Care vor fi cele mai căutate joburi în 2020? Top domenii de activitate și skill-uri ”la modă”

Vlad Preda -

Care vor fi cele mai căutate joburi în 2020? Top domenii de activitate și skill-uri ”la modă”

Există mai multe criterii în funcție de care îți poți alege un job. Dacă până acum ți-ai creionat traseul profesional în funcție de pasiunile pe care le ai sau motivat fiind de oportunitățile de dezvoltare, ce ai spune ca, de data aceasta, să ții cont de tendințele din piață? 

 

Optând pentru un job care se numără printre cele mai căutate, îți vei găsi rapid un loc de muncă și, în plus, poți obține câștiguri mai mari. Cum îți sună această idee? Îți spunem în continuare care sunt domeniile ce vor oferi cele mai râvnite joburi în 2020!

Previziuni pe piața muncii: Ce competențe vor căuta angajatorii la candidați?

 

Potrivit cercetărilor, anul 2020 se va remarca printr-o serie de noi indicatori care influențează piața forței de muncă. Dezvoltarea computerelor, tehnologiile new media sau globalizarea schimburilor economice sunt cele mai reprezentative exemple în acest caz. Pe baza lor, specialiștii din cadrul Institutului pentru Viitor au menționat un set de 10 aptitudini ”must-have” pentru activitatea profesională. Iată care sunt acestea:

 

  1. Inteligența socială (Social intelligence): abilitatea de a interacționa și empatiza cu toți ceilalți membrii ai echipei;
  2. Capacitatea de analiză a datelor informatice: abilitatea de a înțelege și prelucra datele informatice disponibile; 
  3. Competențe inter-culturale: în 2020, este necesară abilitatea de a lucra în medii culturale diverse, ca urmare a globalizării economice; 
  4. Dezvoltarea de conținut new media: crearea conținutului adecvat canalelor new media și folosirea acestuia într-un scop persuasiv; 
  5. Multitasking-ul: abilitatea de a înțelege și de a aplica diverse concepte, din arii diferite;
  6. Gândire adaptativă: capacitatea de adaptare la diverse sarcini și orientarea spre soluții. 

 

 • Sense-making: înțelegerea topicului pus în dezbatere, în profunzimea sa

 

 1. Design mindset: presupune înțelegerea sarcinilor și adaptarea proceselor de lucru pentru a atinge obiectivele stabilite;
 2. Cognitive load management: capacitatea de a filtra informațiile și de a folosi la maxim resursele cognitive. 
 3. Virtual collaboration: implică abilitatea de a lucra productiv chiar și colaborând doar virtual cu ceilalți membrii din echipă. Acest factor va influența, cu siguranță, creșterea ofertelor de joburi remote.  

 

Cele mai căutate joburi în România 

Ești la început de carieră sau iei în calcul posibilitatea de a-ți schimba locul de muncă? Ia în considerare topul celor mai căutate și deci, mai bine plătite, joburi din România și orientează-te către următoarele domenii de activitate:

 

 • Inginerie și producție; 
 • Servicii bancare și financiare;
 • Contabilitate; 
 • Asigurări;
 • IT;
 • BPO (Business Process Outsourcing);
 • Marketing;
 • Vânzări;

Top cele mai bine plătite joburi ale viitorului

Potrivit publicației Business Insider, cele mai bine plătite joburi ale viitorului sunt următoarele:

 

 1. Hacker etic
 2. Front-End Developer
 3. Chimist alimentar
 4. Epidemiolog
 5. Statistician 

Alege-ți un loc de muncă ținând cont de tendințele pieței, pentru a avea șansa de a câștiga mai mult. În căutarea ta, nu omite nici acele domenii de activitate care nu solicită aptitudini speciale din partea candidaților, cum ar fi joburile la videochat pentru studente. Nu uita, desigur, să te axezi pe acele activități profesionale pe care le desfășori cu plăcere.