oportune și eficiente, inclusiv prevenirea secundară și tratamentul). De asemenea, speranța de viață în România continuă să fie cu peste zece ani mai mică decât cea din țări precum Spania, Suedia sau Italia.

„Din punctul de vedere al accesului la servicii medicale este ca și cum am trăi în două Românii diferite. Există România oamenilor din orașe, care au spitale, clinici și cabinete medicale de stat sau private aproape de casă, și cea a oamenilor de la sate, care nu au, de multe ori, nici medic de familie în localitate. Pentru aceștia din urmă, prevenția nu există, ei merg la medic doar dacă îi doare ceva și nici atunci nu o fac întotdeauna sau la timp.” spune Cezar Irimia, președintele APCR.

 

O componentă foarte importantă a campaniei, pe lângă testări, o reprezintă informarea și educarea pacienților. De aceea, pacienții vor primi materiale informative despre diabet și bolile cardiovasculare, dar și despre importanța prevenției pentru o viață mai bună.